logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMS58D08EU29 Błąd E25 w zmywarce - wpływ osłony pompy - czy to możliwe?

haryb 15 Gru 2024 00:05 483 7
REKLAMA
  • #1 21348660
    haryb
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    zmywarka Bosh SMS58D08EU/29 dzisiaj odmówiła posłuszeństwa - błąd znany i lubiany E25 - czyli problem z odpływem wody, najprawdopodobniej pompa odpływowa siadła.

Przejrzałem forum i jest kilka już takich wątków - wiadomo, trzeba sprawdzić, czy obraca się wirnik pompy, czy nie ma czegoś, co go blokuje itd. Oczywiście sprawdzone i się obraca, choć z pewnym oporem, a przy włączeniu programu, gdzie na początku sprawdza, czy jest woda do wypompowania, to słychać tylko 2-3 próby ruszenia wirnika i lekko drga, ale się nie przekręca, więc pewnie pompa.

Ale mam tutaj inne pytanie, bo mnie to nurtuje i troszkę dziwi, by tak było.
    W instrukcji Bosh związanej z tym błędem oprócz w/w przyczyn podają jeszcze jedną:

Pompa odpływu jest zablokowana lub osłona pompy odpływu nie jest zatrzaśnięta

Czy ten plastikowy element, który jest osłonką pompy pod filtrem, ma znaczenie i jakieś zastosowanie związane z tym, czy pompa działa, czy nie, i błąd E25 występuje przy jej niezałożeniu lub nie do końca zatrzaśnięciu?

Czyli jak odpalę zmywarkę bez tej osłony, to rzuci mi błąd E25 i pompa odpływowa nie wypompuje wody? Brzmi to dla mnie bardzo dziwnie, bo nie widzę takiego "stycznika" czy coś w tym stylu, co miałoby załączać dopływ prądu do pompy, jak nie jest ta osłona założona, zatrzaśnięta.

Co o tym myślicie?

Drugie pytanie - prośba - czy ktoś was wyjmował pompę w tej zmywarce i mógłby mi podpowiedzieć, co po kolei należy rozebrać, by do niej się dostać oraz jak ją można na krótko sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 21348836
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Ten filtr to część pompy i bez niego masz to co masz! Musi być prawidłowo założony inaczej nici z pompowania.
  • REKLAMA
  • #3 21348864
    haryb
    Poziom 11  
    Ale sama pompa powinna raczej kręcić nawet bez tego plastika? Są na forum filmiki które pokazują że pompa kręci się nawet na wyjęte pompie podpiętej tylko pod kostki. U mnie nawet obrotu jednego nie robi a tylko lekko milimetr drgnie. Więc tutaj raczej nie ma znaczenia czy ten plastik jest założony czy nie jeśli chodzi o samo działanie pompy?
  • #4 21348993
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Bez tej wkładki z wypompowania nici!
  • REKLAMA
  • #5 21349122
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3374
    haryb napisał:
    lekko drga, ale się nie przekręca

Wirnik pompy przyblokowany - pompę wymontować i dokładnie obejrzeć-wyczyścić wirnik.
  • REKLAMA
  • #6 21349246
    haryb
    Poziom 11  
    >>21348993
    Ale ja nie pisze o wypompowywaniu tylko o kreceniu wirnika pompy wyjęte. Osłona nie ma rację żadnego wpływu na działanie kręcenie pompy jedynie pewnie ma wpływ na efektywność wypompowywaniu ale nie na kręcenie.

Zamówiłem pompę nowa oryginał, ja obstawiam uszkodzona pompę.
  • Pomocny post
    #7 21349527
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    haryb napisał:
    U mnie nawet obrotu jednego nie robi a tylko lekko milimetr drgnie.
    W takim razie problem jest z pompą lub jej wysterowaniem. Do sprawdzenia czy nie ma czegoś nawiniętego na osi i czy obwody pompy są sprawne. Obudowa / pokrywa pompy ma wpływ na odprowadzanie wody, ale nie na fizyczną pracę wirnika.
  • #8 21352169
    haryb
    Poziom 11  
    >>21349527
    Pompa wymieniona i śmiga - oby jak najbdłużej - czyli problem był z pompą.
    Po 10 latach miała prawo już niedomagać.

Dzięki za pomoc i utwierdzeniu w tym że to pompa spustowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Bosch SMS58D08EU/29, która wyświetla błąd E25, wskazujący na problem z odpływem wody, prawdopodobnie związany z uszkodzoną pompą odpływową. Po sprawdzeniu wirnika pompy, który obraca się z oporem, użytkownik zastanawia się nad rolą osłony pompy. Odpowiedzi na forum wskazują, że osłona pompy jest istotna dla prawidłowego działania, jednak nie wpływa na sam ruch wirnika. Użytkownik zamówił nową pompę, co potwierdziło, że problem leżał w uszkodzonej pompie, która po 10 latach użytkowania mogła ulec awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA