logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówne przesunięcia wózków w grawerce LONGER RAY5 - jak to naprawić?

November52 13 Gru 2024 00:31 558 9
REKLAMA
  • #1 21345979
    November52
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Problemy z dokładnością grawerki LONGER RAY5. Ciąg dalszy
    Miałem wypalić prostokąt X=250mm/Y=100mm. O ile wymiar X był OK, krawędzie pionowe były OK, to poziome nie. Górna krawędź była skośna z błędem 5mm na długości X=250mm!!!! Dolna z bocznymi miały kąt prosty. Błąd dotyczył krawędzi górnej.
    Ustawiłem karetkę lasera w/g liniału na bocznych listwach ramy urządzenia na 100mm dla lewego i prawego wózka. Przesunąłem karetkę o 100 mm z panelu sterującego i wyszło, że lewy wózek przejechał 100mm, a prawy 94mm!!! Po sprawdzeniu wszystkich śrubek i naciągu pasków, wykonałem kilka prób i za każdym razem wychodziło to samo.
    Wniosek: paski są lipne i mają różną długość.
    No chyba że ktoś ma inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 21346075
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 212
    czyli panel sterujący ma niewłaściwy skok ustawiony dla osi x
  • REKLAMA
  • #3 21347401
    November52
    Poziom 9  
    To jest coś z mechaniką

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Pasek na lewej rolce przyskakuje.
    Chyba rolka jest wadliwa.
  • #4 21347495
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 212
    kupiłeś gotową czy sam składałeś? paski są na 2 blokadach i 2 śrubkach, powinny mieć podobny naciąg, sprawdź czy nie jest za luźno lub czy pasek nie jest uszkodzony. Domyślnie wózek i naciąg ręcznie sprawdzasz tak że ustawiasz go w skrajnym punkcie i ustawiasz w lini pionowej aby mógł pod własnym ciężarem jednak z lekkim oporem zjechać w dół, na całej długości z w miarę jednakową prędkością.
  • #5 21350168
    November52
    Poziom 9  
    Urządzenie składałem sam.
    I teraz tak, wykonałem kilka pomiarów położenia karetki lasera.
    Przejechałem karetką od przedniego do tylnego zderzaka i z powrotem.
    I tak wychodzi.
    Po lewej lewa belka, po prawej prawa;
    Przedni zderzak
    16 16
    104 100
    204 200
    304 300
    295 300
    Tylny zderzak i z powrotem
    194 200
    92 100
    16 19
    Przedni zderzak.
    Położenia pasków w odniesieniu do rolek zaznaczyłem markerem.
    Pasek na prawej po tej operacji nie zmienił położenia, na lewej rolce przesunął się o 3 zęby!!!
    Zamieniłem paski miejscami, zmieniłem paski na inne (nowe) i za każdym razem wyniki pomiarów były takie same.
    Położenie wózków wyznaczałem, przykładając pryzmę metrologiczną do oponki przedniego kółka wózka.
    /Pryzma metrologiczna to kostka stalowa o dużej dokładności stosowana do metrologii warsztatowej/
    Przed pomiarami oba paski położyłem obok siebie i sprawdziłem, czy są jakieś błędy. Były ok.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 21350183
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    November52 napisał:
    Urządzenie składałem sam.
    I teraz tak, wykonałem kilka pomiarów położenia karetki lasera.
    .................................
    Przed pomiarami oba paski położyłem obok siebie i sprawdziłem, czy są jakieś błędy. Były ok.
    Jakieś pomysły?

Zauważ że cała budowa tej grawerki stanowi pewien rodzaj konstukcji zwanaj „gantry” ; rama w formie bramki z bocznymi napędami.
    Te boczne mechanizmy, jak to nazwałeś ‘wózki‘ są napędzane z jednego źródła: wałek kręcony jednym silnikiem krokowym…
    Jeżeli oba koła zębate (lewa strona i prawa) mają tą samą ilość zębów i strony napędów zostały wstępnie zsynchronizowane, to źródła referowanych wyżej błędów należy szukać w luzowaniu się któregoś z kół zębatych na wspólnym wałku pędnym.
    Ponieważ połączenie koła na wałku nie jest osadzone na wpuście, a tyko zabezpieczone dwoma małymi wkrętami (set screw) rozstawionymi o 90 stopni, to występuje wątpliwość co do trwałość tego połączenia w trakcie ruchu, w wyniku czego możesz gubić stabilność równoległego przesuwu belki bramki (gantry).

e marcus
  • #7 21351511
    November52
    Poziom 9  
    UWAGA UWAGA
    Lewa rolka ma 14 zębów !!!!, prawa 20 zębów.
    Nie wierzyłem, liczyłem chyba z 10 razy.
  • REKLAMA
  • #8 21352145
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    November52 napisał:
    UWAGA UWAGA
    Lewa rolka ma 14 zębów !!!!, prawa 20 zębów.
    Nie wierzyłem, liczyłem chyba z 10 razy.

A ile zębów ma rolka na poprzecznej osi współrzędnych? ;
    Tam jest tylko jedna!
    Nie zostały one zamienione?
    Rozumiem, że można sie pomylić w liczeniu 'gdy braknie palców'.....

Poza tym, to nic nie pasują do siebie twoje informacje:
    Przy tak dużej różnicy zębów kół pasowych na jednym wałku, (7 zębów!) i przy podziałce (chyba 3 mm ?), to jeden obrót wałka dałby różnicę przesuwu 21mm(!?). To musiałoby się coś połamać, zerwać pasek lub stworzyć inny defekt ...
    Bez sensu!!!
    Podaj więcej info o twojej maszynie, jakikeś foto (?)
    Chyba że problem już rozwiązany....

e marcus
  • #9 21352817
    November52
    Poziom 9  
    20 - 14 = 6
    No chyba że braknie palców ;) Szanowny Panie E marcus

Dwie metalowe zębatki leżące na zielonej macie z podziałką.
    A tak wyglądają rolki wymontowane z plotera.
    Teraz po zamontowaniu rolek jednakowych 20 zębów i korekcji osi Y wszystko jest OK, nie mówiąc o stracie czasu i kilku zniszczonych arkuszów sklejki
  • #10 21354370
    November52
    Poziom 9  
    Szablon wycięty z białego papieru na zielonej macie do cięcia z siatką.

Miodzio
    Załączniki:
    • Nierówne przesunięcia wózków w grawerce LONGER RAY5 - jak to naprawić? 20241219_012551.jpg (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z dokładnością grawerki LONGER RAY5 dotyczą nierównych przesunięć wózków, co prowadzi do błędów w wymiarach grawerowanych kształtów. Użytkownik zauważył, że lewy wózek przesuwa się o 100 mm, podczas gdy prawy tylko o 94 mm. Po sprawdzeniu pasków i mechaniki, okazało się, że różnice w liczbie zębów na rolkach (14 zębów na lewej i 20 na prawej) były przyczyną problemu. Po wymianie rolek na identyczne (20 zębów) oraz korekcji osi Y, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA