logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny upust powietrza w kompresorze łopatkowym 3kW 30L - co zastosować?

grzegorzom1245 04 Gru 2024 00:20 342 8
REKLAMA
  • #1 21331893
    grzegorzom1245
    Poziom 1  
    Posiadam kompresor łopatkowy 3 kW z małą butlą 30 l i mam pytanie, co zastosować, żeby automatycznie upuszczać powietrze, tak żeby kompresor się nie wyłączał. Mam różne zapotrzebowanie na powietrze w danym czasie i do tej pory miałem zwykły zawór, którym regulowałem upust powietrza, jednak na dłuższą metę to się nie sprawdza. Co mogę wykorzystać?
    AI: Jaki jest dokładny model i marka Twojego kompresora łopatkowego?
    Nie określono
    AI: Czy masz jakieś szczególne wymagania lub ograniczenia dotyczące systemu automatycznego upustu powietrza, takie jak budżet czy kompatybilność z istniejącymi systemami?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21331955
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Zamiast zwykłego zaworu jaki posiadasz lub za nim, zamontuj zawór bezpieczeństwa do kompresora na ciśnienie mniejsze np. 8 bar niż maksymalna możliwa nastawa w kompresorze np. 10 bar: Link Przepustowość zaworu bezpieczeństwa w takim wypadku powinna być wyższa niż wydajność sprężarki. Oczywiście zwróć wtedy uwagę, czy sprężarka jak i silnik są przystosowane do pracy ciągłej?
  • REKLAMA
  • #3 21331965
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    grzegorzom1245 napisał:
    Posiadam kompresor łopatkowy 3 kW z małą butlą 30 l i mam pytanie, co zastosować, żeby automatycznie upuszczać powietrze, tak żeby kompresor się nie wyłączał. Mam różne zapotrzebowanie na powietrze w danym czasie i do tej pory miałem zwykły zawór, którym regulowałem upust powietrza, jednak na dłuższą metę to się nie sprawdza. Co mogę wykorzystać?

Potrzebowałbyś zainstalować dodatkowo automatyczny zawór 'upustowy' (?) ; w obcej literaturze zwie się "Pressure Relief Valve" ; w polskim nazewnictwie pewnie byłby to zawór przelewowy (?)
    coś takiego jak tu:
    https://www.youtube.com/watch?v=foQlAigAd5c
    Nastawiony na ciśnienie nieco poniżej wyłącznika ciśnieniowego.

e marcus
  • REKLAMA
  • #4 21332022
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    grzegorzom1245 napisał:
    żeby automatycznie upuszczać powietrze, tak żeby kompresor się nie wyłączał.

Zapewne chodzi o zbyt częste załączanie i rozłączanie kompresora przez prezostat przy danym poborze powietrza (na granicy wydajności).
    Wyjście z problemu - większy kompresor i reduktor ciśnienia (regulowany) na wylocie ze zbiornika.
  • REKLAMA
  • #5 21332572
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    750kV napisał:
    grzegorzom1245 napisał:

Zapewne chodzi o zbyt częste załączanie i rozłączanie kompresora przez prezostat przy danym poborze powietrza (na granicy wydajności).

Podejrzewałbym raczej, że chodzi tu o utrzymanie ciśnienia powietrza na jakimś wymaganym stałym poziomie, czego nie zapewnia sam wyłącznik ciśnienia, dający pewien zakres roboczy.
    W dostatecznym stopniu powinien być wystarczający regulator (reduktor) ciśnienia powietrza w bliskim sąsiedztwie poboru powietrza z sieci, jeżeli taka istnieje.
    Zależnie od wymogów i charakteru takiej stabilizacji ciśnienia, może zajść potrzeba użycia specjalnej klasy regulatora, w zamian standardowego mechanicznego, na przykład: SMC ITV2050
    https://www.smcusa.com/products/airline-equip...re-regulators/electronic-regulator/itv~127733

Te regulatory produkowane są w kilku odmianach, zależnie od wielkości przepływu oraz sposobu wysterowania.
    Mogą być sterowane napięciem (0 do 10V) dla niewielkich odległości (do 3 m) lub prądem (4-20mA) dla zdalnej regulacji, przez co wymagają odpowiedniego drivera.

e marcus
  • #6 21333057
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Czy to o taki zawór chodzi?

Zawór z dwoma manometrami i czerwoną nakrętką regulacyjną.
  • #7 21333164
    elktrod
    Poziom 41  
    Nie wiadomo o jaki zawór chodzi, dopóki autor problemu nie pokaże co posiada, bo przypuszczam, że on posiada to co Ty Millaka pokazałeś na w/w rysunku a oprócz tego posiada on zawór, którym spuszcza sobie sam powietrze, więc gdy zobaczę jego zawór i ten jego zawór posiada gwint na wyjściu i da się dokręcić tam zawór bezpieczeństwa o wartości niższej niż nastawa w zaworze wyłącznika ciśnieniowego jaki Ty pokazałeś Millaka to autorowi załatwi to co on chce osiągnąć.
    Taki zawór bezpieczeństwa z czerwonym kapturkiem po prawej w wyłączniku ciśnieniowym jaki pokazałeś Millaka ma wartość zadziałania wyższą od nastawy wyłącznika ciśnieniowego bo zabezpiecza przed wyższym ciśnieniem od nie zadziałania tego wyłącznika ciśnieniowego gdyby się on zepsuł. Tak myślę, ale jak zwykle mogę się mylić, bo ktoś rzuci tu temat bez podania i pokazania co posiada a potem wychodzą teorie takie jak Ty i ja i inni przedstawiają - burza mózgów a nie ma autora jak zwykle... Myślę, że taki mu wystarczy pod warunkami jakie podałem w pierwszym moim poście w tym temacie zaraz po autorze:
    Dwa różne zawory bezpieczeństwa do sprężarki powietrza.
    grzegorzom1245 napisał:

Żeby kompresor się nie wyłączał to trzeba ubiec wyłącznik ciśnieniowy kompresora czyli upuścić mu powietrza tak aby ciśnienie nie doszło do wartości wyłączającej kompresor co autor robił to ręcznie do tej pory, a po co ma to robić ręcznie, skoro można zamontować zawór bezpieczeństwa na niższe ciśnienie od nastawy i będzie samo się upuszczało w odpowiedniej chwili, ale silnik jak pochodzi za długo to się spali albo łopatki lub łożyska sprężarki się zatrą gdy nie odpoczną - oto niebezpieczeństwa jakie czyhają na niego gdy tak zrobi...
    Millaka, ja uczyniłem taki kompresor z agregatu lodówki i nie mam w ogóle takiego wyłącznika ciśnieniowego jaki pokazałeś.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3797496.html#19385938
    Gdy ten kompresor osiągnie ciśnienie ponad 8 bar czy 10 bar - nie pamiętam to zawór bezpieczeństwa upuszcza nadmiar i tyle - i o to chyba chodzi mniej więcej autorowi aby ręcznie nie upuszczać powietrza i mieć mniej więcej stałe ciśnienie o czym pisali przedmówcy przed Tobą?
  • #9 21336599
    elktrod
    Poziom 41  
    No tak, masz rację, chyba presostat wyregulować będzie najtaniej, ale nie wiemy czy autor sobie poradzi a może już dawno sobie poradził skoro nie odpisuje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kompresor łopatkowy o mocy 3 kW i pojemności 30 l, który wymaga automatycznego upustu powietrza, aby uniknąć wyłączania się urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym montaż zaworu bezpieczeństwa ustawionego na ciśnienie niższe niż maksymalne (np. 8 bar), co pozwoli na ciągłą pracę kompresora. Inna propozycja to instalacja automatycznego zaworu przelewowego (Pressure Relief Valve), który utrzyma ciśnienie poniżej ustawienia wyłącznika ciśnieniowego. Użytkownicy zwrócili uwagę na możliwość zastosowania reduktora ciśnienia, który stabilizuje ciśnienie powietrza w systemie. Wskazano również na konieczność regulacji presostatu jako najtańszego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA