Witam, mój komputer ostatnio zaczął wydawać dziwne dźwięki w postaci cykania. Cykanie występuje co mniej więcej 30 sekund w momencie, gdy nie jest obciążony (podczas grania i innego obciążenia komputer nie cyka). Komputer ma 2 lata, problem pojawił się jakiś miesiąc temu. Co ciekawe, po wyłączeniu komputera przez około 10 minut również jest słyszalne cykanie, ale już w większym odstępie, około minuty. Czasami cyka seriami po około 5 razy pod rząd, gdzie 3 pierwsze cyknięcia są ciche, natomiast 2 ostatnie są dosyć słyszalne. I tak w kółko: mija 30 sekund "cyk", mija kolejne, pojawia się głośniejsze "cyk" i tak cały czas. Komputer nigdy mi nie upadł ani nic z tych rzeczy, komputer działa bez zarzutu, nic się nie zacina ani nic. Nie mam dysku HDD, próbowałem znaleźć źródło dźwięku, ale bez skutku. Żaden kabelek nie zahacza o wiatrak. Czy ktoś miał podobne zjawisko w swoim komputerze? Czytałem na forach, że może być to rozszerzalność cieplna elementów, natomiast nie wiem, co o tym sądzić.
AI: Czy możesz podać specyfikację sprzętową swojego komputera, w tym model procesora, karty graficznej i systemu chłodzenia?
CPU: i3 12100F
GPU: NVIDIA Geforce RTX 3050
Chłodzenie CPU oryginalne
AI: Czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany w sprzęcie lub oprogramowaniu komputera, zanim pojawił się problem z cykaniem?
Nie.
AI: Czy możesz podać specyfikację sprzętową swojego komputera, w tym model procesora, karty graficznej i systemu chłodzenia?
CPU: i3 12100F
GPU: NVIDIA Geforce RTX 3050
Chłodzenie CPU oryginalne
AI: Czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany w sprzęcie lub oprogramowaniu komputera, zanim pojawił się problem z cykaniem?
Nie.