logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę DVBT wybrać do odbioru z nadajnika Ślęża, 32 km ?

filippass 07 Gru 2024 11:54 681 11
REKLAMA
  • #1 21336929
    filippass
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    proszę o pomoc w doborze anteny do telewizji naziemnej.
    Lokalizacja Wrocław 54-031 (Żywiecka), więc zapewne skierowana będzie na Ślężę. Antena w domku jednorodzinnym. Do tej pory miałem prowizoryczne rozwiązanie w postaci anteny pokojowej. Obraz jest ok, ale często się zacina, gdy ktoś przechodzi obok, i w końcu pora założyć normalną antenę. Mam oczywiście przygotowaną instalację. W jednym miejscu schodzą się przewody z 3 pokoi i z masztu antenowego, które rozszyłem na patchpanel z portami "F".
    Docelowo chciałbym rozprowadzać sygnał do wszystkich pokoi, ale na początek może być tylko jeden.
    Odległość do nadajnika na Ślęży to jakieś 32 km.
    Zależy mi na dobrej antenie, także cena nie jest podstawowym kryterium wyboru.
    1. Proszę o dobór anteny i multiswitcha do rozdziału sygnału i innych niezbędnych elementów - odbiór TV w trzech pokojach.
    2. Dobór anteny - odbiór na jednym TV (o ile w takim przypadku potrzebna jest inna antena).
  • REKLAMA
  • #2 21337052
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 429
    filippass napisał:
    1. Proszę o dobór anteny

Teoretyczny dobór anteny nic nie da!
    Anteną najlepiej dobrać na miejscu.
  • REKLAMA
  • #3 21337383
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    @filippass Czy oprócz tego co nadawane jest ze Ślęży, interesuje cię oferta lokalnego mux-L4 ze Sky Tower > Link?
  • #5 21337725
    filippass
    Poziom 2  
    Wystarczą MUXy ze Ślęży. Rzeczywiście mają na stronie info o aplikacji :) Zaglądałem tylko na ich sklep, a tam żadnego info o aplikacji nie było... Wg aplikacji: 1. asr IQ 5G PROTECTED 2. ASR IQ 3. asr classic 5G PROTECTED 4. asr classic 5. DIGITactivia 5G PROTECTED 6. DIGIactivia 7. T-urbo-T 20 8. T-urbo-T V

Mój wstępny wybór to: 1. Antena Combo Telmor W21 GOLD VHF UHF lub 2. Zestaw combo: ASR IQ 5G TurboT V3 ZWR-210

ewentualnie UHF/VHF DVB-T2 TurboT COMBO SMART lub 7 i 8 z powyższej listy
  • REKLAMA
  • #7 21338028
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    MUX-8 masz w pol. V. Ta ASR się nie nadaje. Po co dwie osobne? Ja bym polecił Antena Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T/T2.
    Olympia BX-1000, antena siatkowa z dipolem V.
    Moce duże więc na pewno bez wzmacniacza a po rozdzieleniu na więcej dasz jakiś wzmacniacz typu np. Alcad CA-2xx.
  • #8 21338152
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    Jeżeli ma być profesjonalnie, to dwie oddzielne anteny - VHF i UHF. Jeżeli chcesz prościej i taniej, to combo. Podejrzewam, że w każdym wpisie dostaniesz podpowiedź innej anteny. Ja osobiście polecałbym jaką logarytmiczną (np. Emme Esse LOG 560HVD, Dipol LOG 5-12/21-60 lub Barczak 2LOG HV).
    We Wrocławiu masz dystrybutorów Telmor'a Link, Televes'a Link i Dipola'a Link. Podjedź do nich. Jeżeli robią montaże, to znają lokalne warunki odbiorcze i coś doradzą. Tym bardziej że na azymucie Ślęży masz lotnisko i pracujące na nim radary.
  • REKLAMA
  • #10 21338204
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    mgim napisał:
    TT-W19 COMBO jest "podwójna".

On chce dwie osobne, chociaż Emme Esse jest też Combo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze anteny do telewizji naziemnej DVB-T, skierowanej na nadajnik Ślęża, oddalony o 32 km od Wrocławia. Obecnie korzysta z anteny pokojowej, która często przerywa sygnał. W dyskusji zasugerowano różne modele anten, w tym anteny combo oraz oddzielne anteny VHF i UHF. Wskazano na aplikację Telmor do doboru anten oraz na konkretne modele, takie jak Antena Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T/T2, Telmor W21 GOLD, ASR IQ 5G PROTECTED, oraz Emme Esse LOG 560HVD. Użytkownik planuje rozdzielić sygnał do trzech pokoi, co może wymagać zastosowania multiswitcha lub wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA