logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić złączki 19mm do kompresora i zaworu zwrotnego?

Kart 09 Gru 2024 21:35 483 7
  • #1 21340880
    Kart
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam. Chciał bym się dowiedzieć gdzie jest możliwość zdobycia złączek na rurę. Przyłącze ma 19mm po gwincie zewnętrznym. ciężko znaleźć wymiarówkę. Jest to przyłączę pomiędzy kompresorem a zaworem zwrotnym.

Końcówka metalowej rury z gwintem i nakrętką. Zdjęcie złącza o średnicy 19 mm na metalowej rurze.
  • #2 21340938
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Np. na Allegro.pl.
    Szukaj nie tylko pod wymiarami w mm ale i w calach. Będziesz miał szybciej.
    Pozdrawiam.

Pogrzebałem na allegro i jest sporo części nawet w mm podawanych.
    Więc szukamy.
  • #3 21341051
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1182
    Weź końcówkę i idź do sklepu hydrauliczno-gazowego. Może coś dobiorą lub będą mieli chociaż przymiary do gwintów., to powiedzą jaki to gwint.
  • #4 21341128
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Madrik napisał:
    Weź końcówkę i idź do sklepu hydrauliczno-gazowego. Może coś dobiorą lub będą mieli chociaż przymiary do gwintów., to powiedzą jaki to gwint.

Na tym fragmencie kolanka z załączonego foto, gwint jest calowy, cylindryczny: 3/4" - 16; (znaczy że nominalna zewnętrzna średnica jest 3/4 cala i skok gwintu jest 16 zwojów na cal);
    Co w sumie wskazuje na kolanko pół-calowe ze złączem typu "Triple lock" jak niżej:

Gdzie kupić złączki 19mm do kompresora i zaworu zwrotnego?

W grupie tej jest 'dziesiątki' rodzajów kombinacji dla drugiego końca i materiału, że nie sposób odgadnąć co autor tego tematu potrzebuje.

Oto samo złącze:
    Schematyczny diagram złącza hydraulicznego typu Triple lock z opisanymi elementami.
    Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na kąt stożka samego złącza (z wyglądu jak 'faza'), aby pasował do istniejącej rurki z uformowanym 'kielichem' z nakrętką.
    Sa one normalnie spotykane z kątem 37 stopni, stosowane w wysoko ciśnieniowej hydraulice przemysłowej, oraz 45 stoponi - dla powietrza i gazów, tudzież w instalacjach chłodniczych.

e marcus
  • #5 21341201
    Kart
    Poziom 12  
    Byłem w hurtowni hydraulicznej i nic nie było pod ten wymiar. Przekierowali mnie do sklepu z pneumatyką. Też ciężko coś znaleźć a chodzi mi tylko o same końcówki makrędki zaciskowe bo długość rurki sam bym sobie dorobił bo mam praskę. Zestaw mosiężnych końcówek zaciskowych w różnych rozmiarach metrycznych i calowych. Różne mosiężne końcówki zaciskowe ułożone w dwóch rzędach na jasnym tle.
  • #6 21341771
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Kart napisał:
    Byłem w hurtowni hydraulicznej i nic nie było pod ten wymiar. Przekierowali mnie do sklepu z pneumatyką.

Skro jest wiadome że potrzebujesz złącze, lub 2 na oba końce rurki 1/2 cala, to możesz zrezygnować z kopiowania oryginalnego systemu i zastosować nowsze i o wiele łatwiejsze w wykonaniu rozwiązania stosowane dla nisko-ciśnieniowej pneumatyki.
    Zamiast tej sztywnej metalowej rurki, stosuje się również w miarę sztywną nylonową rurkę (tube) o średnicy zewnętrznej kalibrowanej do standardowych wymiarów, natomiast te' końcówki' (fittings) sa typu: " Push to Connect" - zwyczajnie ucięte na długość te nylonowe rurki (tu zwie sie tube) i wepchnięte w otwór.
    Patrz przykładowy klink:
    https://www.amazon.ca/CheeMuii-43-PCS-DOT-Ind...s&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1
    Oczywiście nie jest to kierowanie do tego konkretnego źródła zakupu , ale zwrócenie uwagi na możliwość innego rozwiązania.
    Tego typu złącza można nabyć jako pojedyncze sztuki w różnej konfiguracji, a także wymiarowe rurki (tube) kupisz w dowolnej długości (cięte z rolki podczas zakupu).

e marcus

uzupełniono;
    Na dole tej strony są załączone linli do 3-ch krótkich vodeo, które warto oglądnąć.
  • #7 21342256
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Niestety jak autor potrzebuje pomiędzy sprężarką a zaworem zwrotnym - to musi być metalowe a nie z plastiku. Tam panują za wysokie temperatury.
  • #8 21342568
    Kart
    Poziom 12  
    Zakupiłem takie złączki tanie nie były a do tego do chodzi koszt przeodu pneumatycznego na razie na próbę alby zobaczyć jaką ma wydajność sam kompresor. Tak czy inaczej wołał bym to zrobić zgodnie ze sztuką i zrobić to na sztywno Metalowa złączka pneumatyczna w zbliżeniu Zbliżenie na metalową złączkę pneumatyczną z gwintem wewnętrznym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał złączek o średnicy 19 mm do kompresora i zaworu zwrotnego. Otrzymał kilka sugestii dotyczących miejsc zakupu, w tym Allegro.pl oraz sklepy hydrauliczne i pneumatyczne. Wskazano, że gwint może być calowy, a także zasugerowano użycie nowoczesnych rozwiązań, takich jak nylonowe rurki z końcówkami typu "Push to Connect". Użytkownik podkreślił, że złączki muszą być metalowe ze względu na wysokie temperatury. Ostatecznie zakupił złączki, ale chciałby, aby instalacja była wykonana zgodnie z zasadami technicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA