logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo XC60 2.0T T5 2015 - przegrzewanie i brak ogrzewania, problem z pompą?

nadiapawel 05 Gru 2024 22:34 2196 12
REKLAMA
  • #1 21334926
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam kłopot z Volvo XC 60 2,0t T5 245km rok 2015. Auto zaczęło się przegrzewać i brak ogrzewania. Po diagnozach mechaników (bez podłączenia do vidy) wymieniłem pompę wody i termostat, kłopot nie ustał. Dzisiaj podłączyłem pod vidę i okazuje się, że pompa czasami nie załącza się (jest nowa) i wtedy ogrzewanie ginie, a temperatura rośnie. Czy to może być wina wadliwie działającego ECM, a może pompa jest wadliwa? Jeszcze jedna sprawa mnie martwi: mimo że termostat otworzy się, to górny wąż chłodnicy jest gorący, a dolny zimny. Czy to może być przyczyną powietrza w układzie, choć płyn był wymieniany podciśnieniowo? Dodam jeszcze, że vida nie pokazuje błędu pompy, ale to, że pompa nie chodzi, widać przy diagnostyce.
  • REKLAMA
  • #2 21335107
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    nadiapawel napisał:
    to, że pompa nie chodzi, widać przy diagnostyce.

Czy dochodzi do niej napięcie?
    nadiapawel napisał:
    górny wąż chłodnicy jest gorący, a dolny zimny. Czy to może być przyczyną powietrza w układzie

Tak!
  • #3 21335200
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Jak odepnę wtyczkę i sprawdzam napięcie, to jest ok. Podpinam wtyczkę i pompa zaczyna pracować normalnie, aż do momentu kolejnego przypadku.
    Dziś dalsza walka i gdy pompa przestała pracować zmierzyłem napięcie na trzech przewodach we wtyczce i napięcie było ( na tym najgrubszym 13,04V a na tych dwóch cienkich 12,5V) po ponownym podłączeniu wtyczki pompa nadal nie ruszyła tak jak opisywałem wcześniej. Odłączyłem aku na chwilkę i pompa ruszyła normalnie a Vida jak pokazywała wcześniej zadane obroty dla pompy i aktualne obroty pompy, przestała pokazywać aktualne obroty mimo ,że pompa chodziła. Podpowiedzcie czy dobrze myślę : Czy w pompie jest elektronika która wysyła sygnał zwrotny do ecm o obrotach? czy może być uszkodzona?
  • REKLAMA
  • #4 21336660
    Adam Walko
    Poziom 35  
    nadiapawel napisał:
    Odłączyłem aku na chwilkę i pompa ruszyła normalnie a Vida jak pokazywała wcześniej zadane obroty dla pompy i aktualne obroty pompy, przestała pokazywać

nadiapawel napisał:
    Czy w pompie jest elektronika która wysyła sygnał zwrotny do ecm o obrotach? czy może być uszkodzona?

Bez oscyloskopu będzie trudno zlokalizować usterkę.
  • REKLAMA
  • #5 21337040
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Mogę ogarnąć oscyloskop i pompę sprawdzić, ale nie napisałem jeszcze jednej rzeczy: auto jest z instalacją LPG BRC założoną w maju. Może coś ze sterownikiem jest nie tak? Przy montażu gazu może coś poszło nie tak?
  • #6 21337056
    Adam Walko
    Poziom 35  
    nadiapawel napisał:
    może coś poszło nie tak ?

Bez dokładnej diagnozy można tylko domniemać!
    Najbardziej podejrzany jest temat - sterowanie pompy.
    Trzeba stwierdzić, dlaczego tak się dzieje?
    Bez oscyloskopu będzie wręcz niemożliwe!
  • #7 21338056
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Czyli ecm na blat ?
  • #8 21339521
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Testowo podepnij napięcie przez bezpiecznik na przewodzie do tej pompy aby móc korzystać z auta, do chwili zdiagnozowania usterki.
    Na obecnym stanie danych nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy winien jest ECM, czy trafiają do niego niewłaściwe dane z czujników?
  • REKLAMA
  • #9 21339621
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Napięcia przychodzą na wtyczkę trzy, nawet gdy pompa nie chodzi, na wtyczce są te trzy napięcia. Tylko nie wiem jeszcze, jak pompa jest sterowana. Do wtyczki przychodzi jeden gruby przewód ze skrzynki bezpiecznikowej, stałe napięcie, i dwa cienkie przewody, na których też jest napięcie, masa z silnika.
  • #10 21340050
    Adam Walko
    Poziom 35  
    nadiapawel napisał:
    nie wiem jeszcze, jak pompa jest sterowana

Pompa jest sterowana z jednostki centralnej!
    Gdy ciecz jest zimna, wydajność pompy jest niska, po to aby szybko się ogrzała.
    Wydajność sterowana jest sygnałem z czujnika temp. cieczy. Po zakończeniu pracy silnika, jeśli potrzeba, pompa jeszcze przez chwilę pracuje.

Dodano po 18 [minuty]:

nadiapawel napisał:
    dwa cienkie przewody

Na podstawie kolorów sprawdź, czy to sterowanie nie idzie ze sterownika wentylatorów!
  • #11 21340738
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Masz jakiś schemat z kolorami przewodów ?
  • #12 21341111
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Sterownik pompy samochodowej marki Volvo.
    Za sterowanie pompą odpowiada sterownik.
  • #13 21351022
    nadiapawel
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany, winna była nowa pompa, poszła na reklamację, a winowajcą całej sytuacji był zapchany wężyk powrotny do zbiorniczka wyrównawczego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przegrzewaniem i brakiem ogrzewania w Volvo XC60 2.0T T5 z 2015 roku. Po wymianie pompy wody i termostatu, problem nadal występował. Diagnostyka wykazała, że pompa czasami nie załącza się, co prowadzi do wzrostu temperatury. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie ECM lub samej pompy. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięcia na wtyczce pompy oraz możliwość uszkodzenia sterowania pompy. Ostatecznie problem został rozwiązany przez reklamację nowej pompy, a przyczyną był zapchany wężyk powrotny do zbiorniczka wyrównawczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA