logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [BK7231T] Kontroler LED Tuya RGBCCT - nie działa, szukam pinout

schwabelbook 28 Mar 2023 18:23 3762 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20512887
    schwabelbook
    Poziom 4  
    Cześć,
    ponieważ chciałem uaktualnić moje klasyczne paski RGB do pasków RGBCC, a obecne kontrolery obsługują Tasmotę, spojrzałem na Tasmota w poszukiwaniu kontrolera RGBCCT i znalazłem ten tutaj: https://templates.blakadder.com/TY-6A-WiFi.html
    Teraz okazało się, że zamiast ESP jest zainstalowany BK7231T. Potem natknąłem się na openbk w Internecie i jestem bardzo zachwycony, że istnieje również oprogramowanie podobne do Tasmoty! :)
    Sflaszowałem więc na nim openbk, ale teraz mam do czynienia z problemem polegającym na tym, że nie mogę uruchomić mojego nowego paska LED. Nie znam pinoutu, próbowałem różnych innych konfiguracji urządzeń RGBCCT i próbowałem skopiować układ pinów z Tasmota. Jednakże po prostu nie mogę tego uruchomić metodą prób i błędów. Inni tutaj na forum wydają się być w stanie bezpośrednio ustalić pinout, jak mogę to rozgryźć?

Dostałem kontroler z aliexpress:
    https://uk.aliexpress.com/item/725319185.html

Z góry dziękuję. W załączeniu jeszcze kilka zdjęć wnętrza.

[BK7231T] Kontroler LED Tuya RGBCCT - nie działa, szukam pinout [BK7231T] Kontroler LED Tuya RGBCCT - nie działa, szukam pinout
  • REKLAMA
  • #2 20517553
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12808
    Witaj, nie powinno być problemu z ustawieniem pinów PWM.

BK7231 posiada 6 możliwych GPIO z PWM:
    Pin No.SymbolI/O typeFunction
    5PWM5I/OGPIOP_26, which is connected to the P26 pin on the internal IC
    6PWM4I/OGPIOP_24, common GPIO, which is connected to the P24 pin on the internal IC
    7PWM0I/OGPIOP_6, which is connected to the P6 pin on the internal IC
    10PWM1I/OGPIOP_7, which is connected to the P7 pin on the internal IC
    13PWM3I/OGPIOP_9, common GPIO, which is connected to the P9 pin on the internal IC
    14PWM2I/OGPIOP_8, which is connected to the P8 pin on the internal IC

Oznacza to, że nawet zgadując, masz duże szanse trafić na wszystkie potrzebne GPIO już po kilku próbach.

Pamiętaj, że kolejność kanałów w OpenBK dla RGBCW to Red=1, Green=2, Blue=3, Cool White=4, Warm White=5.
    (Ewentualnie możesz też indeksować od 0, też zadziała).

Jeśli natomiast nie chcesz zgadywać, to są dwie opcje.
    1. Czy masz backup 2 MB flash tego urządzenia? Mogę sprawdzić czy w nim jest konfiguracja GPIO.
    2. Możesz spróbować zmapować wyprowadzenia TYWE3S na WB3S:
    [BK7231T] Kontroler LED Tuya RGBCCT - nie działa, szukam pinout
    [BK7231T] Kontroler LED Tuya RGBCCT - nie działa, szukam pinout
    TYWE3S GPIO04 użyty dla PWM 1 w Tasmota wydaje się być PWM3 na WB3S, czyli P9. Etc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20519807
    schwabelbook
    Poziom 4  
    Udało mi się i w końcu działa!! :)

W rzeczywistości było kilka problemów.
    1. Zamieniłem kable które idą do urządzenia i na pasku LED jest taka kolejność "+24V, G, R, B, WW, CW" ale połączenie z kontrolera tuya ma: "24V, R, G, B , CW, WW” to był mój pierwszy problem, dlaczego to nie działało po prostu wypróbowując tryby PWM. Kto wie, że są różne.

2. Flaga "Flaga 8 - [LED] Alternate CW light mode (pierwszy PWM dla suwaka ciepła/zimna, druga dla jasności)" była ustawiona, odznaczyłem ją. Kolejny czynnik zakłócający mniej!

3. Po pierwsze miałem zasilacz 12V a nie zasilacz 24V. To spowodowało, że CW i WW w ogóle nie działały.

A więc trzy problemy, które uniemożliwiły mi znalezienie odpowiednich trybów przez zgadywanie.
    Nawiasem mówiąc, tłumaczenie z Tasmota działało dobrze!

Wielkie dzięki za instrukcje i ogólnie wielkie podziękowania dla społeczności i programistów, którzy zaprogramowali i wdrożyli oprogramowanie układowe!

Więc teraz konfiguracja:
    Generał/Flagi: Flaga 10

Skonfiguruj moduły:
    P6 (PWM0): PWM, kanał 5
    P7 (PWM2): nie skonfigurowano
    P8 (PWM2): PWM, kanał 4
    P9 (PWM3): PWM, kanał 1
    P24 (PWM4): PWM, kanał 3
    P26 (PWM5): PWM, kanał 2
    [F]
REKLAMA