logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Passat B5 1.9TDI 130KM - trudności z rozruchem po dłuższej jeździe

maciek3773 14 Gru 2024 21:03 453 8
REKLAMA
  • #1 21348428
    maciek3773
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z Passatem B5 1.9TDI 130KM.
    Auto stoi bez jazdy np. 2, 3, 4 dni na parkingu, wsiadam, przekręcam kluczyk, pompka zaciąga, bo słychać, kontrolki gasną, cyk i pali od strzała, nawet w minusowej temperaturze, ale jeżeli pojeżdżę ze 3-4h, to na drugi dzień przy rozruchu pompka pracuje, kontrolki gasną, ale jest efekt zakręcenia na 1 sekundę i odcina, jakby go zablokowało. Po ponownej próbie rozruchu kręci, kręci, kręci, aż powoli zaczyna łapać i dopiero z bólem startuje... Po tym zdarzeniu, jak już odpali, to następne rozruchy bez jazdy na zimnym silniku na 2, 3, 4 dzień są od strzała, jak pojeżdżę, to problem na drugi dzień wraca... Może ktoś miał taką usterkę lub podpowie, co może być nie halo.
    AI: Czy sprawdzałeś stan akumulatora i alternatora? Mogą one wpływać na problemy z rozruchem po dłuższej jeździe.
    TAK, wszystko jest OK
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś naprawy lub konserwacje, które mogłyby mieć wpływ na ten problem?
    NIE
  • REKLAMA
  • #2 21348738
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1152
    Uszczelniacze na pompowtryskach (ewentualnie gniazda w głowicy) pompa tandem do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21348829
    maciek3773
    Poziom 3  
    uszczelniacze? gniazda? Silnik jak zimny pali od strzala nawet po 4 dniach postoju, uklad szczelny paliwo sie nie cofa, powietrza lewego nie lapie. Vacum pompa? Silnik nie kopci na niebiesko, w filtrze paliwa nie ma oleju.
  • REKLAMA
  • #4 21348868
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    maciek3773 napisał:
    filtrze paliwa nie ma oleju.

Zajrzyj do baku.
    maciek3773 napisał:
    uszczelniacze?

U mnie było tak, pastuch palił od strzała czy zima czy lato, aż tu przyszły mrozy -10 wiadomo jak to dizel ciężej kręcił ale po odpaleniu jeździł brak podstaw do podejrzeń, -20 stopni tu już trzeba było go kręcić 10-20 sekund żeby odpalił, po odpaleniu przyjechał kilometr i zgasł, bez plaka nie odpalił, po odpaleniu znowu 500 metrów, kilometr, dwa i zgasł i od nowa i tak cały czas.
    Wrócił na lawecie, pompki out no i po wymianie uszczelnienia już nigdy nie marudził. Pamiętam że max było - 32 któregoś poranka i z bólem ale zapalił i nie gasł.
  • #5 21348912
    maciek3773
    Poziom 3  
    Zajrzyj do baku? po co ? Umnie problem ten sam jest tez latem i auto nigdy nie zgaslo samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21348967
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Czujnik położenia wałka rozrządu nie generuje błędów w ecu silnika?
  • #7 21348988
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    maciek3773 napisał:
    Zajrzyj do baku? po co ?

Po sprawdzenie koloru paliwa.
    maciek3773 napisał:
    Vacum pompa?

Właśnie dlatego.

Dodano po 56 [sekundy]:

maciek3773 napisał:
    auto nigdy nie zgaslo samo

Moje również nigdy, tylko ten jeden jedyny raz, który trwał 15 kilometrów.
  • #8 21349548
    maciek3773
    Poziom 3  
    User2039 napisał:
    Czujnik położenia wałka rozrządu nie generuje błędów w ecu silnika?

Rozczytałem trochę na ten temat i może być sytuacja, że nic nie wykaże ani deska, ani podpięty komputer. Zalecane jest sprawdzenie multimetrem rezystancji obu tych czujników wału i wałka, więc w najbliższym czasie postaram się sprawdzić te 2 czujniki i myślę, że to jest najlepszy kierunek w stronę mojego problemu.
  • #9 21353951
    maciek3773
    Poziom 3  
    100% Celna podpowiedz User2039 Rezystancja czujnika walka rozrzadu 1 po wymianie auto po dluzszej jezdzie na drugi dzien pali od strzala sprawdzone 2x dzien po dniu wszystko jest teraz OK
    Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc w tym problemie, moze komus przyda sie ten wpis. Pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozruchem Passata B5 1.9TDI 130KM po dłuższej jeździe. Po kilku dniach postoju auto odpala bez problemu, natomiast po dłuższej jeździe występuje trudność w rozruchu, objawiająca się kręceniem silnika bez odpalenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie uszczelniaczy na pompowtryskach, pompy tandem oraz czujników położenia wałka rozrządu. Po wymianie czujnika wałka rozrządu problem został rozwiązany, a auto zaczęło odpalać bez trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA