logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody?

spreewell 13 Gru 2024 19:23 321 11
REKLAMA
  • #1 21346956
    spreewell
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć
    Temat niby blachy, ale pomysły mi się kończą.

Zimny grzejnik w łazience, piec gazowy ze zbiornikiem cwu znajduje się obok w pralni, więc mniemam, że to drugi grzejnik w kolejności.

Grzejnik jest zimny, ale nie lodowaty.
    - Po spuszczeniu wody przez odpowietrznik około 150 ml rurka na wejściu jest przez kilka minut ciepła, czyli mniemam, że ciepła woda tam dociera. Ale co się dzieje, że nie leci dalej?
    - Kryzowanie zmieniałem zarówno z 1 na 6 (pytanie, czy to pokrętło powinno mieć zakres, czy mogę kręcić sobie dookoła, jak mi się wydaje).
    - Z pozostałymi grzejnikami nie mam problemu.
    - Ciśnienie na piecu 1,5 - 2.

Czego mogę jeszcze spróbować, zanim na ściągnięcie i płukanie miałbym się decydować?

Rok temu miałem czyszczony cały układ i wtedy też był problem z tym grzejnikiem, ale ekipa jakoś rozhulała ten piec. Grzejnik zaczął grzać, ale na jeden dzień, a że było to już na wiosnę, to temat został pogrzebany innymi pilnymi projektami.

Oczywiście bolec, który reguluje termostat, nie jest zblokowany.

Mój mało techniczny zmysł mówi mi że woda dociera do grzejnika i tam jest blokada stąd pomysł ze ściąganiem grzejnika (który jest naj mniej przyjemną wizją)
    Ten sam zmysł zastanawia się czy jakbym tak z puszczą tą wodę z grzejnika to w końcu ten grzejnik byłby pusty czy jednak jakiś przepływ wody tam jest co by wskazywało że tym że nikt nie jest lodowaty tylko temperatury pokojowej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21346980
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Daj fotki tej gałęzi i grzejników na niej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21346991
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1057
    Trochę więcej informacji. Jaki jest tam grzejnik, jak podłączony, jaki zawór, itp.

A poza tym, czy zawór na powrocie nie jest zamknięty?

spreewell napisał:
    pytanie, czy to pokrętło powinno mieć zakres, czy mogę kręcić sobie dookoła
    Precyzyjnie opisuj, bo inni nie wiedzą, co masz dokładnie na myśli.
    Jeśli chodzi o nastawę wstępną bezpośrednio na zaworze, to obraca się to dookoła.
    Jeśli natomiast chodzi o głowicę termostatyczną zamontowaną na zawór, to powinna dać się obracać tylko w zakresie pomiędzy minimum a maksimum.
  • Pomocny post
    #4 21347613
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    spreewell napisał:
    - Kryzowanie zmieniałem zarówno z 1 na 6 (pytanie, czy to pokrętło powinno mieć zakres, czy mogę kręcić sobie dookoła, jak mi się wydaje)

Kryzujesz grzejniki które grzeją za mocno a nie ten który nie grzeje lub grzeje za słabo (jego kryze ustawiasz na 6).
  • #5 21347949
    spreewell
    Poziom 9  
    Dorzucam zdjęcia do
    Załączniki:
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4348.jpeg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4347.jpeg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4339.jpeg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4346.jpeg (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4345.jpeg (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4337.jpeg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zimny grzejnik w - jak poprawić cyrkulację wody? IMG_4340.jpeg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21347953
    spreewell
    Poziom 9  
    >>21346991
    Jak sprawdzić czy zawór na powrocie jest zamknięty ? Poza tym przy tym zawożę nie było nic dotykana od zeszłego roku gdzie jak wspominałem raz działał.

Kryza i głowica - dokładnie tak jest.
  • Pomocny post
    #7 21348065
    kindlar
    Poziom 42  
    Pod dekielkiem jest śruba imbusowa. Daj kryzę na 6 na zasilaniu.
  • #8 21349287
    spreewell
    Poziom 9  
    Czyli zgodnie z sugestiami mogę:
    - Ustawić Kryzę na 6 , To już robiłem i to nie zmieniło nic ale rozumiem że mogę teraz sprawdzić kryzowanie na innych grzejnikach i je zmniejszyć
    - jak upewnić się że zawór na wyjściu jest otwarty ?
  • Pomocny post
    #9 21349297
    kindlar
    Poziom 42  
    Cofasz imbusową śrubę pod dekielkiem. Na szybko grzejących możesz przytłumić.
  • #10 21352122
    spreewell
    Poziom 9  
    >>21349297
    Dziękuję bardzo to pomogło choć jestem bardzo zaskoczony jak do tego doszło że zostało to zamknięte.
    Pytanie skąd będę wiedział że otworzyłem zawór na 100%?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21352139
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Odkręcasz ile się da, albo do zrównania z krawędzią korpusu zaworu.
  • #12 21356960
    spreewell
    Poziom 9  
    Serdecznie dziękuję za wszelkie porady. Temat udało się opanować z waszą pomocą. Wielkie dzięki i wszystkiego dobrego na wyjątkowy czas Świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zimnym grzejnikiem w łazience, który nie nagrzewa się pomimo obecności ciepłej wody. Po spuszczeniu wody z odpowietrznika grzejnik staje się ciepły na krótko. Użytkownik zmienił ustawienia kryzowania, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie zaworu na powrocie, który mógł być zamknięty, oraz ustawienie kryzy na 6. Po wykonaniu tych kroków użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany, a grzejnik zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA