logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-mobile 5G Homme Office nie mam dostępu z zewnątrz po przekierowaniu portów

gwazny 02 Paź 2022 19:13 6111 22
  • #1 20217989
    gwazny
    Poziom 10  
    Walczę z tym dziadostwem trzeci dzień. Mam w firmie monitoring i serwer plików i za cholerę nie mogę się dostać do nich z zewnątrz. Standardowo przekierowuje porty w IDU. Okazuje się , że ODU też ma routera. Niestety w nim przekierowanie portów zgłasza błędny adres kiedy podaję prawidłowy. Jednyna opcja jaka wpadła mi do głowy to ustawić w ODU DMZ na port IDU i skonfigurować wszystko w IDU.
    Tak zrobiłem i nie działa :(. Oczywiści wszelkie zapory w obydwu urządzeniach wyłączone. Ma ktoś jakiś pomysł jak się w z dziadostwem dostać z zewnątrz?
  • #2 20217998
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    @gwazny Owszem:
    - założyć własny temat a nie dopisywać się do innych
    - wykupić Publiczny adres IP u operatora bo bez tego guzik zrobisz
    - wykorzystać rozwiązania chmurowe
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20218088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20218170
    thorb
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jak kolega wcześniej napisał - zacznij od weryfikacji adresu IP. Standardowo masz adres za NAT operatora, publiczny adres IP zmienny lub stały to dodatkowa usługa. Potem na IDU powinno dać się skonfigurować. Jeśli standardowo chcesz przekierować port 80 lub 443 to warto najpierw sprawdzić na innym porcie i czy wyłączone zdalne zarządzanie.
  • #5 20218186
    gwazny
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    @gwazny Owszem:

- Ok zakładam,
    - wykupiłem i ustawiłem APN w ODU na data,
    - myqnapcloud nie działa

Jedyne co działa z zewnątrz to AnyDesk
  • #6 20218211
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Jaki masz rejestrator, jaki NAS?
    Co wykupiłeś?
    Opcje dostępu za pomocą chmury producenta włączone?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20218220
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    @gwazny
    By przekierować porty, potrzebujesz publiczny adres IP na WAN w routerze.

Jeśli obecny adres na WAN w routerze, jest inny niż wyjdzie w tym linku, to NIE masz publicznego IP:
    https://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip

Publiczne IP w sieciach komórkowych jest dodatkowo płatne i nie każdy op je oferuje.
    W Orange i w Plusie - statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą dla każdego. Statyczny adres IP droższy.
    W T-Mobile - statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą tylko dla firm. Statyczny adres IP droższy.
    W Play - brak w ogóle takiej usługi.
    Opłaty za statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, naliczane są dodatkowo miesięcznie do głównego abonamentu.
  • #8 20218226
    thorb
    Poziom 11  
    gwazny napisał:
    sosarek napisał:
    @gwazny Owszem:

- Ok zakładam,
    - wykupiłem i ustawiłem APN w ODU na data,
    - myqnapcloud nie działa

Jedyne co działa z zewnątrz to AnyDesk

Bo AnyDesk nie potrzebuje żadnego przekierowania, działa przez ich chmurę.
  • #9 20218231
    gwazny
    Poziom 10  
    Mem serwer monitoringu NMS na spersonalizowanym Windowsie, NAS to Qnap TVS 473e.
    4 dni temu na Modemie LTE w trybie Bridge i Routerze EdgeRouter X Ubiquiti śmigało. Mam wykupiony stały publiczny adres IP od 2 lat.
    Zmieniłem tylko prędkość na 200 Mbit. Myślałem , że to wina t-mobile i poprosiłem o zresetowanie usług. Dalej nie działa
  • #10 20218258
    KOCUREK1970
    gwazny napisał:
    Mam wykupiony stały publiczny adres IP od 2 lat.

I on jest na WAN tego routera taki sam jak w tym linku?:
  • #11 20218272
    gwazny
    Poziom 10  
    Tak mam takie samo IP. Ustawiłam APN na data i zrestartowałem ODU. Po restarcie dostał nowe stałe IP (zasugerowałem T-mobile że z tym jest problem po zmianie w usłudze). To są podstawy i od tego zacząłem. JAk się okazuje ODU i IDU (obydwa) mają DHCP. W ODU wyłączałem NAT. Przekierowałem DMZ na ODU i nic to nie daje.
  • #12 20218277
    KOCUREK1970
    gwazny napisał:
    Ustawiłam APN na data i zrestartowałem ODU. Po restarcie dostał nowe stałe IP

Nie ma takiej opcji, by po zmianie prędkości op zmieniał/musiał zmieniać stałe IP.
    Coś im się zes...psuło w ich systemach.
    gwarny napisał:
    zasugerowałem T-mobile że z tym jest problem po zmianie w usłudze).

No i co oni na to?
  • #13 20218284
    gwazny
    Poziom 10  
    Zrestartowali usługi na moją prośbę i dostałem nowe IP.
    Skierowali mnie ponownie do pomocy technicznej. Pomoc techniczna miała taki sam pomysł jak ja z DMZ na IDU i ustawieniu w nim przekierowań.
    Niestety dalej nic.

Dodano po 4 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    gwazny napisał:
    Ustawiłam APN na data i zrestartowałem ODU. Po restarcie dostał nowe stałe IP

Nie ma takiej opcji, by po zmianie prędkości op zmieniał/musiał zmieniać stałe IP.
    Coś im się zes...psuło w ich systemach.
    gwarny napisał:
    zasugerowałem T-mobile że z tym jest problem po zmianie w usłudze).

No i co oni na to?

Dodam jeszcze , że robiłem testy wystawiając do DMZ w IDU i ODU serwer QNAP i ani po chmurze ani po ip się nie dostałem :)
  • #14 20218313
    thorb
    Poziom 11  
    1. Czy możesz z zewnątrz pingnąć ODU (adres WAN)?
    2. Jakie porty chcesz przekierować?
    3. Jakie adresacje masz na ODU i IDU?
  • #15 20218322
    gwazny
    Poziom 10  
    1. TAK
    2.1 port 555 do monitoringu na adres 192.168.1.100
    2.2 port do QNAP - po ostatnich atakach wolę się publicznie nie chwalić :)
    3. Odu 192.168.0.1, IDU 192.168.1.1. Tak przychodzi oryginalnie i adresacja na IDU mi pasuje.
  • #16 20218346
    thorb
    Poziom 11  
    Sprawdź jeszcze z włączonymi zaporami,
    i czy ODU ma DMZ na poprawny adres 192.168.0.X (jak ODU ma 192.168.0.1 to IDU ma jakiś inny IP)
  • #17 20218359
    gwazny
    Poziom 10  
    Próbowałem bez zapór.
    DMZ ustawiłem na adres IDU 192.168.1.1.
    Po pingi z zewnątrz widzę serwer QNAP :). Zadziałał jak kiedyś Rubin po strzale pięścią :).
    Może w międzyczasie dostał aktualizację. Teraz jestem w domu ale jutro sprawdzę.

Dodano po 17 [minuty]:

Ruszyło samoczynnie. Musiało w międzyczasie dostać aktualizację. Zamykam temat i dziękuję.
  • #18 20218239
    gwazny
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    @gwazny
    By przekierować porty, potrzebujesz publiczny adres IP na WAN w routerze.

Jeśli obecny adres na WAN w routerze, jest inny niż wyjdzie w tym linku, to NIE masz publicznego IP:

Publiczne IP w sieciach komórkowych jest dodatkowo płatne i nie każdy op je oferuje.
    W Orange i w Plusie - statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą dla każdego. Statyczny adres IP droższy.
    W T-Mobile - statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą tylko dla firm. Statyczny adres IP droższy.
    W Play - brak w ogóle takiej usługi.
    Opłaty za statyczny lub publiczny dynamiczny adres IP, naliczane są dodatkowo miesięcznie do głównego abonamentu.

Usługa jest na firmę. Stały publiczny adres IP jest wykupiony. Na modemie LTE śmigało to 2 lata.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Ruszyło samoczynnie. Musiało w międzyczasie dostać aktualizację. Zamykam temat i dziękuję.
  • #19 20224279
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Erbit napisał:
    gwazny napisał:
    Mam w firmie monitoring i serwer plików i za cholerę nie mogę się dostać do nich z zewnątrz. Standardowo przekierowuje porty...

Przekierowania portów to nie jest bezpieczne rozwiązanie. Dzięki przekierowaniu wystawiasz na zewnątrz urządzenia (udostępniasz je publicznie) dla wszystkich. Urządzenia te nie mają firewalla a oprogramowanie jest łatwym celem dla "hakierów", którzy szukają dziur w oprogramowaniu a następnie przypuszczają zmasowany atak i wcale nie będzie to atak personalny.
    Nie wierzę że coś takiego czytam na forum technicznym ("miasteczko Salem"... ), niektóre usługi nie działają bez publicznego IP, inne działają kiepsko lub na "chybił trafił".
    KOCUREK1970 napisał:

W T-Mobile są odstępstwa od tej zasady i prywatni też mogą otrzymać. P.S Najważniejsze że działa, czasami z konfiguracją takich sprzętów bywają problemy (po wprowadzeniu konfiguracji wymagają restartu etc. ).
  • #20 20224294
    gwazny
    Poziom 10  
    Niestety dzisiaj przestało działać bez niczyjej ingerencji. Prawdopodobnie wadliwe oprogramowanie ma ODU. Mam windowsa do bazy SQL systemu kontroli dostępu z zainstalowanym pulpitem zdalnym AnyDesk. Do IDU wbijam przez niego zdalnie,a ODU nie odpowiada chociaż internet jest :). Cyrk.
  • #21 20224303
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20339327
    info89
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem z tym samym zestawem. Zdecydowałem się tylko na tą ofertę, bo zapewniano mnie o otwartych portach etc. W orange na LTE miałem publicznego ip i wszystko smigało, ale miałem swój router do LTE, a nie ich.

W tmobile adres IP mam wykupiony, działa.
    Wg mnie tez jest problem, że antena ma dhcp i ma ip 192.168.0.1, router musi mieć inne klasę, tj 192.168.1.1.

Dodatkowo, nie działa nawet samo zarządzanie routerem przez ip WAN, mimo że ma taka opcję.
    Nie można nawet pingować, mimo że firewall wyłączony na tym routerze.

Orientuje się ktoś, czy zamiast ich rooutera można podpiąć jaki kolwiek inny, do ich anteny?
    Moderowany przez jimasek:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #23 20339341
    gwazny
    Poziom 10  
    info89 napisał:
    Mam ten sam problem z tym samym zestawem. Zdecydowałem się tylko na tą ofertę, bo zapewniano mnie o otwartych portach etc. W orange na LTE miałem publicznego ip i wszystko smigało, ale miałem swój router do LTE, a nie ich.

W tmobile adres IP mam wykupiony, działa.
    Wg mnie tez jest problem, że antena ma dhcp i ma ip 192.168.0.1, router musi mieć inne klasę, tj 192.168.1.1.

Dodatkowo, nie działa nawet samo zarządzanie routerem przez ip WAN, mimo że ma taka opcję.
    Nie można nawet pingować, mimo że firewall wyłączony na tym routerze.

Orientuje się ktoś, czy zamiast ich rooutera można podpiąć jaki kolwiek inny, do ich anteny?

Nie ma takiej potrzeby. U mnie już działa. Po kilku dniach chyba się zaktualizował bo samo się "odetkało".
    Problem możesz mieć z podwójnym NAT'em. Jak sobie nie poradzisz z podwójnym przekierowaniem to daj znać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmagał się z problemem dostępu do serwera plików i monitoringu z zewnątrz, korzystając z usług T-Mobile 5G. Po przekierowaniu portów w urządzeniach IDU i ODU, napotkał trudności z uzyskaniem publicznego adresu IP, co jest kluczowe dla zdalnego dostępu. Użytkownicy forum sugerowali wykupienie publicznego IP, sprawdzenie konfiguracji NAT oraz DMZ, a także testowanie różnych portów. Po kilku dniach problem samoczynnie ustąpił, co mogło być spowodowane aktualizacją oprogramowania. Wspomniano również o problemach z podwójnym NAT oraz o możliwości podłączenia innego routera do anteny T-Mobile.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA