logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1.9 TDI nie odpala na ciepłym silniku, słaba skuteczność hamowania - co sprawdzić?

szarik1044 01 Gru 2024 16:31 369 2
REKLAMA
  • #1 21327886
    szarik1044
    Poziom 2  
    Siemanko,
    Mam dwa problemy.
    1.Pacjent to 1.9 tdi. Auto nie odpala na ciepłym silniku. Na zimnym pali na dotyk, a na ciepłem nie odpala. Silnik jak zejdzie z temperetury 90 stopni do powiedzmy 85 znowu pali bez problemu. Czujnik wałku położenia wału został wymieniony i problem nie zniknął. Ktoś miał podobnie ?
    2.Słaba skuteczność hamowania. Auto słabo hamuje ,gwałtowanie nie da się w ogóle zahamować. Pompa vacum był wymieniona na nową.
    AI: Jaki jest dokładny model i rok produkcji Twojego auta?
    Seat Ibiza 3 1.9 tdi BUK (2007)
    AI: Czy na desce rozdzielczej pojawiają się jakieś kody błędów lub kontrolki?
    Brak błędów
  • REKLAMA
  • #2 21328037
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Przyczyn może byś kilka. Jest to znany wszystkim diesel więc powinno pomóc zwiększenie dawki rozruchowej. Pomoże ale... Przyczyn takiego stanu może być kilka a zwiększeniem dawki nie naprawisz problemu tylko go "przypudrujesz"

Ciężkie palenie na ciepłym silniku może oznaczać że kończy się pompa paliwa. Zwiększając dawkę rozruchową przedłużysz jej śmierć np :P Możliwe że kończy się pompa niskiego ciśnienia. Mogły się rozjechać mapy w ECU (spróbuj odpalić z odpiętą wtyczką czujnika temperatury) możliwe że i rozrusznik umiera... A może ogólnie silnik jest już zmęczony ? Ciężko ocenić przez internet.

Co do czujników położenia wału (G28 bodajże) jeszcze można wymienić przy takim odpalaniu ale wałka rozrządu (G40 bodajże) można odpuścić. Z uszkodzonym czujnikiem wałka silnik powinien odpalić z opóźnieniem w trybie awaryjnym z ograniczoną dawką paliwa.

Co do drugiego pytania przyczyn rónież może być kilka. Od uszkodzonego regulatora siły hamowania
    przez klocki hamulcowe czy nieszczelne cylinderki hamulcowe. Vacum, Serwo sama pompa... Przejrzyj przewody podciśnieniowe... Jeśli ogólnie podciśnienie wszędzie jest a układ jest szczelny (vacum tworzy podciśnienie więc sprawdzisz to na odpalonym silniku zdejmując jakiś przewód podciśnieniowy) ja bym poszedł w stronę pompy ABS-u ;) Nie wiem jak zachowuje sie pedał hamulca nic konkretnego nie napisałeś.
  • #3 21328211
    szarik1044
    Poziom 2  
    >>21328037 >>21328037
    Jeżeli chodzi o to odpalanie to jest tylko i wyłącznie problem na 90 stopniach, wystarczy, że ślinki ma już 85 stopni i odpala bez problemu. Dziwi mnie to temu, że auto normalnie pali bez najmniejszego problemu.

Jeżeli chodzi o hamulce to tarcze i klocki wszędzie dobre.Vacum nówka.Układ jest szczelny. Pedał zachowuje się tak ,że próbując zahamować wciskam hamulec, auto zaczyna hamować słabo i wciskając mocniej pedał by zwiększyć hamowanie, hamulec robi się już twardy i nie dasz rady zahamować gwałtownie do zero.
REKLAMA