logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elektryka drzwi tylnych Audi - zamek działa tylko od wewnątrz, błędy VCDS

glosbe 06 Gru 2024 16:51 2388 14
REKLAMA
  • #1 21335900
    glosbe
    Poziom 7  
    Witam. Jak w temacie.

Mam problem z elektryka drzwi tylnych. Z lewej strony wymieniłem zamek bo nie zamykało drzwi z centralki,teraz zamyka ale da sie je otworzyc jedynie od wewnatrz od zewnatrz klamka nie reaguje.
    Z prawej zaś po otworzeniu auta nie moge otworzyc go od zewnatrz lecz jedynie od wewnatrz ale tu pojawia sie kolejna dziwna rzecz. Jak juz jeden raz otworze od wewnatrz,trzasne drzwiami to od zewnatrz sie juz otwieraja normalnie. Ktos ma jakis pomysł o co moze chodzic? zaznaczam ze ten problem dotyczy tylko drzwi tylnych. Podaje logi błędów z vcds

--------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------------------------------------------------------

Address 62: Door, Rear Left Labels: 4F0-910-795.lbl
    Control Module Part Number: 4F0 910 795 E HW: 4F0 959 795 E
    Component and/or Version: TSG HL H21 0210
    Software Coding: 0001066
    Work Shop Code: WSC 02327 785 00200
    VCID: 2E53BBBFB9174CE661-807A
    1 Fault Found:

02115 - Locking Unit for Central Locking
    008 - Implausible Signal
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01101000
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 224
    Mileage: 419239 km
    Time Indication: 0
    Date: 2024.12.04
    Time: 12:57:40

Address 72: Door, Rear Right Labels: 4F0-910-795.lbl
    Control Module Part Number: 4F0 910 795 E HW: 4F0 959 794 E
    Component and/or Version: TSG HR H21 0210
    Software Coding: 0001066
    Work Shop Code: WSC 02327 785 00200
    VCID: 2E53BBBFB9174CE661-807A
    1 Fault Found:

02115 - Locking Unit for Central Locking
    008 - Implausible Signal
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01101000
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 4
    Reset counter: 225
    Mileage: 419247 km
    Time Indication: 0
    Date: 2024.12.04
    Time: 16:45:08

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21335992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21335997
    glosbe
    Poziom 7  
    Nie mam pojęcia jaki to zamek nie rozbierałem jeszcze drzwi. Audi a6c6 3.0 allroad 2008r
  • Pomocny post
    #4 21336059
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21336062
    glosbe
    Poziom 7  
    Zamek zmieniłem tylko z lewej strony, z prawej wcale go nie ruszałem. Z prawej tak jest od kad kupiłem samochód.

Dodano po 15 [minuty]:

Zamek zmieniłem tylko z lewej strony z prawej wcale go nie ruszałem. Z prawej tak jest od kad kupiłem samochód.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21336484
    thomas48
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    glosbe napisał:
    wymieniłem zamek

glosbe napisał:
    Nie mam pojęcia jaki to zamek nie rozbierałem jeszcze drzwi

To wymieniłeś zamek bez rozbierania drzwi ?
    Jaki zamek zamontowałeś? Nowy, używany, org, zamiennik jaki ?
  • #7 21336486
    glosbe
    Poziom 7  
    Nie robiłem tego osobiście. Robił to znajomy. Mówił że wymienił nie tyle zamek co silniczki w zamku bo były uszkodzone i nie zamykały samochodu. Silniczki były z zamiennika. Wcześniej drzwi można było normalnie otworzyć od zewnątrz. Pytanie dlaczego jest taki problem z drugimi drzwiami
  • Pomocny post
    #8 21336498
    thomas48
    Poziom 21  
    Rozbierz drzwi wyciągnij zamek powypinaj cięgna i sprawdź czy działa prawidłowo, jeśli nie to zamek do naprawy.
    glosbe napisał:
    Zamek zmieniłem tylko z lewej strony

glosbe napisał:
    Mówił że wymienił nie tyle zamek co silniczki w zamku

Oczekujesz pomocy a oszukujesz nas.
    Jeśli znajomy robił to niech poprawia bo coś źle zrobił.
  • #9 21336500
    glosbe
    Poziom 7  
    A co z drugimi drzwiami? Dlaczego za pierwszym razem po otwarciu z centralki można otworzyć je jedynie od środka a jak trzasnę drzwiami to za drugim razem normalnie otworzę je od zewnątrz?
  • Pomocny post
    #10 21336515
    thomas48
    Poziom 21  
    thomas48 napisał:
    Rozbierz drzwi wyciągnij zamek powypinaj cięgna i sprawdź czy działa prawidłowo, jeśli nie to zamek do naprawy.

Czytaj co napisałem!
  • #11 21336536
    glosbe
    Poziom 7  
    Tak zrobię tylko takie pytanie co mają do tego cięgła? Pytam bo jestem ciekaw a wg mnie jeśli by był problem z cięgłem to drzwi od zewnątrz bym nie otworzył po pierwszym otworzeniu od wewnątrz otworzyłbym tylko jedynie od wewnątrz. No chyba że się mylę to mnie popraw
  • #12 21336546
    thomas48
    Poziom 21  
    Czy jesteś pewny że prawe drzwi działały i przestały działać bez niczyjej ingerencji?
    Miałem jakiś zamek w vw ze jak było za mocno naciągnięte cięgno to były podobne objawy.
    I tak musisz rozebrać drzwi to to sprawdzisz.
  • #13 21336550
    glosbe
    Poziom 7  
    Ok jutro zobaczę i dam znać
  • Pomocny post
    #14 21338126
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    W zamku masz dwa silniczki. Jeden realizuje funkcję zamknięcia lub otwarcia (klamka zewnętrza nie otwiera przy zamkniętym i otwiera zamek przy otwartym). Drugi silniczek realizuje funkcję blokady. Przy zamknięciu powoduje, że nie można otworzyć drzwi od wewnątrz. Jeżeli zamykasz pilotem powinny oba silniczki przejść w położenie zamknięte i nie będziesz mógł otworzyć ani z zewnątrz ani z wewnątrz. Po naciśnięciu przycisku na pilocie do otwarcia powinny oba silniczki przejść w pozycję otwarte i jest wówczas możliwość otwarcia z zewnątrz i od wewnątrz. Jeżeli tylko silniczek od blokady przejdzie w położenie otwarte, to nie możesz otworzyć drzwi od zewnątrz, ale możesz otworzyć je od wewnątrz. W momencie otwierania drzwi od wewnątrz mechanicznie dźwignie w zamku ustawiają silniczek od zamknięcia w położeniu otwarte i dlatego po takim otwarciu możesz otwierać drzwi z zewnątrz.
    Jeżeli tak dzieje się tylko z tylnymi drzwiami, to niestety ale trzeba wyjąć zamki i sprawdzić czy oba silniczki działają. Możesz też sprawdzić, czy po otwarciu z pilota powtórne naciśnięcie przyciku otwarcia na pilocie nie otwiera drzwi.
  • #15 21523660
    glosbe
    Poziom 7  
    Założyłem nowe zamki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy elektryki tylnych drzwi w Audi A6 C6 3.0 Allroad z 2008 roku. Zamek w lewych drzwiach został wymieniony na zamiennik silniczków, co spowodowało, że drzwi zamykają się z centralki, ale można je otworzyć tylko od wewnątrz, natomiast klamka zewnętrzna nie reaguje. W prawych drzwiach, które nie były naprawiane, po otwarciu auta z centralki drzwi można otworzyć tylko od środka, ale po zamknięciu i ponownym otwarciu drzwi zewnętrzne działają normalnie. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak błędne złożenie mechanizmu, uszkodzenie cięgien lub niewłaściwe kodowanie modułu. Zalecane jest rozebranie drzwi, sprawdzenie działania zamka i cięgien oraz weryfikacja działania dwóch silniczków w zamku: jednego odpowiedzialnego za otwieranie/zamykanie, drugiego za blokadę drzwi. Prawidłowa praca obu silniczków powinna umożliwiać otwarcie drzwi zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz po odblokowaniu pilotem. W przypadku nieprawidłowości konieczna jest naprawa lub wymiana zamka. Autor ostatecznie informuje o założeniu nowych zamków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA