logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Witam mam problem z lodówką na tylnej ścianie w jednym miejscu narasta bryła lodu proszę o pomoc.

pizdzior 22 Maj 2023 18:08 4278 4
REKLAMA
  • #1 20590533
    pizdzior
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Lodówka indesit 13 mam problem na tylnej ścianie lodówki w jednym miejscu gromadzi się bryła lodu i zkażdym dniem jest coraz więcej gdy ją zniweluje to i tak znowu się gromadzi proszę o fachową pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20590693
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Szwankuje czujnik temperatury kapilara , kwest czy ją można wyciągnąć i zmierzyć.
    Tu filmik poglądowy.https://youtu.be/ncF1i_HnOM8
  • REKLAMA
  • #3 20590967
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Zdjęcie tego narastającego lodu mile widziane. Może być ubywający czynnik chłodniczy lub przemarznięta/przemoczona izolacja komory w miejscu tworzącej się bryły lodu.
  • REKLAMA
  • #4 20591199
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    machefi napisał:
    Może być ubywający czynnik chłodniczy lub przemarznięta/przemoczona izolacja komory w miejscu tworzącej się bryły lodu.

Ja bym dodał możliwe odsuniecie się rurki parownika od płyty (czasem tylko grubszej folii) parownika oraz nieszczelność tej strefy i skraplanie się a potem zamrażanie wody z wilgoci powietrza.

W każdym razie lodówka to złom. Przykre, ale prawdziwe.

Aby się upewnić trzeba zrobić solidne (2-3 dni) rozmrożenie lodówki, a potem próba naciskania miejsca gdzie była bryła lodu. Jak będzie wyraźnie "miękko" pod naciskiem palców, to źle. Mało tego lodówka może przestać chłodzić po odmrożeniu, bo uciekną resztki czynnika gdy dziura.
    pszczyna napisał:
    Szwankuje czujnik temperatury kapilara , kwest czy ją można wyciągnąć i zmierzyć.

Ciekawe co chcesz mierzyć???
    Jak dla mnie rada jest wręcz szkodliwa.
  • #5 20591252
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    A w jaki to niby sposób chcesz ocenić czy czujnik jest sprawny jak tylko jego pomiar ?!
REKLAMA