logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Budowa odbiornika FM - czy można zastąpić głośnik brzęczykiem pasywnym?

Lionsio 15 Gru 2024 14:51 228 6
REKLAMA
  • #1 21349300
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam, chciałem zbudować taki odbiornik FM:

Schemat elektryczny najprostszego odbiornika FM z kondensatorem C1 o wartości 220 nF.

I mam pytanie: C1 to kondensator o wartości 220 nF, który jest też podłączony do głośnika; niestety nie mam takiego kondensatora, więc czy mogę zamiast głośnika dać brzęczyk pasywny i usunąć kondensator C1?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21349354
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Możesz zastosować brzęczyk piezoelektryczny bez kondensatora, ale będzie on w tym układzie bardzo cichy. Należałoby jeszcze równolegle do niego dodać rezystor od jednego do kilku kΩ, a ponieważ zasilanie idzie przez rezystor 12 kΩ, to raczej trzeba spróbować bez niego. Zamiast kondensatora 220 nF możesz użyć innego 0,47-2,2 uF albo elektrolitycznego (plus w kierunku plusa baterii).
  • REKLAMA
  • #3 21349372
    Lionsio
    Poziom 11  
    >>21349354
    tomekptk napisał:
    Zamiast kondensatora 220 nF możesz użyć innego 0,47-2,2 uF albo elektrolitycznego
    Czyli, jeśli dobrze rozumiem, mogę użyć kondensatora 1 uF, żeby podłączyć głośnik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21349385
    tomekptk
    Poziom 19  
    Oczywiście, że tak. Im mniejsza impedancja obciążenia (słuchawek, głośnika), tym większa powinna być ta pojemność. W takim układzie pewnie najlepiej się sprawdzą wysokooporowe słuchawki lub głośnik.
  • REKLAMA
  • #5 21349470
    Lionsio
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.

Dodano po 12 [minuty]:

Przepraszam, że teraz pytam, ale to już ostatnie pytanie: Czy kondensator 1 uF wystarczy do głośnika 8 Ω?
  • Pomocny post
    #6 21349536
    tomekptk
    Poziom 19  
    Generalnie słabo widzę taki głośnik w tym układzie. Niskie napięcie i bardzo mały prąd zasilający nie rokują głośnego odbioru. Może coś usłyszysz przy tym kondensatorze. Ja bym na początku podłączył zwykłe słuchawki dynamiczne, jeśli takie masz, połączone szeregowo. Potem, po uzyskaniu odbioru, eksperymentowałbym z głośnikiem i innymi kondensatorami. Głośnik 8 Ω to raczej kilkadziesiąt mikrofaradów.
  • #7 21349551
    Lionsio
    Poziom 11  
    OK, bardzo dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zastąpienia głośnika brzęczykiem pasywnym w odbiorniku FM. Użytkownik zapytał, czy można usunąć kondensator C1 (220 nF) i zastosować brzęczyk piezoelektryczny. Odpowiedzi wskazują, że brzęczyk może być użyty, ale będzie cichy, a zaleca się dodanie rezystora równolegle. Zamiast kondensatora 220 nF, sugerowano użycie kondensatora o pojemności od 0,47 do 2,2 µF. Użytkownik dopytywał o zastosowanie kondensatora 1 µF z głośnikiem 8 Ω, na co odpowiedziano, że lepiej użyć słuchawek dynamicznych, a dla głośnika 8 Ω potrzebne będą kondensatory o większej pojemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA