logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ZD7000 - czarny ekran po uruchomieniu, artefakty na ekranie

magento 08 Sty 2007 19:56 1172 8
REKLAMA
  • #1 3422496
    magento
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam usterka powstała jakis czas temu , przy uruchomieniu lapka pojawiały sie artefekty (tzw poziome białe pasy w dolnej czeci ) jednak po uruchomieniu ponownym kiedy lapek sie nagrzeje wszystko działało ok . (dziwne było ze jak hibernowałem go to pózniej sie właczał bez problemów )Nie sprawiało mi to problemu , do dzis .
    Jak go chciałem właczyc to jest czarny ekran i niec nie widac nawent jak sie rozgrzeje to nic nie pomaga .
    Ktos byłby w stanie naprawic go ? Najlepiej z lublina jakis dobry serwisant . Osobiscie mam srednie pojecie o elektronice, ale wole sie tego nie czepiac .
  • REKLAMA
  • #2 3422574
    avelek
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam na zewnętrznym monitorze też nic niema.Jeśli niema nic to prawdo podobnie GeForce 5600 do wymiany lub pamięci (chyba Samsunga).
  • #3 3424012
    magento
    Poziom 12  
    Na zewnwtrznym tez czarno :/ na wyjsciu DVI nie sprawdzałem ( nie mam czym ) . To jak całyukład do wymiany to raczej lepiej nowa płyte znalesc
  • REKLAMA
  • #4 3426539
    avelek
    Poziom 15  
    Witam w zależności co się dokładnie uszkodziło cena naprawy to od 150zł do 500zł.A nowa płyta napewno ponad 1000zł.
  • #5 3446241
    avelek
    Poziom 15  
    Witam i znalazł pan płyte nową.Jakby coś znalazłem za 1200zł
  • REKLAMA
  • #6 3464070
    magento
    Poziom 12  
    Witam po kilku próbach okazało sie ze odpowiedzialny za to je jest procesor graficzny . Wygrzanie układu pomaga na jakis czas ale spowrotem wysiada . Jak rozwiazac ten problem , kto mógłby taki układ powtórnie postawic

Dodano po 1 [minuty]:

avelek napisał:
    Witam i znalazł pan płyte nową.Jakby coś znalazłem za 1200zł

:|nie opłaca sie ładowac w to tyle kasy lepiej sprzedac takie jak jest
  • REKLAMA
  • #7 3465484
    avelek
    Poziom 15  
    Jaką temperaturą go grzałeś
  • #8 3466074
    magento
    Poziom 12  
    około 300
  • #9 3488629
    avelek
    Poziom 15  
    Witam jeśli pady(ścieżki) na płycie się trzymają moge się podjąć wymiany chipsetu.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP ZD7000 po uruchomieniu wyświetlał artefakty w postaci poziomych białych pasów na ekranie, które znikały po nagrzaniu urządzenia. Po pewnym czasie pojawił się problem z całkowicie czarnym ekranem, również na zewnętrznym monitorze, co wskazuje na uszkodzenie układu graficznego. Podejrzenie padło na procesor graficzny GeForce 5600 lub pamięć (prawdopodobnie Samsung). Wygrzewanie układu graficznego w temperaturze około 300°C przynosiło krótkotrwałą poprawę, jednak problem powracał. Koszt naprawy, w zależności od uszkodzenia, szacowano na 150-500 zł, natomiast nowa płyta główna kosztuje powyżej 1000 zł. Możliwa jest wymiana chipsetu, jeśli pady na płycie są nienaruszone. Ostatecznie naprawa układu graficznego poprzez ponowne przylutowanie jest trudna i często nieopłacalna, co skłania do rozważenia sprzedaży uszkodzonego laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA