logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 11 na pendrive: Gigabyte B550, Ryzen 5 5600, krok po kroku

Karol9911 06 Gru 2024 16:41 753 7
REKLAMA
  • #1 21335883
    Karol9911
    Poziom 3  
    Witam, chcę wgrać Windows 11 na pendrive, ale że jako pierwszy raz to robię, to nie wiem, co mam dokładnie zrobić, żeby wszystko było ok. Co mam zaznaczyć, a co nie przed wgraniem Windowsa na pendrive? Proszę o pomoc. Płyta Gigabyte B550 Gaming X V2, procesor Ryzen 5 5600.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21335914
    Karol9911
    Poziom 3  
    Na pewno nie chce konta microsoft więc to zaznaczyłem, ale co to jest bitlocker nie mam bladego pojęcia czy to mi jest potrzebne chce mieć lekki system bez żadnego dziadostwa które będzie mi obciążać system.

Zrzut ekranu z otwartym oknem Rufusa i oknem Windows User Experience z ustawieniami instalacyjnymi.
  • REKLAMA
  • #4 21335921
    iftri
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    BitLocker to funkcja szyfrowania dysku dostępna w systemach operacyjnych Windows (od wersji Windows Vista w edycjach Pro, Enterprise i Education). Jej celem jest zabezpieczenie danych przechowywanych na dysku twardym przed nieautoryzowanym dostępem, nawet jeśli nośnik zostanie wyjęty z komputera.
  • #5 21335948
    Karol9911
    Poziom 3  
    A pierwsza opcja te 4GB TMP 2.0 mam to zaznaczać, chyba mój komputer spełnia te wymagania Windows 11.
  • #6 21335952
    iftri
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Zaznaczenie opcji „Dezaktywuj wymaganie niezbędnej minimalnej ilości pamięci RAM (4GB+), Secure Boot i TPM 2.0” jest przydatne w przypadku instalacji Windows 11 na komputerach, które nie spełniają oficjalnych wymagań sprzętowych Microsoftu.

Dodano po 4 [minuty]:

TPM 2.0 (Trusted Platform Module 2.0) to moduł sprzętowy lub programowy zaprojektowany w celu zwiększenia bezpieczeństwa komputera. Jest to nowsza wersja standardu TPM, wprowadzająca większe możliwości w zakresie ochrony danych, szyfrowania i integracji z systemami operacyjnymi, takimi jak Windows.
  • REKLAMA
  • #7 21336004
    Karol9911
    Poziom 3  
    Zaznaczyłem opcje że nie chce konta Microsoft a teraz jak instalacje windows to każe mi się zalogować xd

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować Windows 11 na pendrive, korzystając z płyty głównej Gigabyte B550 Gaming X V2 i procesora Ryzen 5 5600. Wskazówki dotyczące instalacji obejmują użycie programu Rufus do utworzenia pendrive'a instalacyjnego z obrazem ISO systemu. Użytkownik zrezygnował z konta Microsoft i zastanawia się nad opcjami związanymi z TPM 2.0 oraz BitLockerem. BitLocker to funkcja szyfrowania danych, a TPM 2.0 to moduł zwiększający bezpieczeństwo. Użytkownik napotkał problem z logowaniem do konta Microsoft podczas instalacji, mimo wcześniejszego zaznaczenia opcji rezygnacji z konta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA