Witam. Stoję nad problemem wyboru modułu do bezprzewodowej komunikacji między urządzeniami. Urządzenia będą oddalone od siebie ok 500m. Docelowo mają to być 3 urządzenia: pierwsze pełniące rolę czujnika, drugie akwizycji danych, trzecie przedstawiania pomiaru na wyświetlaczu. Przejrzałem już kilkanaście modułów radiowych i rozwiązań stosowanych w IoT, i M2M. Natrafiłem na rozwiązania sieciowe zgodne ze standardami Sigfox, LoraWAN, ZigBee, bo WiFi czy Bluetooth, z góry odrzucam z racji na brak zasiegu na taka odległość. Myślałem nad zastosowaniem standardu LoRa czy modułów XBee. Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to jakie pasmo zastosować, i czym wyróżniają się poszczególne pasma(prócz zasięgu który zależy od częstotliwości)? Widziałem moduły LoRa pracujące w paśmie 433MHz, 868MHz i 915Mhz? ;/ Natrafiłem też na kilka wersji transceiverów LoRa SX12xx firmy Semtec, i zintegrowanych modułów transceivera z MCU takich jak RN2483 Microchip czy Murata CMWX1ZZABZ-078, jest ktoś w stanie powiedzieć mi czym będzie wyróżniać się transmisja na poszczególnych dostępnych częstotliwościach, i czy bardzo skomplikowane jest nawiązanie komunikacji za pomocą standardu LoRa? Na start zastanawiam się nad tym zestawem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3251401.html#15948217