logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa "nie wstała " po przerwach w dostawie energii

tomasz_august 13 Gru 2024 15:23 483 2
  • #1 21346593
    tomasz_august
    Poziom 5  
    Panowie,
    mam pewną zagwozdkę i chciałem prosić o pomoc.
    Pompa przez 2 miesiące od montażu działała prawidłowo, aż do czasu gdy wyjechałem na ferie :)
    Wczoraj po powrocie sprawdziłem licznik energii i pokazał on bardzo wysokie zużycie prądu.
    Na panelu pompy zobaczyłem, że całe ciepło dostarczone w ostatnim miesiącu było wygenerowane przez grzałkę.
    Poprosiłem montera o sprawdzenie, co mogło być przyczyną, że pompa się wyłączyła / podejrzewam dość częste na wsi krótkie przerwy w dostawie energii elektrycznej / i nie włączyła się po przywróceniu prądu oraz przeszła w tryb pracy grzałki.
    Serwis uruchomił pompę i stwierdził, że działa prawidłowo - producent zdalnie odczytał parametry pompy i też twierdzi, że wszystko działa prawidłowo.
    Oczywiście nie otrzymałem żadnego komunikatu na aplikację, bo jak twierdzi serwis, nie są to błędy krytyczne.
    Jak zabrać się do szukania przyczyn takiego zachowania pompy?

Poniżej zamieszczam foto z panelu pompy od góry:
    - brak ciepła dostarczonego przez pompę
    - nadmierna aktywność grzałek
    - informacja o problemach z napięciem

AI: Jaki jest dokładny model i marka pompy, której dotyczy problem?
    Airkompakt 1522
    AI: Czy możesz opisać, jak wygląda Twoje zasilanie elektryczne? Czy masz jakieś systemy zabezpieczające przed przerwami w dostawie prądu?
    NIE POSIADAM - SPRZEDAWCA NIE SUGEROWAŁ ZAŁOŻENIA TAKIEGO URZĄDZENIA

Zdjęcia panelu sterowania pompy ciepła z widocznymi wskazaniami zużycia energii i powiadomieniami o problemach z napięciem.
  • #2 21346714
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Wczoraj przyjechałeś i odkryłeś błędy ze stycznia 2024? Długie miałeś ferie. Od stycznia nie było problemów?
  • #3 21346724
    tomasz_august
    Poziom 5  
    Data była źle ustawiona - @stomat twój wpis nie był pomocny równie dobrze mogłeś nic nie pisać
REKLAMA