logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 64 Plus - Stałe naruszenie kontaktronów i czujek PIR po aktualizacji

targetconfirm 01 Gru 2024 14:04 417 14
REKLAMA
  • #1 21327680
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Witajcie,

Przeczytałem chyba już wszystkie tematy z problemem po aktualizacji wersji oprogramowania centrali Satel (Integra 64 Plus w moim przypadku) i nadal nie wiem, jak naprawić swój przypadek.

Płyta główna Integra 64 Plus w wersji 1.23 2024-09-25 PL
    Manipulator INT-TSH w wersji 2.01
    Manipulator ETHM-1 w wersji 2.11
    Ekspandery ACU-220/280 w wersji 6.05 2022-08-25
    Wyświetlacz systemu alarmowego pokazujący stan wejść.
    Po aktualizacji płyty głównej wszystkie kontaktrony na kablu wykazują stale naruszenie, pomimo braku zmian w konfiguracji. Dodatkowo dwie czujki PIR również po kablu wykazują stałe naruszenie, pomimo faktu, że 3 czujka PIR po kablu, identycznie skonfigurowana jak dwie pozostałe, działa prawidłowo.

Dla kontraktorów oraz PIR-ów typ linii to 2EOL/NC ze zwykłym typem reakcji.
    Ustawienie R1=1100 R2=1100 R3=2200 Ohm
    Wyświetlacz systemu alarmowego pokazujący stan wejść.
    Czy ktoś z Was miał może podobny przypadek?
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków rozwiązywania problemów, takich jak resetowanie systemu lub ponowne skonfigurowanie czujników?
    Próba resetowania nie powiodła się eliminacją problemu.
    AI: Czy system generuje jakieś komunikaty błędów lub logi, które mogłyby wskazać na przyczynę problemu?
    Brak wskazań z systemu, jedynie status czujek jako naruszenie i brak możliwości załączenia alarmu informuje o problemie.
  • REKLAMA
  • #2 21327754
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    targetconfirm napisał:
    Dla kontraktorów oraz PIR-ów typ linii to 2EOL/NC ze zwykłym typem reakcji.Ustawienie R1=1100 R2=1100 R3=2200 Ohm
    Czy tylko ja widzę tu sprzeczność? Piszesz, że masz podwójny parametr 2EOL/NC, ale rezystory masz trzy R1=1100 R2=1100 R3=2200 Ohm.
  • REKLAMA
  • #3 21327793
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Takie ustawienia zastałem w centrali, pozostawione przez instalatora, i teraz doszukuję się w tym wszystkim powiązań. Wartości te powinny być inne. Czy masz jakiś inny trop na ten przypadek? Kontrakton w okna działa na naruszenie magnesu plus uderzenie w okno, no i oczywiście styk sabotażowy.
  • #4 21327893
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Nie może być 2EOL/NC i 3 rezystory w czujce. Przełącz na 3EOL/NC i zobacz co się dzieje. Masz w oknach czujniki kontaktronowo - wstrząsowe więc zastosowanie 3EOL/NC ma jakiś sens, aczkolwiek jest to przewidziane do czujek z antymaskingiem.
    Sprawdź czy jest zasilanie na czujkach.
  • #5 21327920
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Po zmianie typu linii na 3EOL/NC czujka nadal wykazuje stałe naruszenie, w przypadku 3EOL/NO czujka przestaje pokazywać naruszenie, ale nie reaguje na ruch jak również jego brak. Prąd na czujkach zarówno tych działających jak i nie działających pokazuje około 12,2V. Może coś popróbować z rezystorem parametrycznym przy 2EOL/NC?
    Wszystko uległo zmianie przez instancję najnowszych wersji oprogramowania, jest możliwe zrobić downgrade?
  • #6 21327924
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    W DLOADX odczytaj konfigurację centrali i wstaw tu zakładkę Wejścia. Może centrala wróciła "do fabryki" i ma wszystkie wejścia w EOL-u.
    GRZEGORZ OST napisał:
    Sprawdź czy jest zasilanie na czujkach.
    No tak, ale w takim przypadku problem nie dotyczyłby kontaktronów.
    targetconfirm napisał:
    Kontrakton w okna działa na naruszenie magnesu plus uderzenie w okno, no i oczywiście styk sabotażowy.
    Ale naruszenie styku sabotażowego/rozpięcie linii wywala alarm sabotażowy, czy zwykły - włamaniowy.
  • REKLAMA
  • #7 21327940
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Wejścia ustawione podczas konfiguracji, sprzed aktualizacji wszystko działało prawidłowo.

Jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie - załączył się alarm sabotażowy w strefie do której został przypisany.
  • #8 21327963
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Nie zapakowałeś przypadkowo firmware od zwykłej Integry 64? Nie wiem dlaczego ktoś włożył 3 rezystory i skonfigurował na 2EOLNC i w dodatku to działało? Zewrzyj wejście przez 1k1 i zobaczy czy się zamknie.
  • REKLAMA
  • #9 21327994
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Aktualizację wykonywałem przez DLOADX jako zdalną przez serwer aktualizacji upserv.pl przy porcie 44004 i poszło automatycznie. Czytałem później jak wywaliło mi już te błędy, że powinno się płytę główną aktualizować po kablu, czego nie zrobiłem i stąd mogą teraz być te kłopoty...

Pokazuje mi błąd danych przy zmianie na 1100 R3-R2<500 przy ustawieniu wszystkich trzech wartości na 1100
  • #10 21328022
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 535
    juan cabrillo napisał:
    Czy tylko ja widzę tu sprzeczność? Piszesz, że masz podwójny parametr 2EOL/NC, ale rezystory masz trzy R1=1100 R2=1100 R3=2200 Ohm.

Myślę że rezystory w czujkach to typowo 2EOL/NC natomiast autor nie bardzo ma pojęcie o tym co robi i napisał o wartościach rezystorów które odczytał w zakładce sprzęt w DloadX.
    Zrzut ekranu z ustawieniami rezystorów centrali INTEGRA.
  • #11 21328038
    targetconfirm
    Poziom 3  
    W jaki sposób wejść w konfigurację rezystorów per czujka?
    Odczytałem wartości z DLOADX w zakładce sprzęt, tak jak kolega napisał.

Nie jestem monterem, mam wiedzę ograniczoną do instrukcji Satela.
  • #12 21328055
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Zmierz omomierzem jaką rezystancje ma czujka.
    Podłącz do wejścia Integry zamiast czujki rezystor 1,1k. Co pokazuje centrala?
  • #13 21328062
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Ok, do momentu zakupu miernika moja przygoda musi się zatem zakończyć, bo niestety nie jestem w stanie wykonać Waszych dalszych rad, by sprawdzić, gdzie jest przyczyna problemu, ale dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Chyba pora na telefon do instalatora.. :)
  • #14 21328083
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Nawet jeśli w centrali będziesz miał poustawiane rezystory tak, jak piszesz w pierwszym poście, to i tak przy zaprogramowaniu linii w 2EOL/NC wartość R3 nie jest brana przez centralę pod uwagę.
    Ale mi tak, czy tak coś tu nie gra; w spoczynku linia kontaktronów pokazuje naruszenie, ale sabotaż wykrywa prawidłowo. Naruszenie dwuparametrycznej linii to albo otwarcie styku alarmowego przy parametryzacji linii 2EOL/NC ALBO zamknięty styk alarmowy przy parametryzacji linii jako EOL, ale wtedy nie ma sabotażu.
    EOL to parametr dziewiczej płyty.

Odczytałeś z centrali dane po aktualizacji? Ale, czy konkretnie - ściągnąłeś dane z płyty? Czy tylko wstawiłeś zrzut taki, jaki był sprzed aktualizacji?
    targetconfirm napisał:
    Chyba pora na telefon do instalatora..
    To chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
  • #15 21329035
    targetconfirm
    Poziom 3  
    Powodem zachowania czujek była polaryzacja nie zaznaczona na płycie głównej w konfiguracji systemu.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji oprogramowania centrali Satel Integra 64 Plus, użytkownik napotkał problem z ciągłym naruszeniem kontaktronów i czujek PIR, mimo braku zmian w konfiguracji. Ustalono, że ustawienia linii dla kontaktronów to 2EOL/NC, a dla czujek PIR również 2EOL/NC. Użytkownik zauważył, że jedna z czujek działa prawidłowo, podczas gdy dwie inne wykazują stałe naruszenie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie konfiguracji rezystorów, zasilania czujek oraz ewentualny downgrade oprogramowania. Użytkownik nie miał możliwości samodzielnego pomiaru rezystancji czujek, co ograniczało dalsze diagnozowanie problemu. Ostatecznie ustalono, że problem mógł wynikać z nieprawidłowej polaryzacji w konfiguracji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA