logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ładowana od góry do 2000 zł z wymiennymi łożyskami - Bosch, Electrolux, LG

avatar255 08 Gru 2024 16:28 1890 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką pralkę ładowaną od góry do 2000 zł z wymiennymi łożyskami warto kupić, najlepiej prostą i bez zbędnych programów?

Jeśli priorytetem są wymienne łożyska i pełna naprawialność w pralce ładowanej od góry, z wątku najbardziej sensownie wypada Whirlpool albo Indesit, a jeśli ważniejsza jest lepsza kultura pracy, to Electrolux/AEG, choć z ryzykiem awarii osi bębna [#21339170] [#21339564] [#21339907] Bosch wycofał się z produkcji górnowsadów, więc nie jest tu realnym wyborem [#21339170] Whirlpool jest głośniejszy, ale łatwiejszy do naprawy, a Indesit to zasadniczo ta sama konstrukcja co Whirlpool [#21339564] [#21339602] Trzeba też brać pod uwagę korozję obudów w Whirlpoolach, bo bywa poważnym problemem po kilku latach [#21343900] W praktyce z tego wątku nie padł jeden konkretny model top-loadera, tylko wskazanie, że w tej klasie najrozsądniej szukać prostego Whirlpoola/Indesita i sprawdzić dostępność części do konkretnego modelu przed zakupem [#21339170] [#21343819]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21338717
    Poziom 13  
    Ocena: 61
    Chodzi mi o pralkę ładowana od góry Bosch , Electrolux, Whirlpool lub LG. Budżet do 2000 zł z wymiennymi łożyskami ,najlepiej klasa A lub B ,bez zbędnych bajerów i dodatkowych programów ,z prostym intuicyjnym panelem sterowania.Jakie modele możecie polecić ?
  • REKLAMA
  • #2 21339170
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3758
    Producent Bosch wycofał się z produkcji górnowsadów. Electrolux bardzo podupadł na jakości takich sprzętów. W sumie w każdej takiej konstrukcji można wymienić łożyska a tylko w Whirlpool i Indesit również piasty bębna, których awaria skazuje pralkę na utylizację u innych producentów.
  • #3 21339415
    Poziom 13  
    Czyli co najlepiej wypada Whirlpool albo Indesit?Lepiej niż Electrolux?
  • #4 21339564
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Electrolux pracuje lepiej niż Whirlpool czy pochodne lecz niestety awaria osi bębna co nie jest rzadkością w tych pralkach nawet już po 3 latach użytkowania skazuje pralkę na utylizację. Whirlpool z pewnością jest głośniejszy, ale za to w pełni naprawialny a jego kopią jest Indesit. Lepiej unikać w Whirlpool napędów typu Zen.
  • #5 21339601
    Poziom 13  
    Czyli Indesit to to samo co Whirlpool jest ?
  • REKLAMA
  • #6 21339602
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zasadniczo tak. Pralki to te same konstrukcje i bazują na tej samej elektronice sterującej. Różni je design.
  • #7 21339612
    Poziom 13  
    A z takich ładowanych od przodu z wymiennymi łożyskami co byś polecił? Indesit robi takie z wymiennymi łożyskami?
  • #8 21339630
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W kategorii wymiennych łożysk pozostał tylko Samsung, Amica i LG i z tych trzech już najlepiej LG. Z Bosch można chyba jeszcze zdobyć coś z serii WAJ bo niestety do serii WAN już producent wkłada zbiorniki zgrzewane.
  • REKLAMA
  • #9 21339670
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    Każda pralka ma wymienne łożyska, tylko technika naprawy jest różna.
    W zbiornikach zgrzeanych łożyska wymienia się już od dawien dawna i nie jest to technologia promu kosmicznego.
    Z górnowsadów jedyne co jeszcze jakąś jakość oferuje to Electrolux.
    Jeśli spierasz się by przednioładowana miała wymienne łożyska to najsensowniejszy Będzie Samsung. Jeśli nie zamierzasz popadać w popularną obecnie paranoję rozbieranych zbiorników to fajne sprzęty oferuje Bosch.
  • #10 21339690
    Poziom 13  
    mrice napisał:
    Z górnowsadów jedyne co jeszcze jakąś jakość oferuje to Electrolux.

No i proszę i już są 2 różne opinie na temat ładowanych od góry.

Kenworth 18 napisał:
    Electrolux pracuje lepiej niż Whirlpool czy pochodne lecz niestety awaria osi bębna co nie jest rzadkością w tych pralkach nawet już po 3 latach użytkowania skazuje pralkę na utylizację. Whirlpool z pewnością jest głośniejszy, ale za to w pełni naprawialny a jego kopią jest Indesit
  • REKLAMA
  • #11 21339907
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Oczywiście, że Electrolux/AEG jest lepszy z górnowsadów, ale jak się posypią osie to śmietnik lub naprawa za miniony monet a niestety to się zdarza coraz częściej co nawet można zauważyć po wpisach użytkowników tego forum. Albo w miarę kulturalnie pracujący sprzęt, który nie jest naprawialny w przypadku powyższych uszkodzeń albo rdzewiejący i klekoczący Whirlpool, którego można naprawiać.
  • #12 21339986
    Poziom 13  
    A co sądzisz o tej pralce LG ?

https://www.lg.com/pl/pralka-i-suszarki/pralki/f4x1009nwb/

I jak to jest z tą automatyka wagowa dzisiaj czy wszystkie to mają i liczą czas wg wagi ?W ogóle z tego co widzę to te pralki w klasie A to nie wiem jak one dobrze mogą prac w takiej małej ilości wody ze ledwo tą wodę widać w bębnie...
  • #13 21340072
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jak nie musisz mieć górnowsada to wybierz coś z Samsung lub LG bo pewnie Bosch Cię odstraszy zgrzewanym zespołem piorącym. Oczywiście jeśli masz u siebie dobry serwis napraw sprzętu AGD i świadczą usługę wymiany łożysk w zespołach zgrzewanych to nie ma problemu. Jeśli nie ma takiej firmy to już decyzja należy do Ciebie. Co do automatyki wagowej to zasadniczo bełkot marketingowy. Owszem Electrolux lub Bosch w modelach pralek premium miały czujniki wagi a pralka dla przeciętnego Kowalskiego nie ma czegoś takiego. No niestety przez chore normy UE pralki mają zużywać coraz mniej wody by spełniać te właśnie wyśrubowane normy.
  • #14 21340125
    Hermanowy
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Ale przecież niektóre WANy mają rozbieralne zbiorniki, np 2400. Generalnie WAN 7kg robione w Łodzi, jak jeszcze gdzieś będą i niektóre modele 8kg.
  • #15 21340387
    mrice
    Moderator AGD
    A co sądzisz o tej pralce LG ?

LG w zasadzi można by rzec, że żyje w cieniu Samsunga. Ma lepszą elektronik, z to durniejszą obsługę. Chylę czoła przed ludmi któzy w LG bez jego dobrej znajomosci i instrukcji uruchomią np sam spust wody :lol: a tą durnotę LG będę krytykować, poza tym nie jest źle, mieli kiedyś wtopę z osiami bębna, ale już to poprawili

I jak to jest z tą automatyka wagowa dzisiaj

Piąte przez dziesiąte, moduły dziś sprawdzają poprzez silniki ale żeby zmieniały ilość wody czy czas to jeszcze nie zauważyłem. Czaem mam wrażenie, że to nby ważenie jest po prostu dla picu.

W ogóle z tego co widzę to te pralki w klasie A to nie wiem jak one dobrze mogą prac w takiej małej ilości wody ze ledwo tą wodę widać w bębnie...

Dla istoty prania wody dużo wcale być nie musi, ale wiąże się to z innymi kwestiami jak zdolność do rozpuszczenia kreślonej ilości detergentu, dla tego współczesne pralki mają takie a nie inne czasy prania by doprać w małej ilości wody.

@Hermanowy To się zmienia z dnia na dzień, już nie ma na to normy.
  • #16 21340638
    Poziom 13  
    Czy Electrolux to jest to samo co AEG teraz ? Kto to dzisiaj produkuje Niemcy??
  • #17 21340732
    mrice
    Moderator AGD
    Od wielu wielu lat są to bratnie konstrukcje, a zakłądy montujące są rozsiane po całym świecie.
  • #18 21340757
    Poziom 13  
    No tak ale Electrolux to kiedys była chyba szwedzka firma a AEG?
  • #19 21340813
    mrice
    Moderator AGD
    Electrolux wywodzi się ze Szwecji, AEG z niemiec, Zanussi z włoch, a kooperują od lat aż wióry lecą :lol:
    Ogółem koncern robi niezgorsze pralki, choć nie każdy serwisant sobie z nimi potrafi poradzić, bo czasem potrafią zrobić zagwozdkę.
  • #20 21340835
    Poziom 13  
    Kenworth 18 napisał:
    Jak nie musisz mieć górnowsada to wybierz coś z Samsung lub LG bo pewnie Bosch Cię odstraszy zgrzewanym zespołem piorącym.

Gornowsadem jestem zainteresowany bo jest prosta wymiana łożysk. W ładowanych od przodu wymaga to dużo więcej roboty niż ładowanych od góry .

Dodano po 11 [godziny] 19 [minuty]:

Hermanowy napisał:
    Ale przecież niektóre WANy mają rozbieralne zbiorniki, np 2400. Generalnie WAN 7kg robione w Łodzi, jak jeszcze gdzieś będą i niektóre modele 8kg.

Możesz podać dokładnie modele kilku WANow z wymiennymi łożyskami?Takie w klasie A ,1400 obr/min. najlepiej.
  • #21 21341384
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tutaj sobie wpisz model pralki, który Cię zainteresuje z gamy producenta i od razu zweryfikujesz jaki ma typ zbiornika: https://www.bosch-home.pl/
    Jak już pisał moderator @mrice producent dokonuje częstych zmian w swoich produktach.
  • #22 21341490
    mrice
    Moderator AGD
    Ciekawostką w rodzinie Bosch /Siemens jest fake, ze w zbiornikach rozbieralnych zdarzają się uszkodzenia łożysk, za to przy zbiornikach zgrzewanych w zasadzie nie. Seria WAN jest na rynku już dobrze 8 lat i wszelakie jakie robiłem na łożyska zawsze były rozbieralne.
    Sam prywatnie mam z zgrzewanym zbiornikiem.
  • #23 21341498
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    W ładowanych od przodu wymaga to dużo więcej roboty niż ładowanych od góry .

Jak trafisz na coś ze skręcanym zbiornikiem, to robota idzie w miarę płynnie, poza tym jest ten plus, że można skontrolować stan krzyżaka i ewentualnie dokonać czyszczenia. Swoją drogą widziałem już kilka razy sytuacje, że łożyska przeżyły krzyżak (rekord wczesnego padnięcia krzyżaka z moich doświadczeń to jakieś 3-4 lata).
  • #24 21341599
    Poziom 13  
    mrice napisał:
    Ciekawostką w rodzinie Bosch /Siemens jest fake, ze w zbiornikach rozbieralnych zdarzają się uszkodzenia łożysk, za to przy zbiornikach zgrzewanych w zasadzie nie.

Kiedyś miałem Bosch że zgrzewanym zbiornikiem.Niestety skończyło się na tym że padły łożyska.
  • #25 21341693
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    mrice napisał:
    Ciekawostką w rodzinie Bosch /Siemens jest fake, ze w zbiornikach rozbieralnych zdarzają się uszkodzenia łożysk, za to przy zbiornikach zgrzewanych w zasadzie nie.

Kiedyś miałem Bosch że zgrzewanym zbiornikiem.Niestety skończyło się na tym że padły łożyska.

Jeśli pralka jest bardzo intensywnie użytkowana to żadne łożyska nie będą działać w nieskończoność.
    Czyli wnioskuję, że nie masz komu zlecić naprawy w przypadku zbiornika zgrzewanego?
  • #26 21342084
    gwidullo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Co Wy macie z tymi łożyskami, moja pralka electrolux działała 20 lat i nic sie nie działo, aż padła elektronika (uzywana intensywnie, dzieci mają teraz 19 i 15 lat). Zwykła Amica u mamy działa do dziś też kilkanaście lat (fakt że mniej intensywnie używana).
    Nigdy nie słyszałem wśród znajomych o problemach z łożyskami w pralce.
    Nie demonizował bym tych łożysk a zwrócił bardziej uwagę na elektronikę.
    Sam szukam właśnie pralki i ilu "doradców" tyle opinii, dlatego zdecydowałem się szukać najprostszej i taniej pralki bez fajerwerków.
  • #27 21342254
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Kolego @gwidullo nie porównuj jakości sprzętu AGD sprzed 20 czy 15 lat z tym co jest obecnie bo to inna bajka. Było i minęło i se już ne wrati.
  • #28 21342265
    gwidullo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Kolego @Kenworth 18 doskonale o tym wiem i dlatego nie chcę się "ładować" w sprzęt warty kilka razy drożej bez gwarancji, że pochodzi dłużej.
    A tak jak pisałem "fajerwerków" nie potrzebuję. Pralka ma prać, odwirowywać (1000- 1200 obr/min to aż nadto) i tyle:)
  • #29 21342517
    mrice
    Moderator AGD

Pewnie seria Clasixx, czyli WAA, największa porażka Boscha jeśli chodzi o zespoły piorące. Na szczęście wyginęły jak mamuty i swiat już o nich zapomniał. Generalnie jak nie chcesz grzanki (choć uważam, ze w BSH obecnie te zespoły są świetne i naprawde mało problemowe) to zostaje Ci Samsung, choć w tym łożyska się sypią niemiłosiernie nawet w kilkulatkach, LG w którym uszkodzenia łożysk są też normą.
    Jeśli umiesz sobie sam je wymienić to te pralki będą dla Ciebie, Jeśli i tak zlecisz naprawę to wymiana w zespole zgrzewanym a rozkręcany to już wielkie różnice kosztowe nie są. Za to różnica procentowa w awaryjności kolosalna.
  • #30 21343072
    Poziom 13  
    @mrice Twierdzisz że Bosch lub Electrolux ma pralki te że zgrzewanym bębnem teraz w których nie sypią się łożyska??

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

>>21339907

Czyli np. ten WHIRLPOOL MTDLR65241BS PL jest w pełni naprawialny ? Osie i łożyska są wymienne ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat pralek ładowanych od góry w budżecie do 2000 zł, z wymiennymi łożyskami. Użytkownicy wskazali, że Bosch wycofał się z produkcji takich modeli, a Electrolux ma problemy z jakością. Whirlpool i Indesit są uznawane za bardziej naprawialne, ale również głośniejsze. W przypadku pralek ładowanych od przodu, Samsung, Amica i LG oferują modele z wymiennymi łożyskami, przy czym LG jest preferowane. Użytkownicy podkreślili, że pralki z zgrzewanymi zbiornikami są trudniejsze do naprawy. Wiele osób zwraca uwagę na jakość elektroniki i trwałość łożysk, a także na różnice w serwisie posprzedażowym. Wspomniano również o problemach z korozją w modelach Whirlpool.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA