logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router na Linux NND - problemy z logowaniem do poczty i FTP na Windows

Mody 12 Gru 2005 11:21 1655 5
REKLAMA
  • #1 2076342
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Mam mały problem z routerem postawionym na nnd a może z komputerami podłączonymi do niego?? Problem wygląda tak router działa bezproblemowo rodziela neostrada na dwa komputer bez problemu. Na 2 pozostałych komputerach strony ładują się minimalnie wolniej tylko mam problem z onetem wchodze do poczty przez strone i nie pozwala mi się zalogować :( problemy są też z wysyłaniem przez program pocztowy. Mam też problem z wysyłaniem na ftp albo bradzo wolno wysyła albo wogóle :( . Komputery nie widzą się w otoczeniu sieciowy :(. czy to wina złej konfiguracji routera czy może coś nie tak z windowsami. Próbowałem odebrac zalogować sie po pprzez strone do poczty w Beosie i wszystko było ok wiec mysle że to cos po stronie systemu z pod znaku m$ :|.
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2078084
    mak270
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Otoczeniem sieciowym sie nie sugeruj. To nie ma nic wspolnego z dzialaniem netu na kompach klienckich. Skoro to mala dystrybucja dedykowana do pracy jako serwer, to raczej nie powinno byc to spowodowane serwerem.

Jesli na kompach z windowsami dziala net ale slabo to sprobuj :
    - zmienic im serwery dns
    - zmienic wielkosc MTU (znajdziesz w necie bez problemu)
  • REKLAMA
  • #3 2079266
    Mody
    Poziom 25  
    Dns są dobrze ustawione, okazało się że liczbe MTU trzeba było przestawić. Wielkie dzięki :)

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Tylko dlaczego komputery nie widzą się w otoczeniu sieciowym ????

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2079762
    mak270
    Poziom 17  
    Nie ma sprawy.

Zeby sie widzialy w otoczeniu musisz albo umiescic je w jednej domenie (wtedy kontroler domeny potrzebny jest np. linux z samba) albo w jednej grupie roboczej (konfiguracja stacji windowsowych musi byc taka sama).
    Nie zaszkodzi tez wlaczyc w ustawieniach sieci obsluge netbeui czy netbiosu ;)
  • REKLAMA
  • #5 2079770
    Mody
    Poziom 25  
    W tym problem, że wszysko jest ustawione, NetBEUI jest zainstalowany. Przy połączeniu bezpośrednio dwóch komputerówbez routera wszystko działa dobrze. Co może byc nie tak ????
  • #6 2080304
    mak270
    Poziom 17  
    Tzn jesli sie widza na wzajem bez rutera to i powinny przy wlaczonym ruterze. Samego rutera w otoczeniu nie beda widziec dopoki nie postawisz na nim samby.
REKLAMA