logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMS50E08EU - błąd E15, czujnik wody, płyta główna? Jak naprawić?

kamx89 07 Gru 2024 07:19 558 3
REKLAMA
  • #1 21336691
    kamx89
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem ze zmywarką Bosch SMS50E08EU.
    Mianowicie chwilę po włączeniu wypompowuje wodę (dwa razy) i albo ruszy, albo nie ruszy. Jak nie ruszy, to wywala błąd E15. Nieraz działa bez problemu kilka dni, a nieraz 5 razy i nie może zaskoczyć. Przeczytałem, że to błąd odpowiadający za czujnik w tacce, wody tam nie było i nigdzie nie wycieka. Dlatego go wyjąłem i sprawdziłem miernikiem, czy działa i wydaje się, że działa prawidłowo (po naciśnięciu raz zwiera jeden obwód, raz drugi). Teraz najciekawsze. Niezależnie czy wcisnę przycisk, czy też nie, to podczas mycia nie wywali E15. Wygląda mi to na jakieś uszkodzenie płyty głównej, ale nie ma na niej nic spalonego ani uszkodzonego. Jak to ugryźć?
  • REKLAMA
  • #2 21337517
    jarek555
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    W moim przypadku to E15 wyrzucał dopiero na końcu zmywania, czyli zmywanie dokończyła.
    Jeżeli jest sucho na pływaku to na próbę odpiąć przewody z czujnika zalania i zewrzeć/rozewrzeć (na próbę) odpowiednie przewody. Jeżeli błąd nie powróci to na bank czujnik.
    Pytanie czy pokazuje migający kranik. Z tego co pamiętam kranik oznacza awaryjne zamknięcie wody m.in. z powodu czujnika zalania.
  • REKLAMA
  • #3 21337527
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    jarek555 napisał:
    W moim przypadku to E15 wyrzucał dopiero na końcu zmywania, czyli zmywanie dokończyła.

Yy? ...

Zadziałanie zabezpieczenia overflow blokuje działania urządzenia, uruchamia pompę spustową i wyświetla błąd.
  • #4 21338450
    kamx89
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Kable przeciąłem od czujnika i podłączyłem na krótko bez niego, ale i tak błąd wywala, a Kranik miga...
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
REKLAMA