logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SINGER 306K z silnikiem BAK - gaśnie oświetlenie przy naciśnięciu pedału

dzidek_o 10 Gru 2024 22:18 234 8
REKLAMA
  • #1 21342705
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Mam maszynę SINGER 306K z silnikiem BAK. Powstał problem tego typu, że przy naciśnięciu regulatora obrotów /pedału/ maszyna zaczyna pracować, ale gaśnie oświetlenie. Po puszczeniu regulatora lampa się zapala. Ponieważ jest to urządzenie już leciwe, po rozkręceniu podłączenia silnika nie można odczytać wartości rezystorów tam się znajdujących. Podłączenia są zgodne z instrukcją silnika, a i w niej nie są podane dane rezystorów. Nie jestem elektrykiem i nie wiem, co może odpowiadać za ten problem, ale po stanie rezystorów przypuszczam, że tu może być jego źródło. Pomierzyłem rezystancję między zaciskami B-C = 0,03 Ω i A-D = 8,2 kΩ. I teraz pytania do szanownych kolegów:
    1. Czy z tych pomiarów coś wynika?
    2. Jakie powinny być wartości tych rezystorów i jakie mają znaczenie w tym obwodzie?
    3. Czy można te rezystory usunąć i zastąpić je drutem i czy mogłoby spowodować to uszkodzenie silnika?
    Nie wiem, czy wymiana rezystorów lub zastąpienie ich drutem rozwiąże mój problem. Może są jakieś inne sugestie?
    Ponieważ jest to problem czysto elektryczny, pozwoliłem sobie prosić o pomoc w tym dziale.
    W internecie znalazłem fotografię takiego rozebranego silnika z drutami między zaciskami B-C i A-D.
    Złącze elektryczne starego silnika maszyny do szycia. Zbliżenie na panel z okablowaniem w maszynie do szycia SINGER 306K z widocznymi rezystorami i kablami. Schemat okablowania silnika BAK do maszyny SINGER 306K z podłączeniem lampki. Rozkręcony silnik maszyny do szycia SINGER 306K z widocznymi częściami wewnętrznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21343004
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - te rezystory ( dławiki ) doprowadzają prąd tylko do silnika - proszę taki jeden wykręcić i przejrzeć go pod
    lupą , prawdopodobnie jest to DŁAWIK .
    Zbliżenie na uszkodzony dławik z widocznymi zwojami drutu miedzianego.
  • REKLAMA
  • #3 21343058
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    dławik AD jest przepalony.
    Rezystancje AD i BC powinny być podobne.

Testowo dławiki można pominąć (zewrzeć po prostu).
  • REKLAMA
  • #4 21343193
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybkie i fachowe odpowiedzi. Odłączyłem oba dławiki i jeszcze raz sprawdziłem multimetrem. Ten B-C wykazuje przejście (piszczy), natomiast A-D wykazuje dużą rezystancje (około 250 kohm). Grzegorz ma rację A-D jest przepalony.
    Testowo mogę zewrzeć, ale docelowo? Czy można używać maszyny przy połączeniu Dwa uszkodzone dławiki na jasnym tle. w ten sposób (zwarte)? Co grozi silnikowi? Czym zastąpić takie dławiki?
  • Pomocny post
    #5 21343241
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    Silnikowi nic nie grozi.
    Maszyna w trakcie pracy będzie trochę siała śmieciem z silnika do sieci zasilającej (zakłócać urządzenia w pobliżu).

Dla świętego spokoju dobrałbym coś takiego:
    https://www.tme.eu/pl/details/b82111e0000c024/dlawiki-osiowe/epcos/
    albo
    https://www.tme.eu/pl/details/5256-rc/dlawiki-osiowe/bourns/

Zmierzyłbym mostkiem RLC "dobry" dławik i na podstawie jego właściwości (rezystancja i indukcyjność) szukałbym czegoś podobnego.
    Ponieważ jest także przegrzany - to trzeba by zachować małą dozę sceptycyzmu, ale zawsze byłby to jakiś punkt zaczepienia.

silnik pobiera ~75W, z zapasem na obciążenie, słabe smarowanie, albo nawet i zablokowanie dławik musi mieć prąd znamionowy conajmniej 1A.

Tak bym kombinował.
  • #6 21343276
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Dziękuję za konkretną poradę. Już zamówiłem. Jeszcze tylko pytanie dla pewności: dławik montuje się tak jak rezystor, tzn. obojętnie w którą stronę?
    Myślę, że to była przyczyna usterki. Jak zmontuję wszystko i sprawdzę zamknę temat.
  • REKLAMA
  • #7 21343747
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    dzidek_o napisał:
    dławik montuje się tak jak rezystor, tzn. obojętnie w którą stronę?

Tak.
  • #8 21351912
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Zamontowałem nowe dławiki, ale to nie rozwiązało problemu. Zdjęcie wtyczki z przewodami elektrycznymi i dławikami.

Doszedłem, że za usterkę odpowiadają zamienione przewody we wtyczce do maszyny. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
    Temat do zamknięcia
  • #9 21351913
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Zamieniłem miejscami przewody we wtyczce do mmaszyny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z maszyną SINGER 306K z silnikiem BAK, polegający na gaśnięciu oświetlenia przy naciśnięciu pedału. Po analizie okazało się, że dławik A-D jest przepalony, co potwierdziły pomiary rezystancji. Użytkownik rozważał możliwość usunięcia dławików i ich zastąpienia drutem, co mogłoby prowadzić do zakłóceń w sieci zasilającej. Ostatecznie, po wymianie dławików, problem nie został rozwiązany, a przyczyna usterki okazała się być zamienionymi przewodami we wtyczce do maszyny.
REKLAMA