logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do Altus 200W: Yamaha, Pioneer czy Sony? Który lepszy?

kazan84 12 Gru 2005 09:29 1434 2
REKLAMA
  • #1 2076151
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Pierwsza sprawa podstawowa choć pewnie banalna, która moc jest mocą znamionową wzmacniacza bo spotykam bardzo różne wersje: Dyanmic, DIN, Minimum RMS, Sinus.

Sprawa druga, ile sprzęt musi mieć mocy i jakiej, żeby grał dobrze pod altusy 200, moc znamionowa 110W, pasmo chyba okolice 40-1800Hz. Może jakieś propozycje do okolic 400zł ale musi mieć pilota i loudnesa.

Czy Yamaha, która ma na kanał:
    -minimum RMS- 8ohms, 20Hz-20Khz, 0,015% THD 55W
    -dynamic power - 90W
    -DIN - przy 8 Ohms 65W
    da rade z tymi altusami.

Podbicia ma tak:
    -bass boost +- 10db - 20Hz
    turnover frequency 350Hz
    -ludnes -40db 1khz.

A tak wogóle to tu jest do niej instrukcja z pełnymiu danymi: http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/av/english/AFR/RX-550.pdf

Zależy mi na ładnym i głębokim basie

Do wyboru obecnie mam też Pioneera A-505R oraz Sony TA-v701, niestety nie mam od nich żadnych danych

Pozdrawiam

Niech się ktoś zlituje i wrzuci tu swoje dwa słowa. Bo nie mogę się na nic zdecydować, do tej pory grałem na telefunkenie i mi się naprawde podobało ale ja muszę mieć coś z pilotem.
  • REKLAMA
  • #2 2077413
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Kolumn powinno się słuchac bez korekcji, co najwyżej Loudness.

na kolumnach piszę z reguły moc sugerowanego wzmacniacza zawiera się w przedziale 10%-50% mocy muzycznej czyli wystrzalowej... Lub jak kto woli do mocy RMS kolumn

W praktyce lubie miec nadmiar mocy niz niedomiar.

Po za tym przenosze to z akustyki bo to sprawa w stylu: co kupic, gdzie kupic.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 2077429
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Czyli starczy czy nie starczy ta moc z Yamahy i na którą tą moc patrzyć, minimum RMS, DIN czy muzyczna
REKLAMA