logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na nowym monitorze AOC Q27G4XF - co sprawdzić?

goldiluki 04 Gru 2024 09:32 435 10
REKLAMA
  • #1 21332135
    goldiluki
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z monitorem od firmy aoc(AOC Q27G4XF), mam brak sygnalu na monitorze chociaz udalo mi sie na chwile uzyskac obraz to go znowu stracilem, sprawdzalem kable sa ok wyłaczalem komputer z pradu i podłaczalem monitor jest nowy.
    AI: Jaki typ połączenia używasz do podłączenia monitora (HDMI, DisplayPort, itp.)?
    Display port
    AI: Jaką kartę graficzną lub zintegrowaną grafikę posiadasz w swoim komputerze?
    1060ti
  • REKLAMA
  • #3 21332160
    goldiluki
    Poziom 3  
    tak pracuje
  • REKLAMA
  • #4 21332165
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    Być może system przy rozpoznawaniu monitora i ustawieniu optymalnej rozdzielczość ustawił cos poza zakresem i dlatego tak jest. A wzbudza się monitor i da się przy starcie kompa wejść w BIOS ? lub czy wyświetla - zdąży cos wyświetlić przy starcie ?
    Windows 10 i przy starcie F8
  • #5 21332183
    goldiluki
    Poziom 3  
    Nowy monitor nic nie pokazuje, jak się odpala, cały czas brak sygnału, ale mogę podłączyć stary monitor i wejść w BIOS i coś ustawić.
  • #6 21332236
    madamsz1
    Poziom 42  
    Zakładam, że w menu monitora wybrałeś prawidłowo wejście z którego ma być wyświetlany sygnał. Kabel masz sprawny i nie wiem jaki tam, ale wersja portu w tym monitorze wymaga 1.4.
    Spróbuj zastartować windowsa i od razu wciskaj wielokrotnie F8 zobacz czy coś zareaguje.
  • REKLAMA
  • #7 21332252
    goldiluki
    Poziom 3  
    monitor nie zareagował, mam coś zmienić w biosie? moge miec za malo ramu? albo nie wiemz juz
  • REKLAMA
  • #8 21332347
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    @goldiluki
    Skoro to nowy monitor, to zresetuj go do ustawień fabrycznych - komputer do tego nie jest potrzebny.
  • #9 21332376
    madamsz1
    Poziom 42  
    goldiluki napisał:
    mam coś zmienić w biosie? moge miec za malo ramu?

Tu raczej nie jest problem.
    Jak już to:
    - zła konfiguracja monitora
    - kabel nie współpracuje

Nie masz kabla na HDMI ? i jeżeli karta obsługuje spiąć to po HDMI i zobaczyć czy monitor działa.
  • #10 21333186
    goldiluki
    Poziom 3  
    to wina kabli dzieki

Dodano po 43 [sekundy]:

i czy zwrocic monitor jesli kable dodane do niego sa lekko wadliwe?
  • #11 21333518
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Musi sam Kolega ocenić, czy za kabel warty 10-15 złotych opłaca się pakować wszystko, tracić czas i robić zwrot po czym wymieniać ten egzemplarz na inny. Jeśli nie ma on żadnych innych defektów to szczerze mówiąc nie chciało by mi się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym monitorem AOC Q27G4XF, który nie wyświetla sygnału, mimo że stary monitor działa poprawnie. Sprawdzono kable, które są w porządku, a monitor był podłączony przez DisplayPort do karty graficznej 1060ti. Użytkownik nie może uzyskać obrazu ani w BIOSie, co sugeruje możliwe problemy z konfiguracją monitora lub niekompatybilnością kabla. Rekomendacje obejmują sprawdzenie ustawień wejścia monitora, ewentualne zresetowanie go do ustawień fabrycznych oraz przetestowanie innego kabla, np. HDMI. Użytkownik zastanawia się nad zwrotem monitora z powodu wadliwych kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA