logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodanie odbiornika podczerwieni do kontrolera CB3SBK7231N Tuya LED do zdalnego sterowania

rtdxcvh 08 Gru 2024 02:19 987 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21337936
    rtdxcvh
    Poziom 2  
    [CB3S/BK7231N] Tuya LED Controller iH001 - Wersja RGBCCT z możliwością dodania pilota zdalnego sterowania
    Zbliżenie na kontroler LED CB3S/BK7231N w ręce użytkownika. Płyta główna kontrolera LED z oznaczeniami IR i kablami zasilającymi

Niedawno kupiłem ten kontroler pobiera on 12 - 24V i steruje ledami RGBCCT przez wifi za pomocą aplikacji takich jak tuya czy smartlife i jestem chętny na dodanie pilota takiego jak poniżej : Zdalny pilot R10 do sterowania LED RGBCCT

Ale wiem, że moja płyta główna nie ma odbiornika podczerwieni, ale na szczęście dla mnie płyta ma wejścia IR IR- IRIN, które wyprowadzają 3,3 V między /- co wtedy zakładam, że są dobrze okablowane, ponieważ odbiorniki IR działają w tym zakresie napięcia. Teraz pytanie jakiego odbiornika IR powinienem użyć bo ten układ jest faktycznie kompatybilny z odbiornikami.
    Mam ograniczenia rozmiaru, więc ten układ jest dla mnie idealny, więc muszę mieć możliwość dodania pilota oprócz możliwości sterowania telefonem. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, każda pomoc jest mile widziana, jeśli znasz podobny rozmiar chipa z pilotem i wifi, możesz mi o tym powiedzieć lub jeśli masz jakieś pytanie do dokładniejszej analizy, jestem otwarty, dziękuję, miłego dnia.
    AI: Czy mógłbyś podać więcej szczegółów na temat konkretnych wymagań lub ograniczeń dla odbiornika podczerwieni, takich jak rozmiar, zasięg lub preferencje dotyczące marki?
    Brak konkretnych ograniczeń co do rozmiaru, wystarczy mniejszy niż 2cmx2cmx2cm Odbiorniki IR i tak nie są większe, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.
    AI: Czy przeprowadzałeś wcześniej jakieś badania lub próby znalezienia kompatybilnego odbiornika IR dla swojej konfiguracji? Jeśli tak, co rozważałeś lub wypróbowałeś do tej pory? .
    Jeszcze nie próbowałem, chcę najpierw wiedzieć, czy jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #2 21339576
    dgel27
    Poziom 8  
    >>21337936 Tak, to możliwe. Czego potrzebujesz:
    1. Odbiornik podczerwieni, taki jak ten: TL1838 .
    2. Przylutuj go do płytki: VCC - IR , GND - IR- i DATA do IRin
    3. Znajdź, do którego GPIO podłączony jest IRin (wydaje się, że jest podłączony do jednego z pinów 2-5 CB3S według śladu na zdjęciu, ale sprawdź to)
    4. Weź pilota na podczerwień, którego nie używasz w tym samym pomieszczeniu do innych urządzeń.
    5. Zeskanuj kody z pilota w rejestrze OpenBK WEB
    6. Dodaj skrypt, który wyszuka kod i wykona jakąś akcję
  • REKLAMA
  • #3 21340118
    rtdxcvh
    Poziom 2  
    >>21339576 Dziękuję za jasne odpowiedzi, mam kilka pytań,
    Po pierwsze IRin łączy się z P14 na CB3S co widać na zdjęciach odpowiada "A common GPIO interface, which corresponds to P14 of the IC" Schemat płytki CB3S z oznaczeniami pinów GPIO od P7 do P26, w tym TXD, RXD, RST, ADC3. Tabela funkcji pinów z oznaczeniami dla IC, w tym P14 jako interfejs GPIO.

Moje pytania są następujące: czy odbiornik, który mi wysłałeś będzie kompatybilny z następującym pilotem: https://fr.aliexpress.com/item/10050060618528...d378dJbT7Is&mp=1&gatewayAdapt=glo2fra

Model: Tylko pilot R10

Ponieważ w szczegółowym opisie produktu sprzedawca poinformował, że kontroler nie działa z innymi urządzeniami, czy to prawda? W końcu jest to kontroler 2,4 GHz, który może kontrolować wszystko, prawda? (można zobaczyć na poniższym zdjęciu)

Zrzut ekranu specyfikacji i opisu kontrolera LED WT5 Tuya z zaznaczeniami.

Kontynuując, powiedziałeś, aby użyć jakiegoś pilota IR, którego nie używam w tym samym pokoju dla innego urządzenia, czy możliwe jest sparowanie odbiornika z kontrolerem, ponieważ prawdopodobnie w pokoju będzie wiele takich kontrolerów, ale każdy z innym pilotem, czy jest to możliwe?

Ponadto nie jestem do końca zaznajomiony z kodowaniem, czy możesz wyjaśnić, co to jest OpenBK Web log, do czego służy i jakiego oprogramowania mogę użyć, aby to zrobić? Jeśli się nie mylę, muszę podłączyć kontroler w jakiś sposób do mojego komputera, aby odczytać otrzymane polecenia i dokonać modyfikacji w zależności od tego?

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu :) .
  • #4 21347936
    dgel27
    Poziom 8  
    >>21340118 Cześć, używasz oryginalnego TUYA FW czy przeflashowałeś go do OpenBeken? Jeśli to oryginalna TUYA, to może być dobrze, kody zachowane w FW producenta, więc inny pilot może nie działać. Jeśli jest to OpenBeken, decydujesz w swoich skryptach, którego kodu użyć do operacji. Odbiornik po prostu przesyła go do MCU
REKLAMA