logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przejść na pulpit w Windows Server 2022 w VirtualBox?

pnczewa 09 Gru 2024 14:05 1038 14
REKLAMA
  • #1 21340130
    pnczewa
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Zainstalowałem 2022 Server w VirtualBox. Odpala się sconfig, z którego nie wiem, jak przejść na pulpit. Trzeba chyba wyjść z narzędzia i co wpisać.
    Ścieżka to PS C:Usersvboxuser
    Dzięki
    AI: Czy podczas instalacji Windows Server 2022 wybrałeś opcję z Desktop Experience?
    Nie miałem tego do wybrania. Z instalacji prosto do cmd
    AI: Jakiej wersji VirtualBox używasz?
    Najnowszej
  • REKLAMA
  • #3 21340703
    pnczewa
    Poziom 5  
    Chyba wersja z GUI, bo Standard Eval i tylko taka jest dostępna na oficjalnej stronie, a nie wersja core bez GUI. Ten Desktop experience potrzebuje jakoś wywołać.

Dodano po 9 [minuty]:

W VMware jest core i nie core, ale znowu trzeba wpisać klucz, a VirtualBox sam go wpisuje.
  • #5 21342412
    pnczewa
    Poziom 5  
    Jeszcze chciałem zapytać tak na przyszlosc co lepiej zrobic czy klienta jakis windows zainstalowac w virtualbox i miec 2 odpalone w nim maszyny?
    Czy zainstalowac program do wirtualizacji w gosciu, windows server i tam komunikowac klienta z serwerem?
    Mam stary cienki procek i nie moge zainstalowac hyper V.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 21344371
    pnczewa
    Poziom 5  
    Ponieważ maszyna wirtualna wew maszyny na virtualbox jest tak sobie wspierana pozostaje druga maszyna na hoscie w virtualbox.
    Zastanawia mnie jednak czy komunikacja miedzy hostem a maszyna nie jest jak komputer podpiety do tej samej sieci?
    Chociaz serwer w maszynie to zarzadzal bym hostem. Czy to mozliwe?
  • #7 21344379
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    Nic nie rozumiem z tych ostatnich twoich 2 wpisów. "Opisz" jak krowie na rowie co chcesz osiągnąć, do czego dążysz? Jakie efekty mają być? To jest home lab szkoleniowy?
  • #8 21344451
    pnczewa
    Poziom 5  
    Tak do celów edukacyjnych na eval.
    Na Windows 11 mam w VirtualBox Server 2022. Komunikują się po sieci, ale czy Win 11 można traktować jako klienta dla serwera?
    Druga opcja to instalacja Win 11 jako druga maszyna wirtualna w VirtualBox i komunikacja dwóch wirtualnych komputerów jak fizyczne w jednej sieci.
    Czy to nie to samo?
    Nie znam się na serwerze, nie dodawałem jeszcze komputerów do sieci, użytkowników i nie konfigurowałem im jakichś rzeczy.
  • REKLAMA
  • #9 21344465
    cysiekw
    Poziom 42  
    pnczewa napisał:
    Na Windows 11 mam w virtualbox server 2022.

Win 11 jest twoim hostem, ws 2022 wirtualną maszyną czyli gościem.
    pnczewa napisał:
    Komunikuja sie po sieci
    Jeśli masz na myśli taką sieć jak normalny ethernet fizyczny itd to nie, możesz nie mieć wcale połączeń lokalnych a komunikacja host gość będzie gdyż masz tam pomiędzy nimi virtualny lan.
    pnczewa napisał:
    czy Win 11 mozna traktowac jako klienta dla serwera?

Jeśli twój host korzysta z zasobów win2022 np ftp czy co tam masz na nim za usługi, to tak jest jego klientem.
    pnczewa napisał:
    win 11 jako druga maszyne writualna w virtualbox i komunikacja 2 wirtualnych komputerow jak fizyczne w jednej sieci.

Virtual lan odpowiedziałem wyżej. https://www.virtualbox.org/manual/ch06.html
    Table 6.1. Overview of Networking Modes
    W zależności od "typu" jaki wybierzesz będziesz lub nie mieć możliwość komunikacji zgodnie z tabelą.

Dodano po 2 [minuty]:

pnczewa napisał:
    Mam stary cienki procek i nie moge zainstalowac hyper V.

Coś mi tu śmierdzi ;) Win 11 na pokładzie i nie można hyper V?
  • #10 21344468
    pnczewa
    Poziom 5  
    Ryzen 5 4600H
    Serwer mówi, że procesor nie obsługuje SLAT.
    VMware też mi wywala błąd.
  • Pomocny post
    #11 21344487
    cysiekw
    Poziom 42  
    pnczewa napisał:
    Ryzen 5 4600h

Jak najbardziej się da. Podaj szczegóły, producent, model laptopa oraz co wykonałeś.
    1. Włączenie w biosie wirtualizacji.
    2. Doinstalowanie w windowsie hyper-v
  • REKLAMA
  • #12 21344808
    pnczewa
    Poziom 5  
    Dziękuje za oświecenie że jest taka możliwość.
    Hyper V działa na Windows 11 a nie na server wewnatrz maszyny wirtualnej.
    Czyli to softwarowy problem ktory jeszcze zglebie.
    Dziekuje
  • #14 21344844
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 845
    pnczewa napisał:
    Ryzen 5 4600H
    Serwer mówi, że procesor nie obsługuje SLAT.
    VMware też mi wywala błąd.

Podają w sieci że CPU wspiera wirtualizację:
    AMD-V, SVM
    Pytanie czy BIOS poradzi sobie z tym?
  • #15 21346730
    pnczewa
    Poziom 5  
    Instalacja hyper v na windows 11 i na razie zrezygowanie z maszyny wirtualnej wenwatrz maszyny wirtualnej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows Server 2022 w VirtualBox, ale uruchamia się tylko w trybie tekstowym (sconfig) i nie wie, jak przejść do pulpitu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogła to być wersja bez GUI, mimo że użytkownik twierdzi, że zainstalował wersję Standard Eval. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości instalacji Hyper-V na Windows 11 oraz komunikacji między maszynami wirtualnymi a hostem. Użytkownik zauważył, że jego procesor (Ryzen 5 4600H) nie obsługuje SLAT, co może być przyczyną problemów z wirtualizacją. Ostatecznie zasugerowano, aby zainstalować Hyper-V na Windows 11 i zrezygnować z uruchamiania maszyny wirtualnej wewnątrz innej maszyny wirtualnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA