logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie panele słoneczne wybrać na działkę? Rekomendacje i porady

honiacivic 07 Gru 2024 18:16 1584 16
REKLAMA
  • #1 21337403
    honiacivic
    Poziom 2  
    Cześć grupowicze. Potrzebowałbym waszej pomocy w doborze paneli słonecznych na działkę. Zasilanie na działce mam z akumulatorów kwasowych 2x75ah=150ah, aktualnie muszę zabierać akumulatory do domu, żeby je naładować i chcę to zmienić, zakupując panele.

I teraz potrzebowałbym porady, jaki zestaw, jaka moc paneli i sterownik pwm/mppt powinienem wybrać dla takiej pojemności akumulatorów? Może jest jakiś kalkulator, co by pomógł mi to wyliczyć?

Co do instalacji, to mam drewniany domek na działce i z akumulatorów prąd idzie na lampki LED, głośnik, czasami przetwornica 12/230. Czas używania bywa różny, zdarza się czasami raz w miesiącu, a czasami co tydzień siedzimy. Nie mam policzonego użycia prądu przez te odbiorniki, chodzi o to, żeby ten zestaw był w stanie naładować te akumulatory, jeśli zdarzy mi się je mocniej rozładować, podłączając przetwornicę przy używaniu jakichś elektronarzędzi.

Czy taki panel wystarczy?
    https://www.4sun.eu/strona-glowna/panel-fotowoltaiczny-ja-solar-500-jam66s30-mr-bf

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21337487
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Jak masz akumulatory na 12V to poszukaj paneli na około 18 V lub dobrego regulatora ładowania MPPT .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21337499
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 753
    Miałem identyczny problem i obecnie mam panel 300W i sterownik MPPT. Przez cały sezon miałem naładowane do pełna lecz mam mniejszą pojemność akumulatora ok 75Ah.Jednak często ładowanie było zero bo akumulator był pełny i kontroler odłączał ładowanie..Według wskazań sterownika mój panel oddaje do 10,5A max.
    Mam coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=KMQsL0IY6R0&t=9s
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #4 21337502
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Kiedyś gdzieś znalazłem taka tabelkę:
    Tabela przedstawiająca czas działania akumulatorów o różnych pojemnościach i mocach.
  • #5 21337632
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    honiacivic napisał:
    2x75ah=150ah

Czyli prąd ładowania max 15A (zalecany dla kwasowych 0,1C) x12V to ~180W plus jakieś straty to panel min. 200W realnego uzysku, więc zakładam min. 300Wp. Większy będzie się "marnował", ale w pochmurne dni dostarczy cenne waty, mniejszy będzie potrzebował więcej czasu. Jak bywasz na działce raz na tydzień to spokojnie naładuje aku, bo zakładając pojemność 1,8kWh i 50% strat na ładowaniu kwasiaka to potrzebujesz 2,7kWh w ciągu 6 dni a to daje 0,45kWh/dzień. Czyli w dwa słoneczne dni spokojnie w lecie naładujesz.
    Zaproponowany panel może być, plus regulator mppt max 15A.

Na jesieni i w zimie nadal będziesz musiał doładowywać aku bo panel nie da rady.
  • #6 21337650
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 753
    Ja akurat w zimie mało przebywam na działce więc mnie wystarcza jednak jak napisał przedmówca wszystko zależy od aktywności działkowicza.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #8 21337730
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @honiacivic Zestaw na pierwszy rzut oka nie jest zły, tylko regulator trochę za mocny bo 20A a zalecane byłoby 15A. Poza tym jaki jest koszt wysyłki??? Bo panele to z reguły wysyłane są na palecie za +/- 500zł. Może masz w okolicy sklep z panelami i sam możesz odebrać lub z tanią dostawą? A regulator i resztę drobiazgów dokupić samemu.
  • #9 21337773
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    @honiacivic
    • 1. Akumulatory łączne równolegle czy szeregowo? Od tego zależą prądy ładowania.

2. Sprawdź w dokumentacji twoich aku, o ile będzie dostępna, jakie są zalecane i maksymalne prądy ładowania. Zwykle zalecana to 0.1C a max 0,25...0,3C. W PV należy dążyć do jak najszybszego doładowywania aku w okresach przejściowych wiosna / jesień. W lato bez znaczenia, bo energii jest i tak za dużo. W zimie aku muszą jeździć do domu na doładowania
  • #10 21338095
    honiacivic
    Poziom 2  
    >>21337730

Mam taki panel koło siebie, tylko nie mogę znaleźć regulatora, co by to ogarnął, bo jest dosyć mocny.
    https://www.olx.pl/d/oferta/ja-solar-500-195n...nne-panele-fotowoltaiczne-CID628-IDTuLE8.html

Dodano po 53 [sekundy]:

>>21337773
    Akumulatory będą połączone równolegle, żeby zostawić napięcie w układzie 12v, bo wszystko na tym działa.
  • Pomocny post
    #11 21338459
    k_pec
    Poziom 34  
    honiacivic napisał:
    Akumulatory będą połączone równolegle, żeby zostawić napięcie w układzie 12v, bo wszystko na tym działa.

Czyli prądy ładowania twój zestaw 150Ah miałby prawdopodobnie takie:
    • typowy: 0.1C = 15A
      maksymalny:0.25C = 37,5A
    Z panelu JAM66S30-500/MR w idealnych warunkach rzeczywistych (południe, środek lata, bezchmurnie), czyli zbliżonych do NOCT, mógłbyś otrzymać max w okolicach:
    • Imp = 10,50...11,40A
      Vmp = 34...35V
    To są typowe, rzeczywiste Imp i Vmp dla warunków zbliżonych do NOCT. Oczywiście, w krótkich okresach czasu (kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt minut) możliwa jest generacja większych mocy, a więc głównie Imp, ale to są krótkotrwałe wyskoki nie wpływające znacząco na długoterminową pracę instalacji.
    Czyli w realu maksymalne prądy ładowania dla regulatorów mogłyby być mniej więcej takie:
    • PWM: I ≤ 10,50...11,40A
      MPPT: I ≈ 22...25A
    Przy takim panelu ja bym tam wybrał dla siebie regulator MPPT z prądem max 30A.

Alternatywnie, dla ładowania 0.1C (15A) można by szukać panelu o Imp = 15...16A dla NOCT i regulatora PWM.
  • #12 21338547
    honiacivic
    Poziom 2  
    >>21338459

Dziękuję bardzo za cenny komentarz. A czy mógłny pan pomoc mi znaleźć regulator bo jak szukam to znajduje taki co pasuje do prądu paneli i daje np 30a ale znowu panel ma za dużo mocy W i nie mogę sobie z tym poradzić.

Niestety w temacie fotowoltaiki jestem swiezakiem i mysalekm że to prostszy temat żeby dobrać sterownik do panelu. Z góry dziękuję

Dodano po 11 [minuty]:

Czyli przyjmijmy wersję że chce zakupić ten panel to jaki sterownik bym potrzebował?

https://www.4sun.eu/strona-glowna/panel-fotowoltaiczny-ja-solar-500-jam66s30-mr-bf
  • #13 21339030
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Dowolny z opcja dla akumulatorów kwasowych z wyjściem dla prądu ładowania 15A albo do 30A .

Z panelów praktycznie będziesz miał i tak ok 22A przy 100% słońcu.

@k_pec przecież Ci napisał jakie rodzaje
    PWM: I ≤ 10,50...11,40A
    MPPT: I ≈ 22...25A
  • Pomocny post
    #14 21339814
    k_pec
    Poziom 34  
    honiacivic napisał:
    Dziękuję bardzo za cenny komentarz. A czy mógłny pan pomoc mi znaleźć regulator bo jak szukam to znajduje taki co pasuje do prądu paneli i daje np 30a ale znowu panel ma za dużo mocy W i nie mogę sobie z tym poradzić.

Bo przy regulatorze MPPT to faktycznie trochę skomplikowane jego działanie jest, ale dobór już nie.

Regulator MPPT zwiększa prąd ładowania aku 12V w stosunku do prądu podawanego przez panel PV w stosunku Vmp / 14V (w uproszczeniu), gdzie Vmp to napięcie pracy modułu PV (najlepiej przyjąć je dla warunków NOCT) a 14V to napięcie napięcie robocze ładowarki przy ładowaniu aku, czyli 12V plus 2V. Te 14V nie jest krytyczne, bo ładowarki i tak same ustalają sobie napięcie pracy w danym momencie, które może się wahać w granicach, powiedzmy, 13...15V.

Jak z tego wynika, korzystając np. z panelu o Vmp = 34V i Imp = 12A (dla NOCT) można uzyskać prąd ładowania aku równy 12A x (34/14) = 29A. To oczywiście przybliżenie, bo w realu napięcie Vmp i prąd Imp panelu mogą być odrobinę różne od założonych, zaś sprawność przetwornicy w ładowarce też będzie mniejsza od 100%. Tak więc realny prąd ładowania dla przykładu byłby zapewne trochę mniejszy, osiągając np. 27 czy 28A.

Dokładność wyliczeń nie ma tu większego znaczenia, bo w tym przypadku liczą się szacunki, aby złapać poziom maksymalnego prądu ładowania, tak od strony bezpieczeństwa aku, jak i zabezpieczenia ładowarki o odpowiednich parametrach. Ważne, aby móc sobie wyrobić pogląd.

I teraz dobór regulatora - dwa podstawowe parametry:
    • 1. Znając parametry panelu Imp/Vmp szacujemy możliwy do osiągnięcia maksymalny prąd ładowania, po czym dobieramy regulator o odpowiednim maksymalnym prądzie ładowania. Przy czym warto pamiętać, że regulator zawsze obetnie maksymalny prąd ładowania do swoich możliwości - czyli, np. jeśli wychodzi, że max prąd ładowania może być np. 33A, to spokojnie można zastosować regulator o max prądzie 30A, jeśli nie szkoda nam tych 3A.

2. maksymalne napięcie wejściowe regulatora nie może być mniejsza od napięcia Voc panelu dla założonej najniższej temperatury otoczenia, w której będzie znajdował się panel, czyli np. -15°C. Napięcie Voc (STC, 25°C) podawane jest w danych panelu PV, tam też podawany jest współczynnik temperaturowy Voc, pozwalający na wyliczenie Voc dla najniższej temperatury)
    Sumując, dla jednego panelu to w zasadzie dowolny regulator MPPT z prądem 30A. Jakiś Volt, AZO albo epever przykładowo. Przy czym, zawsze można kupić osobno panel, osobno regulator.
  • Pomocny post
    #16 21341025
    k_pec
    Poziom 34  
    >>21339814

Z opisu wyglądają normalnie. Chociaż ceny bardzo niskie, zwłaszcza tego 20A - nie wiadomo, jak mu pracuje to MPPT. Ale, jak by nie pracowało, to aku jakoś tam ci zasili. Kupisz, przekonasz się.

Przy takich cenach najwyżej później kupisz coś innego, gdyby z tym okazało się coś nie halo. Niewielka strata.

Uważaj na Voc panelu w niskich temperaturach. Ten regulator 20A ma max napięcia z panelu 50V - a panel z początku wątku to 50V ma już przy kilku stopniach poniżej 0°C.
  • #17 21341032
    honiacivic
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze i cenne porady, nauczyłem się paru ważnych rzeczy.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje paneli słonecznych do zasilania akumulatorów kwasowych 150Ah na działce. Rekomendacje wskazują na panele o mocy co najmniej 300W oraz regulator MPPT o maksymalnym prądzie 15A. Wskazano, że przy połączeniu akumulatorów równolegle, prąd ładowania powinien wynosić 0.1C (15A) do 0.25C (37.5A). Użytkownicy podkreślają, że większe panele będą bardziej efektywne w pochmurne dni. Zasugerowano również, aby użytkownik zwrócił uwagę na maksymalne napięcie otwartego obwodu (Voc) paneli w niskich temperaturach. Użytkownik rozważa zakup panelu JA Solar 500 oraz zestawu zasilania 355W, a także poszukuje odpowiedniego regulatora do tych paneli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA