logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Indesit PBAA 13 problem z wymianą uszczelki drzwi chłodziarki

KabatZ 03 Gru 2024 20:08 651 2
REKLAMA
  • #1 21331443
    KabatZ
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam, mam problem z wymianą uszczelki chłodziarki w 13-letniej lodówce Indesit PBAA 13.

Stara uszczelka odstaje u góry drzwi chłodziarki na około 1mm, co powoduje nieszczelność, skraplanie się wody i gromadzenie lodu (tydzień temu była rozmrożona, lód już jest). Na dole drzwi uszczelka przylega poprawnie.

Zakupiłem nową oryginalną uszczelkę, zamontowałem i jest gorzej niż było - drzwi odstają na 5-6mm. Następnie próbnie zamontowałem starą uszczelkę na odwrót (do góry nogami) i problem ten sam, drzwi odstają podobnie na 5-6mm. Wydaje się jakby uszczelki były zbyt 'grube' po stronie zawiasów, co powoduje ogólne nie domykanie drzwi. Na chwilę obecną wróciłem do starego ustawienia pierwotnej uszczelki z odstawaniem 1mm na górze drzwi. Co mnie martwi to fakt, iż na north.pl są 37 pozytywne opinie po wymianie, a u mnie klops...

Lodówka jest wypoziomowana poprawnie, sprawdziłem też dokręcenie zawiasów i są one mocno przykręcone, nie ma żadnych luzów.

Jaki może być powód takiego stanu? Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem? Może kwestia wyrobienia zawiasów?

Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21331615
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3225
    Uszczelka jest taka sama po całości na pewno! Zdejmij uszczelkę i weź pomierz odległości drzwi od ścianek po zamknięciu ma być taka sama, weź drzwi i zobacz luzy przód tył drzwi, Na dole drzwi i góra są takie plastikowe tulejki może się wyrobiły czasami po jednej stronie nie ma wcale.. Zawiasy mają regulację.
  • #3 21333886
    KabatZ
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Dziękuję za odpowiedź i uwagę dotyczącą plastikowych tulei. Po demontażu górnej części obudowy drzwi chłodziarki okazało się, że po stronie zawiasu i sworznia nie ma tulei, a jest ona po drugiej stronie...
    Zbliżenie na zawias drzwi chłodziarki bez tulei po jednej stronie. Widok wewnętrznej części obudowy drzwi chłodziarki, na której widać metalowy zawias bez plastikowej tulei. Widok na górną część obudowy chłodziarki z elementem mocującym. Plastikowa tuleja leży na drewnianej powierzchni.
    Made in Poland :)
REKLAMA