logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino UNO z 328p - COM rozlacza sie i juz nie laczy

viayner 02 Gru 2024 12:20 204 2
REKLAMA
  • #1 21329037
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2054
    Witam,
    dziś zaobserwowałem dziwne zachowanie się Arduino:
    - w teście biorą udział 2x chińska wersja UNO z 328p i oryginalny UNO
    - pierwszy układ chiński używałem do różnych szybkich testów od paru miesięcy, działał w piątek, dziś podłączam i otrzymuję komunikat o niepoprawnym porcie COM, szuka, ale niczego nie znajduje
    - na tym samym kablu oryginalny działa poprawnie
    - system Win10 wykrywa porty (CH340) bezbłędnie
    - drugi chińczyk działający poprawnie, podłączam i IDE widzi go bez problemu, flash'uje kod i port COM znika = jest uszkodzony (tak twierdzi IDE), ale system widzi go poprawnie.
    - nie ma znaczenia, co to za kod, prosty "blink" ubija port COM.
    - podłączając chińczyka przez ISP (oryginalny Arduino jako ISP) mogę załadować kod, który się uruchamia, ale podłączając USB - port COM jest niewidoczny = open failed, invalid serial port.
    - próba wgrania bootloadera = nie można wykasować Flash'a
    Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Ja pierwszy raz
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21329109
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1397
    viayner napisał:
    działał w piątek, dziś podłączam i otrzymuję komunikat o niepoprawnym porcie COM, szuka, ale niczego nie znajduje

No bo dzisiaj jest poniedziałek... :) A na poważnie, to korzystałeś kiedyś z programu o nazwie ZADIG dla zmiany preferencji portu i/lub bibliotek? https://zadig.akeo.ie/#google_vignette
    Po każdej samowolnej aktualizacji się systemu mam podobne kłopoty z portami SERIAL/COM i połączeniem płytki z komputerem, nawet w/w ZADIG nie zawsze mi to leczył, dlatego przestałem walczyć a zrobiłem starego laptopa z Arduino IDE, którego nie podłączam do internetu i mam błogi spokój z portami...
  • #3 21330368
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2054
    Witam,
    znalazłem, problemem są "okna 10", jakaś ostatnia aktualizacja w nocy czy coś podobnego było i "coś zrobiła", niby wszystko działa poprawnie, a nic nie działa, czyli normalnie. Reinstalacja działających driverów "ożywiła" płytki - chyba nigdy nie zrozumiem "oknuf".
    Pozdrawiam
    PS ale to jedna wielka "kupa" - restart komputera i problem wrócił.
    Zainstalowanie nowych driverów CH340 niby działa, ale jakoś "powoli", ale chociaż płytki są rozpoznawane, wyłączenie komputera i wszystko pada.
    To jedna wielka pomyłka!!!
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...-windows/88b0ab19-9e1b-46bb-82d4-f806e34b2ed9

Added after 3 [hours]:

Witam,
    rozwiązanie:
    1) wyłączyć w "oknach" zarządzanie driverami / update, kiedy "okna" chcą
    2) instalacja własnych driverów
    Pozdrawiam
REKLAMA