logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Początek papieru w drukarce OKI 3320 - nie wysuwa do końca

telfix 03 Gru 2024 11:45 462 6
REKLAMA
  • #1 21330608
    telfix
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    OKI 3320 - ustawienia początku papieru.
    Nie potrafię dokładnie ustawić drukarki OKI albo jest problem z programem który z niej korzysta. Problem polega na ustawieniu początku papieru z tylnego podajnika (traktora). Generalnie po załadowanie papieru drukarka :grzecznie" ustawia papier na początek, potem podczas drukowania strony wraca z papierem dzięki ustawionej funkcji Tear-OFF na 500ms ale po zakończeniu wydruku papier pozostaje nie wypchnięty do pozycji obcinacza. Dopiero naciskając klawisz FF papier ładnie się ustawia, mogę wtedy obciąż papier we właściwym miejscu i można dalej drukować. Czy jest to wina programu który nie generuje komendy zakończenia strony? Kłóci mi się to z faktem iż jeśli drukuje stronę konfiguracji drukarki i wychodzę z menu papier powinien wyjść w całości a jedna tak nie robi i muszę podobnie jak wcześniej pisałem nacisnąć FF.
  • REKLAMA
  • #2 21330638
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    telfix napisał:
    albo jest problem z programem który z niej korzysta

telfix napisał:
    Dopiero naciskając klawisz FF papier ładnie się ustawia

Hoooo hooo, były czasy.

Pachnie jakby program nie wystawiał owego Form Feeda (bo jest taki kod sterujący).
    Może ma taka opcję ?

telfix napisał:
    Kłóci mi się to z faktem iż jeśli drukuje stronę konfiguracji drukarki i wychodzę z menu papier powinien wyjść w całości

a dlaczego ? Można mieć rózne sposoby myślenia
  • REKLAMA
  • #3 21330795
    telfix
    Poziom 12  
    No właśnie, jeszcze gdzieś działają takie urządzenia :)
    Jak to można sprawdzić czy to wina programu? Jakiś wydruk diagnostyczny pełnej strony ze wszystkimi pre i sufiksami?
    A jaki to miałby być kod kończący stronę i jak go wygenerować lub zasugerować producentowi programu?
  • #4 21330823
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 861
    Wymień serial eprom, o ile dobrze pamiętam, to jakiś 93sxx. Sprawdź. A najlepiej wstaw podstawkę na przyszłość. Wstaw czysty i skonfiguruj z panelu. To chyba jedyna przypadłość tych drukarek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21330839
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    telfix napisał:
    A jaki to miałby być kod kończący stronę i jak go wygenerować lub zasugerować producentowi programu?

FF, powszechnie znany kod ASCII
    Klasyka

Dodano po 4 [minuty]:

telfix napisał:
    Jak to można sprawdzić czy to wina programu?

W czasach dinozaurów były jakieś programy diagnostyczne, były tzw "rezydenty".
    Sam jeden z modyfikatorów wydruków znakowych napisałem, bo producent nie mógł / nie chciał / klient nie miał wykupionej opieki ...
    O ile drukuje przez BIOS (chyba usługa 17) hackowanie tego jest łatwiejsze

Dla mnie przeszłość.

Dodano po 1 [minuty]:

telfix napisał:
    Jak to można sprawdzić czy to wina programu?

Niektóre, nieliczne drukarki dawały sie postawić w tryb "dump" gdzie pluły HEXem wszystko co dostają (zużywając dużo papieru)
  • #6 21330861
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 861
    Te drukarki mają opcję, że po zakończeniu druku, po ustawionym czasie, przesuwają papier automatycznie w pozycje do oderwania.
    Opcja Form Tear-Off (Odrywanie papieru ciągłego) dostepne ustawienia to: wyłączone, 0.5 s, 1 s, 2 s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21429338
    telfix
    Poziom 12  
    Przepraszam za zwłokę,

gregor124 napisał:
    Te drukarki mają opcję, że po zakończeniu druku, po ustawionym czasie, przesuwają papier automatycznie w pozycje do oderwania.
    Opcja Form Tear-Off (Odrywanie papieru ciągłego) dostepne ustawienia to: wyłączone, 0.5 s, 1 s, 2 s.

tear-Off jest włączona na 0,5s i działa ale po zakończeniu wydruku niestety nie wraca. Stąd ten post.

gregor124 napisał:
    Wymień serial eprom, o ile dobrze pamiętam, to jakiś 93sxx. Sprawdź. A najlepiej wstaw podstawkę na przyszłość. Wstaw czysty i skonfiguruj z panelu. To chyba jedyna przypadłość tych drukarek.

Niestety brak jest tego układu na płycie. ta wersja ma ogromny chip OKI MHN2057-003 do którego podpięty jest flash cFreon'a EN29LV320CT. I to tyle z układów z "memory". Mogę podesłać fotkę bo ją rozebrałem by to sprawdzić. Po drugiej stronie PCB nic poza "drobnicą" i jakiś driver'ów nie znalazłem. Pytanie, gdzie są zapisywane tymczasowe ustawienia? hm...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki OKI 3320 i ustawienia początku papieru z tylnego podajnika (traktora). Po załadowaniu papieru drukarka poprawnie ustawia go na początek, a podczas drukowania korzysta z funkcji Tear-Off ustawionej na 500 ms, która ma cofać papier do pozycji do oderwania. Jednak po zakończeniu wydruku papier nie jest automatycznie wypychany do pozycji obcinacza i wymaga ręcznego wciśnięcia klawisza FF (Form Feed), aby papier się przesunął. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z braku odpowiedniej komendy zakończenia strony (Form Feed) generowanej przez program obsługujący drukarkę. Wspomniano, że drukarki OKI 3320 mają opcję automatycznego przesuwania papieru po zakończeniu druku (Form Tear-Off) z ustawieniami 0,5 s, 1 s lub 2 s, jednak w opisywanym przypadku funkcja ta nie działa prawidłowo. Dodatkowo zwrócono uwagę na specyfikę pamięci i układów w drukarce, gdzie brak jest typowego układu EEPROM, a ustawienia mogą być przechowywane w dużym chipie OKI MHN2057-003 z pamięcią flash EN29LV320CT. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę pamięci EPROM (np. 93sxx) oraz możliwość diagnostyki poprzez wydruki testowe lub tryb dumpowania danych w celu analizy przesyłanych komend. Problem może być związany zarówno z firmware drukarki, jak i z oprogramowaniem sterującym, które nie wysyła pełnej sekwencji sterującej zakończenia strony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA