logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KTM EXC 300 TPI 2018 - Poszarpywanie na niskich obrotach, co może być przyczyną?

wiktorceeper 05 Gru 2024 01:40 909 8
REKLAMA
  • #1 21333511
    wiktorceeper
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pytanie odnośnie KTM EXC 300 TPI 18R, bo na niskich obrotach podczas jazdy mam jakby takie poszarpywanie. Problem ustaje na wyższych obrotach.
  • REKLAMA
  • #2 21333531
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    wiktorceeper napisał:
    bo na niskich obrotach

Ile liczbowo wynoszą wolne obroty?
    Może są za niske
  • REKLAMA
  • #3 21333641
    wiktorceeper
    Poziom 4  
    >>21333531 kurde nwm nie mam komputera disgnostycznego żeby sprawdzić
  • #4 21333846
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, jezdzilem kiedys na 'Suzuki DR 800' myslac - ze tak duza pojemnosc / pozwala wlasnie na jazde na 'wolnych obrotach', jak w motocyklach przedwojennych [ np NSU 601 OSL z wozkiem bocznym / jezdzil na 'wolnych obrotach - na czworce' ok. 17 - 18 km/h, a wozek byl typu wojskowego i wazyl 120 kg ], ale sie nie da zwyczajnie - z powodu wspolczesnych silnikow 'krotkoskokowych' / nadkwadratowych, o lekkich walach korbowych...
    Dopiero przy wyzszych obrotach - daje sie jechac w miare plynnie, bez 'szarpania silnika'.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21333849
    wiktorceeper
    Poziom 4  
    >>21333846 bo to mój pierwszy wtrysk i chciałem się dopytać, czy to tak powinno być, czy może jakiś problem z wtryskiem, czy coś.
  • REKLAMA
  • #6 21334143
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    wiktorceeper napisał:
    kurde nwm nie mam komputera disgnostycznego żeby sprawdzić

Ty nie musisz być właścicielem komputera diagnostycznego
    Możesz zlecić diagnostykę!
  • Pomocny post
    #7 21334210
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2581
    TPI ma swoje problemy. Motocykl zapewne pochodzi z drugiej ręki, więc nie wiadomo czy po drodze nie zostało coś modyfikowane. Jeśli nie masz wersji z sondą lambda to ECU nie ma jak się adaptować. KTM w seryjnych wersjach drogowych mocno ograniczył mapy żeby motocykle spełniały europejskie wymagania. Raczej tutaj nie znajdziesz pomocy, musisz trochę poczytać na forach w j. angielskim albo forach użytkowników KTM.
  • #8 21334348
    wiktorceeper
    Poziom 4  
    >>21334210 No, nie mam sondy, bo mam inny dyfuzor.
  • #9 21334472
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2581
    No właśnie. Zmiana dyfuzora = odblokowanie motocykla. Konieczne jest przy tym zmiana mapy w ECU, lub nawet wymiana całego ECU jeżeli znajduje się w kicie odblokowującym, o ile dyfuzor który masz jest kompatybilny (jest dedykowany do TPI i nie wymaga innej mapy). Jeszcze jest druga ważna sprawa, smarowanie. Dozownik jest tutaj elektroniczny, a KTM przy wersjach gaźnikowych stosuje mieszanki w stosunku 1:70. Przy odblokowaniu powinno być stosowane bogatsze smarowanie. Robienie mieszanki nie ma sensu. TPI miało sporo problemów z zacieraniem się przy normalnej jeździe, nowsze wersje produkowane przez Kymco miały problemy z pękającymi tłokami. Poza tym ostatnio KTM ma problemy z innymi podzespołami, z tego co wiem rozkręcają się śruby wypełniaczy wału korbowego, a w silnikach 4T wycierają się krzywki wałka rozrządu. Z resztą KTM to BMW, wiadomo jacy ludzie kupują i jak dbają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z KTM EXC 300 TPI 2018, polegający na poszarpywaniu na niskich obrotach, które ustępuje przy wyższych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z zbyt niskich obrotów silnika oraz braku sondy lambda, co uniemożliwia ECU adaptację. Zmiana dyfuzora może wymagać dostosowania mapy w ECU, a także bogatszego smarowania, ponieważ model TPI ma historię problemów z zacieraniem się silnika. Użytkownicy wskazują na konieczność diagnostyki oraz na potencjalne modyfikacje, które mogły być wprowadzone w używanym motocyklu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA