logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne piszczenie z komputera przy przewijaniu stron - co może być przyczyną?

samosiej 28 Lut 2011 15:39 5026 17
REKLAMA
  • #1 9216070
    samosiej
    Poziom 10  
    witam. Mam taki problem np. ogladam sobie strone internetową i przewijam pasek na dół i dziwnie zaczyna piszczeć mój komputer, tak jakby tam był nietoperz i swoje ultradźwięki wydawał. Mówię całkiem poważnie. Dźwięk jest raz taki równoczesny z użyciem scrolla, a czasem jest ciągły i potrafi tak piszczeć przez kilka minut. Jak walne w kompa to czasem przestanie piszczeć. Nie wiem już co mam robić. Może wy mi pomożecie i powiecie, czego to może być przyczyną? Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.
  • REKLAMA
  • #2 9216084
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    samosiej napisał:
    witam. Mam taki problem np. ogladam sobie strone internetową i przewijam pasek na dół i dziwnie zaczyna piszczeć mój komputer, tak jakby tam był nietoperz i swoje ultradźwięki wydawał. Mówię całkiem poważnie. Dźwięk jest raz taki równoczesny z użyciem scrolla, a czasem jest ciągły i potrafi tak piszczeć przez kilka minut. Jak walne w kompa to czasem przestanie piszczeć. Nie wiem już co mam robić. Może wy mi pomożecie i powiecie, czego to może być przyczyną? Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.

Na poczatek drastyczne metody - walnac w narośl na szyji sie samemu
    nastepnie pojsc po rozum do glowy i rozkrecic obudowe - przejrzec wentylatory i zasilacz
  • #3 9216112
    samosiej
    Poziom 10  
    Rozkręciłem już obudowe, przeczyściłem wiatraczki, a nawet całego kompa, ale to w sumie robię dość regularnie. Później w nerwach już uderzyłem i zauważyłem poprawę. Zastanawiałem się też, że to być może jest wina tego, że w środku wentylatorka jest tarcie , gdyż może tam nie być smaru czy czegoś.
  • REKLAMA
  • #4 9216197
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Mi kiedyś tak piszczał zasilacz... a do tego zabrudzone monitory crt czasem wydaja różne dźwięki
  • #5 9216214
    samosiej
    Poziom 10  
    haha monitory crt?! Co to takiego? :D Ja mam najnowszą generacje Samsunga haha 24' nie pamiętam co to crt :D. Może to zasilacz, niewykluczone, ale co dokładnie?
  • #6 9216259
    szymon12w
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Cewki na karcie graficznej mogą piszczeć.
  • #7 9216279
    samosiej
    Poziom 10  
    Zacząłem się przysłuchiwać to jest na 80% zasilacz, poczytałem na necie, że mogą to być cewki. I trzeba je obkleić, bo gwarancja na to nie przysluguje. Co o tym myślicie? Mi już łeb pęka od tego je*****o piszczenia! Musze sluchac muzyki bardzo glosno, co po 22 jest zabronione :<
  • #8 9216281
    Fazi87
    Poziom 24  
    Często dławiki wydają dźwięki, podmień zasilacz to zobaczysz czy to on, a dokładne czyszczenie nie zaszkodzi. A co do tych crt to mam znajomego który uparcie używa dość dużego flatrona do tej pory :)
  • #9 9216289
    samosiej
    Poziom 10  
    Nie mam opcji podmiany zasilacza. Jakbym rozkręcił zasilacz i przeczyścił te cewki i w ogole bym go całego przeczyścił mogło by to coś zmienić? Czy te cewki tylko i wyłącznie kleić albo inaczej ratować?
  • #10 9216309
    Fazi87
    Poziom 24  
    Wiele rzeczy które w życiu "naprawiłem" wymagało po prostu czyszczenia. Popatrz na wszystkie dławiki w zasilaczu i zobacz czy były fabrycznie klejone do pcb, popraw mocowanie, popatrz też czy od wibracji nie zrobił się zimny lut
  • REKLAMA
  • #11 9216320
    samosiej
    Poziom 10  
    Narazie zasilacz siedzi cicho. Wieczorkiem rozkręce go i dokładnie obejrzę, a nawet zrobię zdjęcia i wrzuce je. Być może wy coś dojrzycie.
  • REKLAMA
  • #12 9216639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9216659
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zgadywanie.Kolega zakładając temat zapomniał o czymś.
  • #14 9216847
    samosiej
    Poziom 10  
    O czym zapomniałem?
  • #15 9216891
    szymon12w
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    podać moc i markę zasilacza
  • #16 9216950
    samosiej
    Poziom 10  
    fortron 420
  • #17 9217056
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    samosiej napisał:
    fortron 420

A na pewno dobrze spisałeś ?
  • #18 9217289
    samosiej
    Poziom 10  
    No tak, dobrze spisałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dziwnym piszczeniem komputera podczas przewijania stron internetowych. Dźwięk przypomina ultradźwięki i występuje w różnych momentach, czasami ustępując po uderzeniu w obudowę. Po rozkręceniu obudowy i czyszczeniu wentylatorów, użytkownik zauważył poprawę, ale dźwięk powrócił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być cewki na karcie graficznej lub zasilacz, który może wydawać dźwięki z powodu dławików. Użytkownik posiada zasilacz Fortron 420 i rozważa jego czyszczenie oraz ewentualne obklejenie cewek, aby zredukować hałas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA