logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch wyłączników schodowych zamiast krzyżowego podwójnego?

kiosho 16 Gru 2024 22:25 612 13
REKLAMA
  • #1 21351377
    kiosho
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Czy zamiast wyłącznika krzyżowego podwójnego można uzyc dwa wyłączniki schodowe pojedyncze. Chcę podłączyć na długiej hali dwie lampy sterowane: z jednego końca z drugiego końca oraz ze środka , na środku powinienem zastosować wyłącznik krzyżowy podwójny, ale nie mam takiego mam natomiast schodowe pojedyncze, czy można pośrodku (zamiast krzyżowego podwójnego) użyć dwa schodowe pojedyncze? no i standardowo oczywiście skrajnie na końcu i na początku będą podwójne. Jeżeli tak to jak je podłączyć ? Ktoś ma może taki schemat?
  • REKLAMA
  • #3 21351417
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 790
    To praktycznie niemożliwe. Nie ma gwarancji, że obydwa wyłączniki znajdują się w przeciwległej pozycji.
  • #4 21351509
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Lepiej kup przekaźnik bistabilny. Steruje się nim za pomocą przycisków dzwonkowych, które łączy się równolegle, może ich być dowolna ilość, a od przycisku do przekaźnika potrzebne są dwie żyły.
  • REKLAMA
  • #5 21351535
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    panzewsi napisał:
    Lepiej kup przekaźnik bistabilny. Steruje się nim za pomocą przycisków dzwonkowych, które łączy się równolegle, może ich być dowolna ilość, a od przycisku do przekaźnika potrzebne są dwie żyły.

W przypadku Autora to trzy żyły i dwa przekaźniki ;-). Pisze o sterowaniu dwoma lampami.
  • REKLAMA
  • #6 21351543
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    >>21351535
    Chodziło mi o zasadę działania.
    Ale jakby co to np. Zamel ma takie podwójne sterowane pilotem, w których są dodatkowo wejścia na przyciski dzwonkowe.
  • #7 21351565
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    kiosho napisał:
    Czy zamiast wyłącznika krzyżowego podwójnego można uzyc dwa wyłączniki schodowe pojedyncze. Chcę podłączyć na długiej hali dwie lampy sterowane: z jednego końca z drugiego końca oraz ze środka , na środku powinienem zastosować wyłącznik krzyżowy podwójny, ale nie mam takiego mam natomiast schodowe pojedyncze, czy można pośrodku (zamiast krzyżowego podwójnego) użyć dwa schodowe pojedyncze? no i standardowo oczywiście skrajnie na końcu i na początku będą podwójne. Jeżeli tak to jak je podłączyć ? Ktoś ma może taki schemat?

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to te dwie lampy należą do jednego obwodu oświetleniowego i chcesz ich sterować z trzech miejsc; na wzór wyłącznika schodowego, który tradycyjnie steruje wyłącznikami z dwóch miejsc?
    Jeżeli tak, to wytestuj ten poniżej obwód:

Schemat połączeń instalacji elektrycznej z przełącznikiem czteropunktowym.

e marcus
  • #8 21351577
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Ja to rozumiem tak: wszystko byłoby dobrze, ale autor tematu ma dwie lampy (dwa obwody krzyżowe) i miał do tej pory po jednym podwójnym schodowym na skrajach i podwójny krzyżowy w środku, wiec jak nie ma podwójnego krzyżowego w magazynie to może go zastąpić w środku dwoma pojedynczymi ale krzyżowymi a nie dwoma pojedynczymi schodowymi jak napisał, może się autor przejęzyczył po prostu? Albowiem przy połączeniach krzyżowych nie da się zastąpić krzyża zwyczajnym pojedynczym czy podwójnym schodowym - tak uważam, chyba że się mylę, to także poproszę o schemat? Krzyż podwójny trzeba zastąpić dwoma krzyżami pojedynczymi - tak myślę?
    Innym wyjściem jest zastosowanie po dwa pojedyncze schodowe na krańcach hali a w środku dwa pojedyncze krzyżowe. Co na jedno i to samo jak wyżej wychodzi tak po prawdzie.
    Jeszcze innym wyjściem jest połączenie tych dwóch lamp równolegle pod sufitem i potraktowanie jako jeden obwód a wtedy na skrajach wystarczy mu po jednym pojedynczym schodowym a w środku pojedynczy krzyżowy.
    Oczywiście to są rozważania czysto teoretyczne co jest możliwe a co niemożliwe bo jak zwykle nie mamy rozpiski przewodów w każdej z puszek i gdzie jest zasilanie a gdzie odbiór? Dlatego patrz niżej...
    Do wyboru do koloru a najlepiej w 21 wieku tak jak kolega wyżej radził zakupić bistabilny do-puszkowy np BIS-402 na 10A - jak zwykle nie znamy szczegółów dot. obciążenia u autora i po kłopocie bo dwoma kabelkami obleci wszystkie punkty bez ryzyka główkowania i obawy czy mu starczy przewodów a jak mu zależy na pozostawieniu podziału obwodów to trzeba kupić dwa takie oraz zamiast klawiszy przyciski astabilne (chwilowe) w ilości 6 sztuk i to tyle w temacie o ile nie popełniłem błędu jakiego w rozumowaniu? Autor pytał się o schemat, więc jak zastosuje w środku dwa pojedyncze krzyżowe, zamiast jednego podwójnego krzyżowego, więc niech sobie zdubluje schemat w/w przez e marcusa - jest jak najbardziej poprawny i aktualny. Pozdrawiam.
    Schemat elektryczny połączenia złączników schodowych i krzyżowych do dwóch żarówek. Schemat połączeń przekaźnika bistabilnego BIS-402 z trzema żarówkami w układzie równoległym. Schematy połączeń różnych typów przełączników: grupowy, szeregowy, zmienny i krzyżowy.
    Ten ostatni schemat montażowy (praktyczny) z przełącznikami kołyskowymi był 50 lat temu obowiązkowy na egzaminach do połączenia z głowy, nie to co dzisiejsze kreski i te obok. Prosiłeś o schematy to masz. :) Przy okazji możesz sobie sprawdzić swoje puszki i porównać czy masz to samo czy inaczej a zawsze może być inaczej bo w praktyce nigdy nie wiadomo gdzie kto zastosował zasilanie a gdzie odbiór i Ty nam tego też nie narysowałeś? Więc nie każdy schemat jaki byśmy Ci narysowali będzie pasował do Twoich warunków zastanych...
  • #9 21351902
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    elktrod napisał:
    Albowiem przy połączeniach krzyżowych nie da się zastąpić krzyża zwyczajnym pojedynczym czy podwójnym schodowym - tak uważam, chyba że się mylę, to także poproszę o schemat

Da się podwójny chodowy przerobić na pojedynczy krzyżowy, ale trzeba mechanicznie "sprząc" obie kołyski, żeby przełączały się razem. Przecież tak właśnie zbudowany jest łącznik krzyżowy. W większości podwójnych schodowych wystarczy zamiast dwóch klawiszy "połówkowych" założyć jeden cały. No i oczywiście odpowiednia kabelkologia :-).
  • #10 21351948
    elktrod
    Poziom 41  
    dzidek1968 napisał:
    Da się podwójny schodowy przerobić na pojedynczy krzyżowy, ale trzeba mechanicznie "sprząc" obie kołyski, żeby przełączały się razem.
    Co jest odpowiedzią na moje dywagacje za co dziękuję, bo wiedzy nigdy dosyć, ale autora nie wiem czy to zadowoli bo on zadał takie pytanie:
    kiosho napisał:
    Czy zamiast wyłącznika krzyżowego podwójnego można użyc dwa wyłączniki schodowe pojedyncze.
  • #11 21352622
    kiosho
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    emarcus napisał:
    kiosho napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to te dwie lampy należą do jednego obwodu oświetleniowego i chcesz ich sterować z trzech miejsc; na wzór wyłącznika schodowego, który tradycyjnie steruje wyłącznikami z dwóch miejsc?
    Jeżeli tak, to wytestuj ten poniżej obwód:

Schemat połączeń instalacji elektrycznej z przełącznikiem czteropunktowym.

e marcus

Nie, to są 2 oddzielne obwody

Dodano po 1 [minuty]:

elktrod napisał:
    Ja to rozumiem tak: wszystko byłoby dobrze, ale autor tematu ma dwie lampy (dwa obwody krzyżowe) i miał do tej pory po jednym podwójnym schodowym na skrajach i podwójny krzyżowy w środku, wiec jak nie ma podwójnego krzyżowego w magazynie to może go zastąpić w środku dwoma pojedynczymi ale krzyżowymi a nie dwoma pojedynczymi schodowymi jak napisał, może się autor przejęzyczył po prostu? Albowiem przy połączeniach krzyżowych nie da się zastąpić krzyża zwyczajnym pojedynczym czy podwójnym schodowym - tak uważam, chyba że się mylę, to także poproszę o schemat? Krzyż podwójny trzeba zastąpić dwoma krzyżami pojedynczymi - tak myślę?
    Innym wyjściem jest zastosowanie po dwa pojedyncze schodowe na krańcach hali a w środku dwa pojedyncze krzyżowe. Co na jedno i to samo jak wyżej wychodzi tak po prawdzie.
    Jeszcze innym wyjściem jest połączenie tych dwóch lamp równolegle pod sufitem i potraktowanie jako jeden obwód a wtedy na skrajach wystarczy mu po jednym pojedynczym schodowym a w środku pojedynczy krzyżowy.
    Oczywiście to są rozważania czysto teoretyczne co jest możliwe a co niemożliwe bo jak zwykle nie mamy rozpiski przewodów w każdej z puszek i gdzie jest zasilanie a gdzie odbiór? Dlatego patrz niżej...
    Do wyboru do koloru a najlepiej w 21 wieku tak jak kolega wyżej radził zakupić bistabilny do-puszkowy np BIS-402 na 10A - jak zwykle nie znamy szczegółów dot. obciążenia u autora i po kłopocie bo dwoma kabelkami obleci wszystkie punkty bez ryzyka główkowania i obawy czy mu starczy przewodów a jak mu zależy na pozostawieniu podziału obwodów to trzeba kupić dwa takie oraz zamiast klawiszy przyciski astabilne (chwilowe) w ilości 6 sztuk i to tyle w temacie o ile nie popełniłem błędu jakiego w rozumowaniu? Autor pytał się o schemat, więc jak zastosuje w środku dwa pojedyncze krzyżowe, zamiast jednego podwójnego krzyżowego, więc niech sobie zdubluje schemat w/w przez e marcusa - jest jak najbardziej poprawny i aktualny. Pozdrawiam.
    Schemat elektryczny połączenia złączników schodowych i krzyżowych do dwóch żarówek. Schemat połączeń przekaźnika bistabilnego BIS-402 z trzema żarówkami w układzie równoległym. Schematy połączeń różnych typów przełączników: grupowy, szeregowy, zmienny i krzyżowy.
    Ten ostatni schemat montażowy (praktyczny) z przełącznikami kołyskowymi był 50 lat temu obowiązkowy na egzaminach do połączenia z głowy, nie to co dzisiejsze kreski i te obok. Prosiłeś o schematy to masz. :) Przy okazji możesz sobie sprawdzić swoje puszki i porównać czy masz to samo czy inaczej a zawsze może być inaczej bo w praktyce nigdy nie wiadomo gdzie kto zastosował zasilanie a gdzie odbiór i Ty nam tego też nie narysowałeś? Więc nie każdy schemat jaki byśmy Ci narysowali będzie pasował do Twoich warunków zastanych...

Tak to przejęzyczenie, chodziło mi o pojedynczy krzyżowy.
  • #12 21352636
    inot
    Poziom 38  
    Czy te dwie lampy mają być włączane osobno, czy obie razem?
    Jeśli to mają być dwie niezależne lampy, to potrzebujesz podwójnego krzyżowego.
    Załączniki:
    • Podłączenie dwóch wyłączników schodowych zamiast krzyżowego podwójnego? Screenshot 2024.png (441.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21352660
    elktrod
    Poziom 41  
    Inot - autorowi brakło w magazynie właśnie podwójnych krzyżowych, stąd to pytanie:
    kiosho napisał:
    Czy zamiast wyłącznika krzyżowego podwójnego można użyć
    I w zasadzie to już otrzymał odpowiedź na różne sposoby, że można użyć ale co innego i nie za bardzo to co chciał bez przeróbek klawiszy czy instalacji...
  • #14 21352677
    inot
    Poziom 38  
    No tak, ale poprzez błędną informację narobił się ten "bałagan".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można zastąpić podwójny wyłącznik krzyżowy dwoma pojedynczymi wyłącznikami schodowymi w celu sterowania dwiema lampami z trzech miejsc. Odpowiedzi wskazują, że użycie dwóch pojedynczych wyłączników schodowych w miejsce podwójnego krzyżowego jest problematyczne, ponieważ nie zapewnia to gwarancji działania w przeciwległych pozycjach. Proponowane alternatywy obejmują zastosowanie przekaźnika bistabilnego, który można sterować przyciskami dzwonkowymi, oraz przeróbkę podwójnego wyłącznika schodowego na pojedynczy krzyżowy. Wskazano również, że dla dwóch niezależnych lamp konieczne jest użycie podwójnego krzyżowego. Użytkownik potwierdził, że chodziło mu o pojedynczy krzyżowy, a nie schodowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA