logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dziwne cykanie w komputerze co 30 sekund, brak HDD, co to może być?

Tiexior 12 Gru 2024 20:15 609 8
REKLAMA
  • #1 21345646
    Tiexior
    Poziom 3  
    Witam, mój komputer ostatnio zaczął wydawać dziwne dźwięki w postaci cykania. Cykanie występuje co mniej więcej 30 sekund w momencie, gdy nie jest obciążony (podczas grania i innego obciążenia komputer nie cyka). Komputer ma 2 lata, problem pojawił się jakiś miesiąc temu. Co ciekawe, po wyłączeniu komputera przez około 10 minut również jest słyszalne cykanie, ale już w większym odstępie, około minuty. Czasami cyka seriami po około 5 razy pod rząd, gdzie 3 pierwsze cyknięcia są ciche, natomiast 2 ostatnie są dosyć słyszalne. I tak w kółko: mija 30 sekund "cyk", mija kolejne, pojawia się głośniejsze "cyk" i tak cały czas. Komputer nigdy mi nie upadł ani nic z tych rzeczy, komputer działa bez zarzutu, nic się nie zacina ani nic. Nie mam dysku HDD, próbowałem znaleźć źródło dźwięku, ale bez skutku. Żaden kabelek nie zahacza o wiatrak. Czy ktoś miał podobne zjawisko w swoim komputerze? Czytałem na forach, że może być to rozszerzalność cieplna elementów, natomiast nie wiem, co o tym sądzić.
    AI: Czy możesz podać specyfikację sprzętową swojego komputera, w tym model procesora, karty graficznej i systemu chłodzenia?
    CPU: i3 12100F
    GPU: NVIDIA Geforce RTX 3050
    Chłodzenie CPU oryginalne
    AI: Czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany w sprzęcie lub oprogramowaniu komputera, zanim pojawił się problem z cykaniem?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21345667
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Była już odpowiedź, stygnie i się nagrzewa. Poluzować trochę wszystkie śrubki.
  • REKLAMA
  • #3 21345671
    Tiexior
    Poziom 3  
    >>21345667 Czyli mam rozumieć że jest to niegroźne dla komputera?
  • Pomocny post
    #4 21345674
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    @Tiexior nie potrafisz ustalic uchem skad dokladnie dochodzi cykanie? Wentylator obudowy, plyty, zasilacza, z samego zasilacza? Zrob rulon np. z kartki, przyloz do ucha i szukaj zrodla cykania.
  • REKLAMA
  • #5 21345751
    Tiexior
    Poziom 3  
    >>21345674 Z tego, co mi się udało ustalić, najprawdopodobniej dźwięk pochodzi z karty graficznej, zwłaszcza od jej spodu.
  • Pomocny post
    #6 21345837
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozliwe, ze cewki halasuja.
  • REKLAMA
  • #7 21345876
    Tiexior
    Poziom 3  
    >>21345837 Czy to jest problem? Czy można zignorować?
  • Pomocny post
    #8 21345886
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jesli to faktycznie cewki to mozna zignorowac.
  • #9 21348704
    Tiexior
    Poziom 3  
    Zjawisko nieszkodliwe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dziwnym cykaniem w komputerze, które występuje co 30 sekund, gdy system nie jest obciążony. Cyknięcia są słyszalne również po wyłączeniu komputera, a ich źródło wydaje się pochodzić z karty graficznej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że dźwięk może być spowodowany rozszerzalnością cieplną elementów lub hałasem cewek, co nie jest groźne dla sprzętu. Wskazówki obejmują poluzowanie śrubek oraz lokalizację źródła dźwięku przy użyciu rolki papieru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA