logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dokładność grawerki LONGER RAY5 - odchyłki wzdłuż osi Y, jak poprawić?

November52 11 Cze 2024 00:08 831 13
REKLAMA
  • #1 21114662
    November52
    Poziom 9  
    Ocena: 11

Problemy z dokładnością grawerki LONGER RAY5.
    Mam problemy z dokładnością grawerki wzdłuż osi Y.
    Wygląda to tak w skrócie:
    Przy nazwijmy to "rysowaniu" kwadratu 20/20 mm odchyłka wymiaru Y = 1,04 mm,
    okręgu fi 50 mm odchyłka Y = 1,58 mm,
    kwadratu 100/100 mm odchyłka Y = 1,04 mm.
    Nie chcę na razie grzebać w pliku konfiguracyjnym, póki nie wiem co i jak zmienić.
    Dla ciekawości, jak uruchamiałem drukarkę 3D ENDER 5 z dokładnością nie było kłopotów.
    Wyeliminowałem chyba sprawy mechaniczne, naciąg pasków osi Y, docisk dolnych rolek karetki osi Y.
    Rysowałem obiekty testowe w różnych miejscach na stole.
    Obiekty testowe zostały narysowane w programie CorelDraw 12, zapisane jako plik .svg, następnie otwarte w programie LASER RGBL.
    W oknie interfejsu LASER RGBL obiekty wyglądały poprawnie.
    I jeszcze jedno pytanie:
    Czy można zmienić przyspieszenie/prędkość/opóźnienie przejść "jałowych", kiedy laser jest wyłączony a karetka zmienia położenie.
    I to by było na tyle.
  • REKLAMA
  • #2 21114711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21114733
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Czy narysowany kwadrat w osi Y jest mniejszy czy większy niż trzeba ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21115803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21115937
    November52
    Poziom 9  

EUREKA ;]

Dodano po 21 [minuty]:

No więc to mnie zaskoczyło, że błąd dla wymiaru 20 mm był taki sam jak dla 100 mm! Powinien rosnąć proporcjonalnie do długości.
    Kilkakrotnie powtarzałem rysowanie i robiłem pomiary. Za każdym razem było podobnie. Pomiar robiłem suwmiarką cyfrową (może wiesz co to jest ;) to taki dinks do pomiarów warsztatowych).
    Jeszcze jedno, wymiar Y jest większy od założonego.
    Ewentualnie, jakbym zmienił zdanie to gdzie szukać tego tajemniczego "korrekty dla ilości kroków steppera/na 1 mm przesuwu"
  • Pomocny post
    #6 21116143
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    November52 napisał:
    No więc to mnie zaskoczyło, że błąd dla wymiaru 20 mm był taki sam jak dla 100 mm! Powinien rosnąć proporcjonalnie do długości.

Oprócz błędów proporcjonalnych jak najbardziej możliwe są błędy stałe. Spowodowane przez tzw. backlash. Np. poluzuje się robaczek w kole pasowym na silniku i 1mm błędu zrobi się bez problemu. Tylko że to zawsze zmniejsza wymiar wykonany w stosunku do wymaganego. Ale skoro piszesz:
    November52 napisał:
    Jeszcze jedno, wymiar Y jest większy od założonego.
    to mechanicznie jest raczej niemożliwe.
    Nie piszesz czy maszyna nowa, czy działała dobrze a teraz przestała, czy kupiłeś używaną. Bo w ostatnim przypadku możliwy jest taki wydumany scenariusz: poprzedniemu właścicielowi poluzował się rzeczony robaczek i wymiary wychodziły za małe. Zamiast go dokręcić skompensował backlash w konfiguracji i było dobrze. Ty maszynę odkupiłeś, robaczka dokręciłeś i teraz wymiary wychodzą za duże.

Taką to fantastyczną teorię wysnułem na poczekaniu. Może wymyślę lepszą jak podasz więcej informacji.
  • #7 21117279
    November52
    Poziom 9  
    Maszyna jest nowa, nie używana, wszystkie śrubki są dokręcone

Dodano po 1 [minuty]:

A teraz będzie jazda

Dodano po 1 [minuty]:

Dokładność grawerki LONGER RAY5 - odchyłki wzdłuż osi Y, jak poprawić?

Dodano po 39 [minuty]:

Tak wygląda wynik grawerowania. Siatka kabiny została obrysowana w programie CorelDraw. W dwóch przejściach otwory + obrys zewnętrzny. Ponieważ użyłem polecenia "export", w lewym dolnym rogu zostały umieszczone markery do pozycjonowania obiektów w aplikacji LASER GRBL. Winkiel w lewym narożniku służy do pozycjonowania wydrukowanej siatki kabiny na stole maszyny. Widać, że markery położenia ładnie pokryły się z lewym dolnym narożnikiem. Kształt w kierunku osi X jest do przyjęcia, natomiast oś Y to jakaś totalna MASAKRA. Wszystko się rozjechało. A jaka ilość błędów! Widać teraz, że wielkość błędu jest proporcjonalna wzdłuż osi Y. Dlatego tak gnębię ten temat.
  • Pomocny post
    #8 21117486
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    November52 napisał:
    Widać teraz, że wielkość błędu jest proporcjonalna wzdłuż osi Y. Dlatego tak gnębię ten temat.

Nie ma co mędrkować, trzeba skalibrować osie. W taki sam sposób jak w przypadku upgrade (Y)
    https://drive.google.com/file/d/14FxAdhzY27GGOcVCPDgPSSEUc-rvs4jF/view?pli=1
    Skoro masz drukarkę to wiesz.. :)

Ploterem steruje płyta MKS ESP32 ? ... to konfiguracja jest w pliku
    https://github.com/makerbase-mks/MKS-DLC32/blob/main/MKS-DLC32-main/firmware/dlc_cfg.txt

https://drive.google.com/file/d/1vHXnEqqpt_mDaK0cLNbjgE2FD-djdN0x/view
  • #9 21118496
    November52
    Poziom 9  
    Domyślam się, że w konfiguracji (LASER GRBL) parametry X-axis maximum travel i Y-axis maximum travel, jeżeli jest wpisana wartość 400 mm, oznacza obszar roboczy 400X400 mm. Jeżeli wpiszę wartość np. 200 i 200, obszar będzie miał wymiary 200X200 mm, a wycinany obiekt będzie dwa razy mniejszy od oryginału. Gdy podam wartości np. 400/200, zamiast kwadratu uzyskam prostokąt o proporcjach boków 2/1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21118618
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Sorry, ze nie zaznaczyłem na czerwno ;) Myślałem, że domyślisz się i chodzi o parametr Y Steps per mm
  • #11 21119546
    November52
    Poziom 9  
    No więc jest tak.
    Wypaliłem prostokąt Y/X 130/50 mm. 130 mm w zakresie suwmiarki. Wymiar Y zmierzony 131,49 mm. W necie znalazłem kalkulator do obliczania korekty, wyszło że parametr step/mm mam zmienić z 80 na 79,05138..., ale zalecają zaokrąglić tą wartość do pełnej wartości, ewentualnie do pierwszego miejsca po przecinku żeby nie obciążać "steppera" (nie wiem co to jest :( ). Zmieniłem 80 na 79.
    Ponowne wypalenie i wyniki oś Y = 129,62, błąd -0,38, oś X = 49,71 błąd -0,29. Dla sprawdzenia dla okręgu fi 100 mm, Y = 100,44 mm, X = 100,07 mm.
    Wydaje się że teraz jest dokładność do przyjęcia.
    Ale mam jeszcze pytania jak zmniejszyć prędkość przejść jałowych (kiedy laser jest wyłączony) i jakich posuwów dotyczą wartości przyspieszenia?
  • Pomocny post
    #12 21119582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21123018
    November52
    Poziom 9  
    Podsumowanie tematu.
    Pomimo wprowadzonych korekt, dokładność grawerki LONGER 5W/10 W nie jest porywająca. Zauważyłem brak powtarzalności wymiarów, co utrudnia korektę błędów na etapie projektowania.
    Odnośnie moich wcześniejszych postów odnośnie zastosowanie tej grawerki w modelarstwie to przeprowadziłem kilka testów przecinania, może się to komuś przydać:
    Wszystkie operacje prowadzone są w Mode 4, nie przypala ma małych łukach i w narożnikach,
    balsa 10 mm: V=400 mm/sek, S=1000 (100%) można trochę zwiększyć prędkość,
    Deska bukowa 6,6 mm: V=150 mm/sek, S=1000 OK,
    Sklejka iglasta 4,2 mm: V=280 mm/sek, S=1000 OK,
    Sklejka topolowa 3 mm: V=400 mm/sek, S=1000,
    Tektura szara 2 mm; V=500 mm/sek, S=1000
    Tektura szara 1 mm: V=800 mm/sek, S=800,
    W zasadzie to jest to, czego potrzebuję.
    W postach przewijał się temat drukarki 3D to jest Ender-5 Pro.
    Poza problemem z extruderem, który rozgniatał filament, tak że nie mieścił się w obsadce bowdena, z dokładnością było OK.
    Model samochodu RC na zielonej macie.
    Model samochodu RC na zielonej macie do cięcia Samochód RC zbudowany z części na stole warsztatowym
    Tak wygląda autko RC, które zrobiłem dla wnuczka, miłośnika wszystkiego, co może driftować. Wszystkie elementy ruchome są łożyskowane na tulejkach mosiężnych.
    Jedyny problem był z doborem odległości międzyosiowych w 4-stopniowym reduktorze pomiędzy silnikiem a napędem.
    Wydrukowałem, złożyłem i pojechał. :}
  • #14 21123066
    November52
    Poziom 9  
    Zastosowałem podane informacje,
    Wielkie dzięki wszystkim, którzy zainteresowali się moim postem,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dokładnością grawerki LONGER RAY5, szczególnie wzdłuż osi Y, gdzie odchyłki wymiarowe wynoszą do 1,58 mm. Po wyeliminowaniu problemów mechanicznych, takich jak naciąg pasków i docisk rolek, użytkownik zauważa, że wymiary obiektów testowych są nieproporcjonalne. W odpowiedziach podano, że konieczna jest kalibracja osi, a także zmiana parametrów w pliku konfiguracyjnym, takich jak "Y Steps per mm". Użytkownik wprowadził korekty, co poprawiło dokładność, ale nadal występują problemy z powtarzalnością wymiarów. Dodatkowo, poruszono temat zmiany prędkości przejść jałowych, co można ustawić w parametrach "Rapid". Użytkownik podzielił się również wynikami testów cięcia różnych materiałów, które były zadowalające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA