logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ZD7000 - notebook uruchamia się tylko po podgrzaniu, co może być przyczyną?

oko 12 Gru 2005 12:22 2495 7
REKLAMA
  • #1 2076466
    oko
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    serdecznie witam,
    mam pewien problem od nie dawna z notebookiem, po włączeniu przycisku "power" włącza się komputer w taki sposób że zaświecają się diody sygnalizujące start oraz wiatraki chłodzące zaczynają prace ale nic poza tym matryca jest martwa oraz brak ekranu możliwości wejścia do biosu lub innych ingerencji w komputer
    po tym jak tak go pozostawię w takim stanie kilka minut ok. 5 i wyłączeniu oraz ponownym włączeniu przyciskiem power następuje normalne uruchomienie notebooka i działa on bez problemowo tak jak powinien aż do momentu jak wyłączę i ostygnie do powiedzmy temperatury pokojowej wtedy się dzieje to co w/w dzisiaj zrobiłem eksperyment polegający na tym że podgrzałem go suszarką od dołu i spróbowałem włączyć ciekawostką było że ruszył od razu bez problemu czyli można założyć że jest to związane z temperaturą jak jest zbyt niska to się dzieją takie rzeczy czy może ktoś wie dlaczego tak się dzieje co się zaczyna sypać jaka to usterka?
    czy w notebookach są zabezpieczenia termiczne które działają w niskich temperaturach jak np. laptop zmarznie?? dodam że dzieje się to na zasilaczu jak i baterii

bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki

pozdrawiam

ps.notebook to hp zd7000
  • REKLAMA
  • #2 2077525
    oko
    Poziom 11  
    widzę że nikt nie ma pojęcia co się stało szkoda myślałem że ktoś coś podpowie :-(

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2078516
    balooo
    Poziom 12  
    To już bardziej komputer przenośny jest niż notebook:). Możliwości jest wiele. Może być banał - niedociśnięty moduł/układ bądź mniej ciekawa usterka pęknięcie jakieś ścieżki/zimny lut na płycie. Serwis.
  • REKLAMA
  • #4 2078800
    oko
    Poziom 11  
    dziękuje za zainteresowanie

rozumiem ale czy nie jest to dziwne że jak go troszkę ocieplę to rusza bez problemu i działa jak należy bez awaryjnie?
    poszedł bym do serwisu ale wiem co będzie każą wymienić płytę główną za 3tyś i po kłopocie (model nie sprzedawany w Polsce brak części)
    dlatego bym chciał jakichkolwiek informacji co mogło się stać i co najpierw sprawdzić może jest to rzeczywiście drobnostka

znalazłem kilka artykułów na temat podobny ale nie za bardzo rozumiem angielskiego technicznego wiem że piszą tam o tym samy przypadku tylko nie rozumiem od czego to zależy

pozdrawiam serdecznie
    Tomasz
  • #5 2079660
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Moze spróbuj go rozebrać, podgrzej suszarką elementy az dojdziesz który element wariuje.
  • #6 2080984
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Witam!
    Twój problem to zimny lut- takie oznaki "pracy" nie tylko laptopa jakiinnych urządzeń w ogromnej ilości przypadkach jest nim spowodowany- moja rada?- lupa w dłoń i szukaj:-) Chyba że masz jakieś doświadczenie to najlepiej było by wygrzać płytę główną- ale jak tego nie robiles to nie ruszaj bo bardziej zepsujesz:-)
  • #7 3771060
    smajlas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na stronie http://www.zd7000forums.com/viewforum.php?f=2 oraz w linku który podałeś głównym problemem wskazywanym przez użytkowników jest padnięcie układu grafiki. Laptop HP serii 7000 jest tak felernie zbudowany, że GPU (układ graficzny) jest podatny na przegrzania i w rezultacie przed upływem roku czasu używania laptopa zaczynają się problemy wymienione przez Ciebie.
    Najpierw pojawiają się problemy w stylu linie, braki obrazu przy włączaniu, a po podgrzaniu pracuje dobrze, aż do następnego włączania. Co ciekawe HP w USA dokonuje napraw za darmo, natomiast użytkownicy europejscy muszą płacić - niby głównie za przesyłkę, ale to około 260 funtów. Poza tym naprawa polegające na zmianie płyty głównej zazwyczaj jest naprawą tymczasową. Do roku czasu usterka występuje znowu. Drugą sprawą jest taka, że z grafiki 5700 i 128MB dokonują downgradu do 5600 i 64MB.
    Podobno jakiś pan w USA przerabiał te HP serii 7000 dokładając wentylator do chłodzenia układu grafiki co przedłużało znakomicie trwałość tego elementu.
    Ogólnie HP ZD7000 uważany jest za laptopa awaryjnego właśnie ze względu na te "czarne ekrany śmierci" czyli problemy z układem grafiki.
  • REKLAMA
  • #8 3771075
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Post kolegi smajlas jest naturalnym dokończeniem tematu, w którym dyskusja zamarła prawie półtora roku temu. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Notebook HP ZD7000 uruchamia się tylko po podgrzaniu, co wskazuje na problem związany z niską temperaturą pracy urządzenia. Po włączeniu zasilania diody i wentylatory działają, jednak ekran pozostaje czarny i brak jest dostępu do BIOS-u. Po kilku minutach pozostawienia włączonego w tym stanie lub podgrzaniu suszarką notebook uruchamia się normalnie. Przyczyną najczęściej jest zimny lut lub pęknięcie ścieżki na płycie głównej, co powoduje niestabilne połączenia elektryczne. W przypadku modelu HP ZD7000 problem jest znany i często związany z uszkodzeniem układu graficznego (GPU), który jest podatny na przegrzania i awarie. Naprawa polega na wygrzewaniu płyty głównej lub wymianie płyty, jednak ta ostatnia jest kosztowna i często tymczasowa. Użytkownicy sugerują rozebranie laptopa i lokalizację elementu powodującego usterkę poprzez podgrzewanie. W USA HP oferuje darmowe naprawy, natomiast w Europie koszty są wysokie. Niektórzy użytkownicy modyfikują chłodzenie GPU, dodając dodatkowy wentylator, co poprawia trwałość urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA