logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESL46010 PNC 911636231 - błąd i60, niskie napięcie na cewce przekaźnika

jumpjet 15 Gru 2024 14:56 441 9
REKLAMA
  • #1 21349320
    jumpjet
    Poziom 10  
    Witajcie, pacjent
    Electrolux ESL46010
    PNC 911636231
    Wyrzucała błędy i60 i id0. Wymieniłem przekaźnik i cewkę tacho, zrobiła dwa zmywania z niedogrzewaniem wody i wróciła do pracy na zimno. Został błąd i60.
    Grzałka wzorcowe 25 Ω, presostaty sprawne, na oko bebechy OK. Przelutowałem płytkę podejrzewając zimne luty - bez poprawy.
    Podejrzewając, że mimo wszystko problem leży po stronie płytki pod lutowałem się pod przekaźnik. Okazało się, że cewka przekaźnika zamiast nominalnych 12V dostaje niecałe 5V. W spoczynku z kolei jest ciągłe 1,3V. Kondensatory pomierzone, T1, T2 bez przebić. Tutaj niestety moja wiedza z zakresu diagnostyki elektroniki kończy się.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co sprawdzić. Gotowym rozwiązaniem, jeżeli ktoś już przerabiał taki problem również nie pogardzę ;) Wlutowanie przekaźnika z cewką 5V oczywiście jest jakąś opcją, ale nie jestem przekonany, że jest to rozwiązanie zagadki :).

Z góry dziękuję za pomoc.

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi trzymana przez ręce. Dwa multimetry i przewody na drewnianej desce obok zmywarki Electrolux. Dwa multimetery, czerwona i żółta, pokazują pomiary napięcia. Widać rękę trzymającą sondę, podłączoną do przewodów na desce.
  • REKLAMA
  • #2 21349335
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2628
    Do sprawdzenia jakie napięcie dostaje tranzystor załączający przekaźnik, nie tylko uszkodzenie to przebicie.
    Jeśli tranzystor będzie miał prawidłowe 12V to oznaka ze nie otwiera się całkowicie i dając 5V jest uszkodzony.
  • #3 21349520
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Sprawdź elektrolity i mkp, jest szansa, ze to ogarnie sprawę napieć na cewce, ale niekoniecznie problem błędu i60
  • REKLAMA
  • #4 21349666
    jumpjet
    Poziom 10  
    Dzięki. Elektrolity sprawdzałem, trzymają wartości. MKP faktycznie ma połowę nominału, wymienię.
    T1 na programie 30 podaje 12V, choć nie jest to stabilne, sprawdzę jeszcze w trybie serwisowym czy na teście grzałki coś więcej zobaczę.
  • REKLAMA
  • #5 21349704
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2628
    Coś mi tu nie gra, tranzystor ma 12V na 'wejsciu' a 5 na 'wyjściu' na cewkę przekaźnika?
  • #6 21350666
    jumpjet
    Poziom 10  
    Znalazłem chwilę, żeby rozbebeszyć i pomierzyć.
    Na sucho - załączone zasilanie, zamknięte drzwi, gotowa do pracy - pomiary jak na załączniku. Mierzone względem B1 (chyba, że zaznaczone inaczej), przy otwarciu drzwi potencjał pojawia się również na wtyczkach C i D. Ogólnie wszędzie 230V...

Mogę zmierzyć (multimetrem, oscyloskopu niestety nie mam) co tylko trzeba, jeżeli podpowiecie co, w którym miejscu i w jakich warunkach :).
    Tryb serwisowy daje bardzo krótkie cykle pracy poszczególnych komponentów, więc ciężko zrobić kompleksowe pomiary pojedynczym podejściem. Z kolei na programie sygnał na cewkę podawany jest przez jakieś 3 minuty. Potem, chyba wobec braku efektów w postaci podniesienia temperatury wody, nie ma dalszych prób. Stąd prawdopodobnie również potraktowanie sytuacji jako i60. NTC sprawne, testowałem zmianę rezystancji przy zmianie temperatury, wymieniłem nawet termopastę w obudowie, podejrzewając brak wystarczającego przewodnictwa.

Wspomniane wcześniej 5V na cewce było po uruchomieniu programu, tak samo chwilowe 12V (później w miarę postępu programu spadało do ok. 7V) na uzwojeniu wtórnym T1, ale nie jestem pewien, czy to z niego cewka dostaje napięcie.

I przy okazji jeszcze jedna kwestia. Service manual twierdzi, że program serwisowy trwa 50 minut. Jak go włączam, zgłasza 16 minut i po uruchomieniu kończy, gdy zostaje mu jeszcze jakieś 9 minut. Nigdzie nie mogę znaleźć schematu tego programu, choć domyślam się, że kończy wobec braku grzania wody. Macie pomysł?

Nie pogniewam się za łopatologię i tłumaczenie jak debilowi ;).

Zdjęcie dwóch płytek drukowanych z zaznaczonymi pomiarami napięcia.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21349335
    OK, przeoczyłem ten wpis, włączę program i pomierzę obydwa.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

>>21349335
    To nie tranzystor tylko transformator, jak spojrzysz na zdjęcie to łatwo je zidentyfikować :).
    Sprawdziłem na programie, w momencie gdy cewka dostaje sygnał do otwarcia pojawia się na niej 4,5 - 4,7V, w tym czasie na T2 pojawia się 13,3 - 13,5V. Gdy sygnał do otwarcia znika napięcia spadają odpowiednio do 1,2V i 8,8V. Jak realizowany jest "enable" nie rozkminiałem.
  • #7 21352837
    mrice
    Moderator AGD
    Zostawiając kwestię modułu na boku, co z pomiarami grzałki ?
  • #8 21352992
    jumpjet
    Poziom 10  
    Ma 25 Ω, mierzone bezpośrednio na grzałce.
  • REKLAMA
  • #9 21353661
    mrice
    Moderator AGD
    A upływ do masy ?

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux ESL46010 (PNC 911636231) zgłasza błąd i60 związany z niedogrzewaniem wody. Wymieniono przekaźnik i cewkę tacho, grzałka ma rezystancję 25 Ω, presostaty są sprawne, a płytka została przelutowana bez poprawy. Pomiar napięcia na cewce przekaźnika wykazał zamiast nominalnych 12 V jedynie około 5 V, a w stanie spoczynku 1,3 V. Kondensatory i tranzystory T1, T2 nie wykazują przebicia. Podejrzewa się uszkodzenie tranzystora sterującego przekaźnikiem, który może nie otwierać się całkowicie, co skutkuje obniżonym napięciem na cewce. Wymiana kondensatora MKP na nowy o właściwej wartości jest planowana. Testy w trybie serwisowym wskazują niestabilne napięcie 12 V na T1. Pomiar upływu do masy grzałki nie został podany. W dyskusji pojawiła się sugestia, że problem może leżeć w module sterującym lub tranzystorze załączającym przekaźnik. Dodatkowo inny użytkownik zgłasza problem z brakiem grzania w normalnym trybie, mimo że w testach serwisowych grzałka działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA