Przy starej zjechanej turbinie i starym ślizgającym się sprzęgle 180 koni i 400 + Nm? żarty chyba jakieś, jak będzie 150 to sukces.
Do tego tuner weźmie za wystrojenie tego ok 2500 zł.
Dużo lepsze jest A6 C5 1,9/130 i się robi na 170 koni
Jak się chce fajną moc w dieslach vag to najlepiej ARL wypada, to że coś ma 2,5 to nie znaczy że będzie moc generować, bo tam graty są bezsensu
Generalnie poza 2,0 TDI CR CBDC w Golfie VI/ Passat B6/Octavia II itd które przy mocy 110 z fabryki po chipie miewają 190 koni i 370 Nm to nie znam szczególnie starych silników które takie przyrosty bez worka pieniędzy i zmiany wszystkich gratów wygenerują.
Sprzęgło się nie ślizga, turbo suchce. Wtryski itd mogę zamienić sam. Jedynie znaleźć kogoś kto wystroi, ale nie wiem od czego zacząć modyfikacje. Oglądałem filmy z Rosji, tam takie C4 z 1.9 TDI były tak wykręcone, że waliły marchewy i mało z rolek nie spadały. W 2.5 AAT nie da się osiągnąć sensownej mocy? Przecież to podobny silnik do 1.9 TDI VP
Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:
Znalazłem człowieka, który mi to audi wystroi. Teraz pytanie
-jakie wtryski założyć
-jaka turbina
-co robić z pompą wtryskową
Te trzy rzeczy zmienię, oraz zrobię przelot. Nie wiem tylko jakie dokładnie części zamówić...
>>21346889 Na seryjnych gratach za dużo się nie da wycisnąć z 2,5 TDI. Ma stare 8-bitowe ECU, tam trzeba kości z ECU wyjmować i programatorem na stole przepychać program, więc nie daje się łatwo stroić. Za to były kiedyś na forum klubu Audi A6 C4 sprzedawane tzw. kości gotowce. Silnik AAT 2,5 miał większą turbinę KKK16, ale wtryski miał 195. Co dawało 115 koni. AEL za to miał wtryski 210, ale mniejszą turbinę KKK14, co dawało 140 koni. Z kościami z forum w AAT wystarczyło tylko dać wtryski 216 i było to policzone na 170 koni i 350 Nm. W AEL-u do wtrysków i kości trzeba jeszcze było założyć turbinę z AAT KKK16. Ja obecnie mam taki setup. Natomiast w tym silniku dziś ludzie przechodzą na turbinę VNT i komputer EDC15 od Transportera T4, do komputera trzeba zrobić przejściówkę. Wtryski 230, trzeba też zrobić większy intercooler i kolektor wydechowy od Volvo. Wtedy po wystrojeniu osiągi oscylują między 210-230 km i około 450 Nm. Tutaj przykład takich modyfikacji: https://youtu.be/tdWMKekHwHI?si=ta2ALeb2rKVSmKAi
A jeszcze jedno: AEL miał fabrycznie chłodnicę oleju, AAT jej nie ma, więc warto byłoby się zastanowić nad dołożeniem.
Cześć
Temat już trochę ma... może jednak komuś się ta wiedza przyda...
Jest tu trochę informacji i trochę bajek...
1 silnik 2.5 przyjmuje zmianę aoftu ale nie bez problemów
2 lepiej się do tego nadaje AEL...
3 ograniczeniem dla tych silników są wibracje czyli zbyt duży Nm ... słychać to po prostu... trzba ograniczyć w sofcie lub nogą... zdecydowanie lepiej w sofcie żeby mitorownia się nie pożegnała
4 do fabrycznego AEL dodanie 40PS i 50Nm powoduje że auto jest żwawe i jedziemy bardzo przyjemnie
5 naszym ograniczeniem jest turbo czyli dziura i dymienie
6 mega plus to mniejsze spalnie .. lokalnie loekko 1300 na baku
✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia mocy Audi A6 C4 z silnikiem 2.5 TDI AAT (115 KM) do około 180 KM i 400 Nm. Samo zwiększenie dawki paliwa poprzez wymianę wtryskiwaczy na 216 lub 230 oraz zmiana programu ECU nie wystarczy. Silnik AAT ma starsze 8-bitowe ECU, które wymaga specjalistycznego programowania, często z użyciem gotowych kości z forum. Fabrycznie AAT ma turbinę KKK16 i wtryski 195, co daje 115 KM, natomiast AEL ma wtryski 210 i turbinę KKK14, co pozwala na 140 KM. Wymiana wtrysków na 216 i odpowiednie strojenie może dać około 170 KM i 350 Nm. Dalsze zwiększenie mocy do 210-230 KM i 450 Nm wymaga montażu turbiny VNT, komputera EDC15 z Transportera T4 (z przejściówką), większego intercoolera i kolektora wydechowego od Volvo. Ograniczeniem jest trwałość silnika i sprzęgła, a także wibracje przy wysokim momencie obrotowym, które należy kontrolować w oprogramowaniu. Koszt profesjonalnego tuningu to około 2500 zł. Alternatywnie lepsze efekty daje silnik AEL lub nowsze jednostki 2.0 TDI CR (CBDC) z większym potencjałem mocy po chipie. Wygenerowane przez model językowy.