logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Salus 091FLRFv2 do pieca Junkers Cerapur - czy poprawne?

titan12lw 08 Gru 2024 13:25 432 4
REKLAMA
  • #1 21338429
    titan12lw
    Poziom 2  
    Witam
    zakupiłem bezprzewodowy Salus 091FLRFv2.
    Podłączyłem go do pieca Junkers Cerapur Contact według schematu, który znalazłem w instrukcji.
    Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest to dobrze podłączone?

N i L z kontrolera bezprzewodowego standardowo do kabla zasilającego, a com i no podłączone do zacisków A i F w piecu. Ilustracja przedstawiająca schemat podłączenia regulatora w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #2 21338452
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3729
    Tam jest mowa o czujniku temperatury zewnętrznej, czyli chodzi raczej o pogodówkę.
  • REKLAMA
  • #3 21338461
    titan12lw
    Poziom 2  
    >>21338452
    Wiem ale niestety nic nie widze innego o regulatorze w instrukcji. stary termostat przewodowy mialem podlaczony wlasnie pod te porty i chodzil takze zgaduje ze to tez ma chodzic. bardziej mi chodzi o to czy wystarczy podlaczyc tak com i no do nich i tyle, bo widzialem ze ktos na yt jeszcze zmostkowal L i Com tylko nie rozumiem po co
  • REKLAMA
  • #4 21338490
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3729
    Jeżeli stary termostat był typu COM NO i działał, to ten podłączasz tak samo. Kolejność COM i NO nie ma znaczenia.
  • #5 21339452
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    titan12lw napisał:
    Podłączyłem go do pieca Junkers Cerapur Contact

Chyba chciałeś napisać Junkers Cerapur COMPACT, a nie Contact.

titan12lw napisał:
    N i L z kontrolera bezprzewodowego standardowo do kabla zasilającego, a com i no podłączone do zacisków A i F w piecu.

Dobrze podłączyłeś.
    Wg instrukcji fabrycznie masz zworkę, jak chcesz mieć regulator to usuwasz zworkę i w to miejsce dajesz regulator EMS albo ON/OFF. Wspomniany przez Ciebie Salus jest regulatorem ON/OFF.

titan12lw napisał:
    widzialem ze ktos na yt jeszcze zmostkowal L i Com tylko nie rozumiem po co

ale chyba nie do tego kotła.
    L to 230V, a w kotle wg instrukcji na stykach A i F masz 24V, jeśli tak zrobisz to palisz elektronikę i co najmniej płyta główna do wymiany.

Wszystko zależy czym chcesz sterować takim Salusem.
    Jeśli zmostkujesz L i COM to inaczej na stykach COM i NO (o wytrzymałości prądowej do 16A) będzie 230V, a wtedy możesz sterować np. oporowym grzejnikiem elektrycznym w teorii o mocy do 3,6kW.
    Przy kotłach gazowych zazwyczaj stosuje się styki bez potencjału, czyli bez napięcia, więc pod żadnym pozorem nie mostkujesz L z COM, no chyba, że jak już wyżej pisałem chcesz sobie rozwalić kocioł i kto wie co jeszcze nabroisz ;-)

Standardowo Salus przy żądaniu grzania zamyka obwód elektryczny na stykach COM i NO symulując w ten sposób obecność fabrycznej zworki i kocioł załącza palnik.
    W przypadku wyłączenia ogrzewania to Salus otwiera obwód elektryczny na stykach COM i NO, w ten sposób symulując brak zworki i palnik wyłącza się.
    Palnik może wyłączyć się wcześniej jeśli np. kocioł osiągnie zadaną temperaturę wody kotłowej, bądź wystąpią inne warunki przy jakich płyta główna ma zaprogramowane wyłączenie palnika.
    Regulator ON/OFF nie wie jaki jest stan kotła w danej chwili, po prostu zamyka lub otwiera obwód elektryczny jeśli uzyskane zostaną zaprogramowane wartości temperatur na regulatorze Salus.
REKLAMA