logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak najlepiej ułożyć wełnę kamienną 15+15 cm na poddaszu z jętkami?

kakystek22 07 Gru 2024 22:25 441 3
REKLAMA
  • #1 21337765
    kakystek22
    Poziom 5  
    Witam.
    Sytuacja wygląda tak, że planuję ocieplić poddasze wełną kamienną 15x15 cm i ogólnie nie byłoby w tym nic trudnego, ponieważ skosy uzupełniam do końca krokwi jedną warstwą, a później do stelaża dokładam drugą. Tylko, że wyżej mam jętki bardzo wysoko i muszę się opuścić sufitem o 37 cm i rozmyślam cały czas nad ułożeniem wełny i tu mam 3 opcje:
    1. Ułożenie wełny między jętkami i na stelażu z zostawieniem około 25 cm przestrzeni pomiędzy warstwami.
    2. Ułożenie wełny między jętkami i podwiązanie drugiej warstwy do pierwszej.
    3. Ułożenie 2 warstw wełny na stelażu.
    Czy ktoś miał podobną sytuację?
    AI: Z jakiego materiału wykonane są jętki i sufit?
    Szkielet drewniany, podwieszony stelaż z regipsami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21338013
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Według mnie trzecia opcja jest najbardziej prawidłowa, ja tak bym zrobił. Masz wtedy pełną izolację tam gdzie powinna być, a nad tym jedna warstwa między krokwiami, ale warto by było ją zabezpieczyć płytami OSB 9 mm.
  • REKLAMA
  • #3 21338125
    kakystek22
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź. Też właśnie skłaniam się najbardziej ku tej opcji. I tak, góra będzie uzupełniona płytami OSB na strychu.
  • #4 21339016
    kakystek22
    Poziom 5  
    Znalazłem film instruktażowy na YouTube i najlepiej było według kilku opinii ułożyć wełnę na stelażu, więc tak zrobię.
REKLAMA