logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Polo 9N IV 1.2 benzyna 2002 - falujące obroty po rozgrzaniu silnika

robbo278 13 Gru 2024 16:04 699 7
REKLAMA
  • #1 21346646
    robbo278
    Poziom 2  
    Witam ma problem z polo 9n IV 1.w benzyna 2002r chodzi o to że faluja mi obroty ale dopiero po rozgrzaniu silnika .wymieniłem już:świece ,filtr powietrza, filtr paliwa, cewki sprawdzilem, wyczyściłem przepustnice i ciągle to samo ...był podłączony pod kompa ale pokazło tylko uszkodzony czujnik temperatury wody po sprawdzeniu okazało się że był urwany kabel który zlutowałem ale i wymieniłem też ten czujnik ...pomysły mi się skończyły .. na filmie widac jak to dziwne chodzi

AI: Czy po naprawie czujnika temperatury wody pojawiły się jakieś nowe kody błędów na komputerze diagnostycznym?
    Nie
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś naprawy lub zmiany w samochodzie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21349052
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Świeci się CHECK ENGINE nie wpadłeś na pomysł odczytać co podpowiada ECU? Czyli co wg ecu nie działa poprawnie?
  • REKLAMA
  • #3 21349280
    robbo278
    Poziom 2  
    No właśnie ten check pali się odkąd go kupiłem i dotyczył sondy lambda....wszystko mimo tego chodziło jak należy.... ale dziś zauważyłem nowy objaw tzn pojechałem nim tak że 120... i przerywał a po odpuszczeni gazu zaczął mi chodzić na 2 garach (przez chwilę)
  • REKLAMA
  • #4 21349302
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Przerabiałem podobny przypadek w Polo mojego ojca, okazało się, że ssało powietrze przez uszkodzone uszczelnienie pod przepustnicą.
  • REKLAMA
  • #5 21349322
    robbo278
    Poziom 2  
    >>21349302
    Ooo może...w sumie jak ja odkręciłem to była tylko taka gruba plastikowa podkładka (której nie ruszalem) ...żadnej uszczelki t tzn takiej normalnej nie widziałem
  • #6 21349347
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Nawet nagar na przepustnicy jak jest go sporo może takie błędy powodować.

PS To jak ci przechodzi to auto przegląd ze świecącym CHECKiem?
  • #7 21350151
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    robbo278 napisał:
    >>21349302
    Ooo może...w sumie jak ja odkręciłem to była tylko taka gruba plastikowa podkładka (której nie ruszalem) ...żadnej uszczelki t tzn takiej normalnej nie widziałem

Właśnie ta podkładka z twardej gumy pełni rolę uszczelnienia, nie ma tam dodatkowych uszczelek, u mnie miała spękania przez które ssało powietrze.
  • #8 21648544
    robbo278
    Poziom 2  
    Nie wiem jak ale usterka znikła sama

Podsumowanie tematu

✨ Volkswagen Polo 9N IV 1.2 benzyna z 2002 roku miał problem z falującymi obrotami silnika po jego rozgrzaniu. Wymieniono świece, filtry powietrza i paliwa, cewki oraz czujnik temperatury wody wraz z naprawą uszkodzonego przewodu. Diagnostyka komputerowa wykazała wcześniej uszkodzoną sondę lambda, jednak problem falujących obrotów pojawił się niezależnie od tego. Podejrzewano nieszczelność układu dolotowego powietrza, zwłaszcza uszczelnienia pod przepustnicą, które w Polo 9N IV stanowi twarda gumowa podkładka. Uszkodzenia tej podkładki mogą powodować zasysanie niekontrolowanego powietrza i niestabilną pracę silnika. Po pewnym czasie usterka zniknęła samoistnie, bez dalszych interwencji.
REKLAMA