logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałbym przechwytywać zdjęcia SAT -prosze o pomoc

JAnek_N 12 Gru 2005 16:04 2421 10
REKLAMA
  • #1 2077015
    JAnek_N
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W jaki sposob mozna przechwytywac zdjecia od razu na kompa? Czy jest to legalne?

Niech mi ktos sklaruje ladnie co i jak? :D
  • REKLAMA
  • #2 2078166
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Myślę że dobrym rozwiązaniem jest tuner telewizyjny w kompie i jakiś programik do robienia zrzutów ekranu:)co do legalności to nie wiem:)
  • #3 2080278
    JAnek_N
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pewnie jakas antena/odbiornik jest potrzebna(ny)...
    A bez tunera nie można ?

co do legalności to gdzieś tam czytałem kidyś ze chyba 4 satelity w kosmosie są wojskowe i odnich lepiej daleko sie trzymac ale z tymi cywilnymi nie powinno być problemu, bo sa do dyspozycji każdego. To te same co GPS a GPSy sa wiadomo mało dokładne bo nie można kożystac ze satelit wojskowycha tylko z tych normalnych.
  • REKLAMA
  • #4 2083009
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Niektóre kanały dostępne są online w necie więc może z nich coś by się dało wyciągnąć:)
  • REKLAMA
  • #5 2084282
    bladeruner
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Bez anteny sat i na niej konwertera wiadomo - nie da rady.
    co do tunera są 3 możliwości
    1) Są tunery stacjonarne z wyjściem do USB do zgrywania MPEG na HDD
    np Ferguson AF-8018 UCI
    2) drugie to karta dvb , która pełni rolę tunera (tak jak karta telewizyjna dla kanałów analogowych naziemnych) i tu jakiś soft - grabber
    3) karta z wejściem video - taki przetwornik analogowo cyfrowy (tu potrzebny tuner stacjonarny jako źródło sygnału)

Miałem kiedyć kartę tv i miała specjalny soft do zgrywania screen-ow i filmików z telewizji
  • #6 2086246
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Proponuję, aby autor uściślił o jakie zdjęcia i z jakich satelit mu chodzi...
    Zdjęcia z niektórych satelitów metereologicznych są dostępne (z ograniczoną rozdzielczością) za pośrednictwem internetu i odpowiednich programów, np. NASA World Wind.
    http://worldwind.arc.nasa.gov
  • REKLAMA
  • #7 2243222
    pakard
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    W necie pjawił się taki program GOOGLE EARTH mozna poglądać sobie świat z satelity chociaż nie na żywo ale to bardzo ciekawy program warto ściągnąć.
  • #8 2243291
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Ameryki nie odkryłeś,to juz chyba każdy wie.
  • #9 2249930
    rimax
    Poziom 12  
    Oczym wy piszecie , przecierz bez odpowiedniego sprzetu i bez danych nie zgranie zdjec z prywatnych czy wojskowych satelitów , moze za duzo filmów sie ktos tu naogladał , połaczenia korporacyjnych i wojskowych satelit sa kodowane po pierwsze po drugie trzeba wiedziec jak sie dostac .

a istnieją serwisy darmowe ktore selektywnie udostepniaja dane , zadko na zywo i aktualnie .
    BUHAHAEHE kontroluja nas wszystkich ;)
  • #10 2251225
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Zdjęcia ziemi z satelity?
    Był dawno temu taki temat na forum.
    Nie czytałem całego, więc poszukaj, może coś się dowiesz.

Podsumowanie tematu

✨ Przechwytywanie zdjęć satelitarnych bezpośrednio na komputer wymaga odpowiedniego sprzętu, przede wszystkim anteny satelitarnej z konwerterem oraz tunera telewizyjnego lub karty DVB, która umożliwia odbiór sygnału i jego zapis w formacie cyfrowym. Możliwe są trzy rozwiązania sprzętowe: tuner stacjonarny z wyjściem USB do zapisu MPEG, karta DVB z oprogramowaniem do przechwytywania obrazu lub karta z wejściem video działająca jako przetwornik analogowo-cyfrowy, wymagająca zewnętrznego tunera. Legalność odbioru zależy od rodzaju satelity – sygnały wojskowe są kodowane i niedostępne, natomiast sygnały cywilne, takie jak meteorologiczne, są dostępne publicznie, choć często z ograniczoną rozdzielczością i opóźnieniem. Alternatywnie, zdjęcia satelitarne można pozyskać z serwisów internetowych lub programów takich jak NASA World Wind czy Google Earth, które oferują dostęp do danych satelitarnych, jednak nie w czasie rzeczywistym. Odbiór i zapis zdjęć z satelitów wojskowych lub prywatnych jest praktycznie niemożliwy bez specjalistycznego sprzętu i dostępu do danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA