logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić standardowy wygląd ikon na pulpicie po zmianie skalowania Windows / rozdzielczości?

nosilence 03 Gru 2024 00:03 999 7
REKLAMA
  • #1 21330168
    nosilence
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mały problem, otóż bawiłem się ze zmianą rozdzielczości na moim monitorze 2560 / 1920 i skalowaniem Windows i coś się spierniczyło na ikonkach na pulpicie, teraz nie mogę ustawić standardowych ikonek, jak to było wcześniej, mimo że próbowałem wszystkiego, co mogłem.

Tak wyglądają obecnie ikony na pulpicie:
    Okno dialogowe ustawień ikon pulpitu w systemie Windows.

a powinno to wyglądać tak normalnie ok:
    Zrzut ekranu z oknem ustawienia ikon pulpitu systemu Windows

Pytanie brzmi, co zrobić, by przywrócić normalny standardowy wygląd ikonek. Mogę dodać, że próbowałem pogrubiać czcionkę ikon na pulpicie przez program advchange, ale okazało się to niewypałem i program usunąłem. Skorzystałem z programu, włączyłem ikonki wg programu, ale ostatecznie z niego zrezygnowałem i program usunąłem.
  • REKLAMA
  • #2 21330193
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Może przytrzymaj Ctrl i kręć rolką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21330204
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8227
    Bardziej wygląda to na zmienione odległości między ikonami, nie ich powiększenie.
    Można zobaczyć: https://www.addictivetips.com/windows-tips/in...-or-decrease-desktop-icon-spacing-windows-10/
    W rejestrach można ręcznie poprawić odpowiednie wartości, w opisie zostało napisane co zmieniać i w jakim zakresie.

Po zrobieniu zmiany trzeba się wylogować i zalogować, żeby zobaczyć, co się zmieniło.
  • #4 21330385
    nosilence
    Poziom 10  
    gradek83 napisał:
    Może przytrzymaj Ctrl i kręć rolką.

To nie pomaga.
  • #5 21330397
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Przede wszystkim ustawić rozdzielczość fizyczną monitora a nie żadne skalowanie.
  • REKLAMA
  • #6 21330410
    nosilence
    Poziom 10  
    >>21330397

Pomogło ustawienia rejestru jakie zaproponował Administrator "dt1" .
    Bardzo Ci dziękuję!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21330434
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Tymi opcjami możesz płynnie zarządzać korzystając z programu Winaero Tweaker

Zrzut ekranu programu Winaero Tweaker z otwartymi opcjami edycji ikon.
    Zrzut ekranu programu Winaero Tweaker z ustawieniami ikon.
    Załączniki:
    • winaerotweaker.zip (5.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21330533
    nosilence
    Poziom 10  
    Super dzięki !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wyglądem ikon na pulpicie po zmianie rozdzielczości monitora (2560x1920) i skalowania w systemie Windows. Po kilku próbach przywrócenia standardowego wyglądu ikon, w tym użyciu programu advchange, nie udało się to. Użytkownicy zasugerowali kilka rozwiązań, w tym przytrzymanie klawisza Ctrl i kręcenie rolką myszy, a także ręczne dostosowanie odległości między ikonami w rejestrze systemowym. Ostatecznie, po zastosowaniu zmian w rejestrze, problem został rozwiązany. Dodatkowo, polecono użycie programu Winaero Tweaker do zarządzania ustawieniami ikon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA