logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB?

MARCIN.SLASK 15 Gru 2024 09:33 1914 12
REKLAMA
  • #1 21348820
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Ostatnio zainteresowałem się komunikacją LoRaWAN 868 MHz. W tym celu kupiłem dwa podstawowe moduły Heltec WiFi LoRa 32 V3 868 MHz. Początkowo (na krótkie odległości do 1 km) wszystko było dobrze. Potem zastanawiałem się, dlaczego w mieszkaniu przez kilka dni żadnego węzła nie wykryło, a w innym mieście w kilka godzin było ponad 20/30 węzłów. Obejrzałem kilka filmów. Kupiłem antenę Qoltec 8 dB. Dalej nic to nie pomogło. Z uwagi na to, że na dachu nie można nic montować, to na strychu umieściłem jeden moduł z tą anteną i ustawiłem rodzaj pracy z "client" na "repeater". Na drugim module w mieszkaniu zaczęły pojawiać się węzły z różnych okolic. Z uwagi na to, że na strychu nie ma prądu, a zasilanie z akumulatora na dłużej nie starcza, to postanowiłem kupić kabel antenowy i na strychu mieć tylko antenę. Kabel 10 m RG58 z końcówkami N. Na kablu i tej antenie praktycznie zasięg taki jak na antenkach dołączonych do zestawu. Innych węzłów nie wykrywa, mój drugi moduł gdzieś do 1 km jeszcze widzi. Czyżby na kablu 10 m, przejściówce N/SMA były na tyle duże straty, że moduł nie widzi innych modułów w dalszej odległości?
  • REKLAMA
  • #2 21348906
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    RG58 nie nadaje się do używania przy tej częstotliwości. LMR240, H1000 itp. będą dużo lepsze.

Przejściówki tez powinny być wysokiej jakości, bo marna przejściówka popsuje wszystko.
    M.
  • REKLAMA
  • #3 21348949
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Dzięki. Właśnie spojrzałem na charakterystykę tłumienia, to ok. 5 dB na samym kablu. Zainteresuję się kablami lepszej jakości i spróbuję uniknąć przejściówki.
  • REKLAMA
  • #5 21349029
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Myślę o przedmiocie LMR400 (10 m) za 130 zł. Cena podobna do LMR240, a tłumienie mniejsze.
    Co myślisz o tym?
  • #7 21349096
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    To kupię i dam znać, jakie rezultaty.

EDIT.

Zakupiłem te kable, ale na 10 m miałem spadek 4 dB w porównaniu bez kabla na samej przejściówce. Z uwagi na grubość, sztywność, istotne straty i przemyślenia, zwróciłem je do sprzedawcy.

Zakupiłem przewód w izolacji niepalnej i nim poprowadzę 12 V/100 mA (zasilacz z ograniczeniem prądowym + bezpiecznik szybki 100 mA - zmierzony prąd podczas pracy urządzenia to 75-80 mA) do metalowej skrzynki na strych. Wewnątrz mała przetwornica z 12/5 V.
    Ale muszę poczekać na poprawę pogody, by poprowadzić przewód i odpowiednio go przymocować i zabezpieczyć.

W międzyczasie zabrałem LoRę z dużą anteną w podróż na Górę św. Anny z chęcią sprawdzenia, jak się będzie sprawować. Pierwsza miejscówka zaraz pod kościołem z widokiem na A4 i przez godzinę 0. Myślałem, że urządzenie jest uszkodzone, ale zeszłem sporo w dół na ołtarz papieski i po 10-15 minutach miałem ponad 18 Nodów (większość lokalnych z obszaru Kędzierzyna-Koźla, ale były dwa dalekie z kilkoma skokami: Żywiec i Bielsko-Biała.
  • REKLAMA
  • #8 21756618
    Rakk
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    >>21349096 Trochę nie rozumiem sensu stracenia zysku anteny na kablu, gdy moduł jest tak mały, że można go umieścić tuż przy antenie, a kabel antenowy zastąpić kablem zasilającym.
  • #9 21916466
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Po dłuższej przerwie wróciłem do LoRa32 i przeszedłem z Mashastic na Meshcore i aktualizacja anteny dookólnej z 8 do 10 dB (Heltec v3 przez adapter SMA/N i antena). Na presecie EU/UK Narrow była cisza i dopiero doczytałem, że w mojej okolicy SF trzeba zmienić z 8 na 7. Ale nadal cisza. Słyszałem, że trzeba dać filtr pasmowy. Czyżby brak tego filtra pasmowego powodował, że nic w okolicy nie znajduje?
  • #10 21916483
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Z wifi za dużo nie wyciśniesz. Bywa, że nie ma komunikacji między dwoma pokojami. To, że łapiesz na kilometr, to zasługa dobrej anteny. Zresztą wysoka częstotliwość pracy jest łatwo tłumiona przez różne przeszkody terenowe i łatwa do zakłócenia.
    Pozdrawiam
  • #11 21916569
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Pojechałem z ciekawości na punkt widokowy i dwa urządzenia wykryło. Zmieniłem SF spowrotem na standardowe 8 i jedno wykryło. Z ciekawości zmieniłem SF na 6 i zaczęło wykrywać. W 15 minut 14 urządzeń. Niektóre z przeskokami nawet w odległości 110km.
  • #12 21918374
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    ilość skoków definiuje ile razy twój pakiet będzie powtarzany. Ogólnie.... działa to średnio. testuje od roku Meshtastic na lora i mam mieszane uczucia. Nie masz gwarancji, ze info dojdzie do obiorcy. Jak masz w okolicy silną stację - to i kilkaset urządzeń jest w zasięgu. co region Polski to inny standard. SŁABO... jak ma to być łączność w razie W to raczej cała Polska musi się dogadać co do standardu. A tu jeszcze dochodzą Mestastic, Meshcore... finalnie pojawiam się i znikam z tych sieci.

Filtr może pomóc - sam się nad nim zastanawiam. Chodzi o to, że żyjemy obecnie w gigantycznym SYFIE ELEKTROMAGNETYCZNYM - ten, co ma radio na fale krótkie to może dziś dostać białej gorączki. Ale ten syf wdziera się w słabiutkie obwody tanich lorek. I chodzi o to, aby odciąć się od syfu na ile się da - jako, że lora ma słabe / lub nie ma filtrów wejsciowych.
  • #13 21918448
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Masz rację, że mamy kilka różnych standardów. W Meshcore działanie na różnej częstotliwości i / lub różnym SF. W Masthastic Long Fast, Medium Fast, Long Slow, Medium Slow, Short Fast...

U mnie w okolicy udało się trochę poskakać:

Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB? Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB? Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB? Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB? Jak poprawić zasięg LoRaWAN 868 MHz z Heltec WiFi LoRa 32 V3 i anteną Qoltec 8 dB?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawy zasięgu LoRaWAN 868 MHz w oparciu o Heltec WiFi LoRa 32 V3 oraz antenę dookólną 8 dB. Początkowo problemem okazał się kabel antenowy RG58 i przejściówki, które w paśmie 868 MHz wprowadzały duże tłumienie; zasugerowano użycie lepszych przewodów, takich jak LMR240, H1000 lub LMR400, oraz wysokiej jakości złączy SMA/N. Po wymianie kabla autor zauważył nadal istotne straty, więc zrezygnował z długiego toru antenowego i rozważył zasilanie urządzenia na strychu. W dalszej części pojawiły się obserwacje, że zasięg zależy silnie od lokalizacji, wysokości montażu, przeszkód terenowych, zakłóceń oraz ustawień sieci mesh. Omawiano też wpływ parametrów SF, różnice między Meshtastic i Meshcore, brak gwarancji dostarczenia pakietów oraz możliwość zastosowania filtra pasmowego. Po zmianie SF i testach w terenie urządzenie zaczęło wykrywać więcej węzłów, w tym odległe stacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA