logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak można ominąć CGNAT na sieci światłowodowej T-Mobile? Proszę o pomoc!

fexwex3 16 Gru 2024 20:08 3762 6
REKLAMA
  • #1 21351242
    fexwex3
    Poziom 5  
    Mnie to już na serio WKURZA. Odkryłem że jestem pod działaniem CGNAT, co nie jest najlepsze bo próbuje zrobić serwer Plex. Nawet z włączonym UPNP (co nie jest złe dla mnie bo mieszkam na wsi i nikt nawet nie wie co to LAN) działa przez jakieś 5 minuty i przestaje. Czy można jakoś ominąć ten CGNAT?

Mam sieć swiatłowodową T-Mobile. Proszę o pomoc bo za chwilkę zwariuje!
    AI: Jaki model routera lub modemu używasz? To może pomóc w znalezieniu specyficznych ustawień lub aktualizacji, które mogą rozwiązać problem.
    Router Wifi Home Box
    AI: Czy kontaktowałeś się z T-Mobile w sprawie tego problemu? Mogą mieć rozwiązania, takie jak statyczny IP lub inne opcje, które mogą pomóc ominąć CGNAT.
    TAK!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21351399
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    fexwex3 napisał:
    Czy można jakoś ominąć ten CGNAT?

Oczywiście, wykupić od operatora publiczny adres IP na WAN.
    fexwex3 napisał:
    Mam sieć swiatłowodową T-Mobile.

Ale ten operator tego dla detalisty nie oferuje.

Zatem pozostaje jakiś płatny VPN z publicznym adresem IP.
  • REKLAMA
  • #3 21351453
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Plex z włączonym UPNP działa tylko w sieci lokalnej. Potrzebujesz własny router aby taką sieć zbudować bez większych problemów. Sprzęt operatora ma zapewnić wyłącznie dostęp do internetu.
  • REKLAMA
  • #4 21351689
    fexwex3
    Poziom 5  
    >>21351399

Dzięki za odpowiedź. Troche żenujące że tak jest, ale popatrze po tych VPNach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21351879
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    fexwex3 napisał:
    Troche żenujące że tak jest,

Pocieszające w tym jest to, że coraz więcej operatorów też stosuje taką zasadę.
    fexwex3 napisał:
    popatrze po tych VPNach

Instalujesz wtedy u siebie klienta VPN na routerze, zestawiasz to na routerze i wtedy cały ruch sieciowy przechodzi przez router.
  • #6 21351933
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Limitem prędkości w tym wypadku jest routing vpn i wydajność własnego routera dla VPN.
  • #7 21352331
    fexwex3
    Poziom 5  
    Dostałem rozwiązanie i wiem co trzeba już zrobić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z siecią światłowodową T-Mobile napotkał problem z CGNAT, co uniemożliwia mu uruchomienie serwera Plex. W odpowiedzi na jego pytanie, zasugerowano wykupienie publicznego adresu IP od operatora, jednak T-Mobile nie oferuje tej opcji dla klientów detalicznych. Alternatywnie, użytkownik może rozważyć płatny VPN z publicznym adresem IP oraz zainstalowanie klienta VPN na własnym routerze, co pozwoli na przekierowanie całego ruchu sieciowego przez VPN. Warto również zauważyć, że UPNP działa tylko w sieci lokalnej, a sprzęt operatora nie zapewnia pełnej funkcjonalności dla serwerów. Ostatecznie, użytkownik znalazł rozwiązanie swojego problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA