logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wireshark: Dziwne ruchy na 127.0.0.1 - czy ktoś próbuje złamać moje hasło WiFi?

MarekLerch 09 Gru 2024 15:27 564 4
REKLAMA
  • #1 21340220
    MarekLerch
    Poziom 7  
    Witam wszystkich, mam problem.. tzn: moim zdaniem tak nie powinno być, zrobiłem mały research i niestety nie pomogło, dlatego jesteście moją ostatnią nadzieją. Odpalam Wireshark'a, jeżeli skanuję ethernet, to wszystko ok, ale jak klikam tę opcję niżej i mi skanuje 127.0.0.1, to zobaczcie, co się tam dzieje.. to jest niepojęte.. czy ktoś próbuje złamać moje hasło do wifi i ja go właśnie przypaliłem, czy jest inaczej, a najważniejsze, jak się tego pozbyć, co mam robić.. z góry dziękuję

[/i]
    AI: Czy możesz opisać, jakie dokładnie ruchy sieciowe zauważyłeś w Wireshark na 127.0.0.1? Jakie typy pakietów, częstotliwość, porty źródłowe/destynacyjne?
    nie jestem obcykany i nie wiem, mogę screeny zrobić z panelu admina, jak mogą one pomóc w czymś
    AI: Jakie masz ustawienia sieciowe i zabezpieczenia na routerze? Czy możesz podać model routera i jakieś szczegóły dotyczące konfiguracji WiFi?
    nie mam wifi, wyłączyłem całkiem wifi, używam tylko po kablu do kompa
  • REKLAMA
  • #2 21340264
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Był dawno taki stary dowcip sieciowy, zaczynał się tak:

Hacker-wannabe: jaki jest najsłabiej chroniony serwer jakiejś instytucji, bo chciałbym się włamać.
    Odpowiedź: 127.0.0.1
  • REKLAMA
  • #3 21340270
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Localhost

To może lepiej tego nie klikaj? Tak się kończy używanie oprogramowania którego działania się nie rozumie. Nikt ci się nie włamuje, 127.0.0.1 to wirtualny interfejs sieciowy do połączeń samego ze sobą. Niektóre programy i procesy wymagają go do poprawnego działania.
  • REKLAMA
  • #4 21340344
    MarekLerch
    Poziom 7  
    wiecie co zauważyłem, że nawet jak odłączę od prądu całkowicie router i wszystko z nim związane, to i tak cały czas kilka razy na sekundę wysyła pakiety i odbiera, a system mam nowo postawiony i to jedyne programy, jakie mam zainstalowane. Ktoś wie może, co mam zrobić, aby to rozwiązać?

Lista zainstalowanych programów z oznaczeniem Nowość!.
  • #5 21340385
    piotrsawickas
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    >>21340344

Adres 127.0.0.1 localhost służy do lokalnej komunikacji na maszynie. Możesz mieć programy i serwisy które komunikują się między sobą z użyciem socketów ale lokalnie. Wtedy pakiety IP nie wychodzą na zewnątrz, tylko są kierowane do programów i serwisów po porcie TCP/UDP czy innym protokole. To jest normalne. Nikt cię nie atakuje.
REKLAMA