logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować zdalny pulpit przez przekierowanie portów w T-Mobile?

proxq06 26 Lut 2025 15:03 783 7
REKLAMA
  • #1 21457054
    proxq06
    Poziom 1  
    Witam,
    Chciałbym udostępnić pulpit zdalny poza sieć lokalną za pomocą przekierowywania portów. Przewertowałem już chyba cały Internet, korzystając z przeróżnych poradników i jedyne, co udało mi się, to udostępnić pulpit zdalnie za pomocą lokalnego IP.
    Posiadam Internet mobilny od T-Mobile. Wpisując w cmd: ipconfig /all, przy DHCP ENABLE mam odpowiedź YES, co oznacza, że adres IP jest zmienny.
    Jednak od co najmniej 3-4 dni, jak i po restarcie routera, adres IP wyświetla się taki sam. Przekierowywanie portów mam włączone dla adresu IP komputera, na który chcę się zalogować, na zewnątrz i wewnątrz 3389. Logując się na pulpit zdalny, używam mojego IP, który wyświetla się na stronie np. twojeip.wp.pl.
    Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić i powiedzieć, jak zrobić, żeby zalogować się spoza sieci lokalnej przez pulpit zdalny do komputera?
    Pozdrawiam.
    AI: Jaki model routera używasz do konfiguracji przekierowywania portów?
    W chwili obecnej Router od T-Mobile 5G Home Office IDU.
    AI: Czy masz pewność, że Twój dostawca T-Mobile przydziela Ci publiczny adres IP, a nie prywatny?
    Według https://pl.ipshu.com/ MOJE IP to adres zewnętrzny, który jest publicznym adresem IP w Internecie, a do jego odpowiedniego urządzenia mogą uzyskać dostęp inne urządzenia w Internecie.
  • REKLAMA
  • #2 21457063
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Absolutnie źle to rozumujesz. nie masz publicznego IP, to jest dodatkowo płatna usługa.
    Czemu nie skorzystasz z gotowych rozwiązań? AnyDesk? Teamviewer? Jumpdesktop?

Dodano po 3 [minuty]:

W dużym skrócie - adres jest adresem z puli ISP (tu T-Mobile) który dostają użytkownicy - absolutnie losowo - bo router musi dostać adres zewnętrzny, aby mógł się komunikować z innymi urządzeniami posiadającymi adres zewnętrzny - w ten sposób właśnie działa "internet". Nie jest to jednak Twój adres, ISP prawdopodobnie blokuje większość portów, bo pewnie mają ku temu jakiś powód, nigdy się w tej kwestii nie zagłębiałem, acz gdy miałem internet w Play wielokrotnie dostawałem odpowiedź, że nie odblokują mi portu i mogę co najwyżej bawić się w przekierowania.
  • REKLAMA
  • #3 21457462
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5394
    proxq06 napisał:
    Według https://pl.ipshu.com/ MOJE IP to adres zewnętrzny, który jest publicznym adresem IP w Internecie, a do jego odpowiedniego urządzenia mogą uzyskać dostęp inne urządzenia w Internecie.

proxq06 napisał:
    Posiadam Internet mobilny od T-Mobile

T-Mobile dla detalisty, NIE oferuje publicznego adresu IP, ani dynamicznego, ani stałego.
  • #4 21458707
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Nie udostępniaj pulpitu zdalnego w Internecie.
    Boty będą atakowaly go nonstop aż zgadną hasło.
  • #5 21458985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21541255
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    proxq06 napisał:

Sorry, ale żadna strona Ci nie powie, czy masz adres publiczny, czy prywatny.
    każda strona widzi bowiem ten adres, z którego wychodzisz na świat i ZAWSZE będzie to adres publiczny, bo niby jak połączyłbyś się z tą stroną? - To może być adres współdzielony z innym użytkownikami na zasadzie NAT/CG-NAT

Pewność będziesz miał tylko wówczas, gdy adres podany przez stronę typu ipshu.com będzie identyczny z adresem WAN Twojego routera.
  • #7 21541270
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    proxq06 napisał:
    Witam,
    Chciałbym udostępnić pulpit zdalny poza sieć lokalną za pomocą przekierowywania portów. Przewertowałem już chyba cały Internet, korzystając z przeróżnych poradników i jedyne, co udało mi się, to udostępnić pulpit zdalnie za pomocą lokalnego IP.
    Posiadam Internet mobilny od T-Mobile. Wpisując w cmd: ipconfig /all, przy DHCP ENABLE mam odpowiedź YES, co oznacza, że adres IP jest zmienny.
    Jednak od co najmniej 3-4 dni, jak i po restarcie routera, adres IP wyświetla się taki sam. Przekierowywanie portów mam włączone dla adresu IP komputera, na który chcę się zalogować, na zewnątrz i wewnątrz 3389. Logując się na pulpit zdalny, używam mojego IP, który wyświetla się na stronie np. twojeip.wp.pl.
    Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić i powiedzieć, jak zrobić, żeby zalogować się spoza sieci lokalnej przez pulpit zdalny do komputera?
    Pozdrawiam.
    AI: Jaki model routera używasz do konfiguracji przekierowywania portów?
    W chwili obecnej Router od T-Mobile 5G Home Office IDU.
    AI: Czy masz pewność, że Twój dostawca T-Mobile przydziela Ci publiczny adres IP, a nie prywatny?

W Google jest zdalny pulpit, jedyne czego potrzebujesz to przeglądarka i internet. Kaszka z mleczkiem.
  • REKLAMA
  • #8 21574860
    Linksiq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Swego czasu rozwiązałem to w ten sposób, że zastosowałem stary laptop, jakiś tam i3 chyba 4. generacji, wpięty do routera. Na nim zainstalowałem Supremo, konfiguracja jako dostęp nienadzorowany i tyle. Sam laptop w spoczynku pobierał (testowałem na gniazdku Wi-Fi) od 5 do 7 W. Oczywiście laptop zamknięty z wygaszonym LCD.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet mobilny T-Mobile i chce skonfigurować zdalny pulpit przez przekierowanie portów (3389) na routerze T-Mobile 5G Home Office IDU, aby uzyskać dostęp spoza sieci lokalnej. Problemem jest brak publicznego adresu IP – T-Mobile nie oferuje publicznego, ani dynamicznego, ani stałego adresu IP dla klientów detalicznych, co uniemożliwia skuteczne przekierowanie portów i dostęp zdalny. Adres IP widoczny na stronach internetowych to adres publiczny współdzielony (CG-NAT), a nie rzeczywisty adres WAN routera. ISP prawdopodobnie blokuje porty, co dodatkowo utrudnia konfigurację. Wskazano, że bez publicznego IP nie da się bezpośrednio korzystać z zdalnego pulpitu przez przekierowanie portów. Zamiast tego rekomendowane są rozwiązania zdalnego dostępu działające przez pośredniczące serwery, takie jak AnyDesk, TeamViewer, JumpDesktop czy Supremo. Dodatkowo ostrzeżono przed wystawianiem pulpitu zdalnego bezpośrednio do internetu ze względu na ryzyko ataków brute force.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA