logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się zrobić z 2 wyłączników schodowych załączanie światła z 3 włączników??

CzarnyElo 03 Lut 2019 21:41 1641 11
REKLAMA
  • #1 17753005
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć!

Moja sytuacja jest następująca, mam instalację pod 2 wyłączniki schodowe, mianowicie
    1- lampki schody do których jest włącznik na dole i u góry przy schodach
    2- lampa korytarz u góry do której jest włącznik u góry przy schodach i na końcu korytarza

Jako, że zrezygnowaliśmy z tych lampek przy schodach chciałbym zrobić z tej instalacji możliwość włączania, wyłączania lampy na korytarzu u góry z włącznik u góry przy schodach i na końcu korytarza jak jest teraz, ale jeszcze z wyłącznika na dole przy schodach. Da się? ;) Jak połączyć te kable w tym wspólnym włączniku u góry przy schodach?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17753447
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Wszystko zależy od tego jak jest wykonana instalacja, ilu przewodowo, czy jest bezpuszkowo....
    Czy przełącznik na górze schodów i na początku korytarza przylegają do siebie...
  • #5 17754013
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    mawerix123 tak przełączniki na górze schodów są punktem wspólnym tych dwóch schodowych, czyli łącznie mam 3 punkty z których 1 jest połączony z 2, a 2 jest połączony z 3, czyli 2 jest wspólny i tu zastosowałbym krzyżowy ;) Zamówiłem już moduł krzyżowy i jak jutro dojdzie to porozbieram włączniki i porobię fotki jak i co jest z kablami przy każdym z nich, wtedy podpowiecie dokładnie jak to podłączyć ;)
  • Pomocny post
    #6 17754063
    mawerix123
    Poziom 39  
    Z tym zamawiania aparatów to może trochę za wcześnie... a co jeśli lampy będą wyprowadzone z przełączników skrajnych lub z puszek gdzieś pod sufitem :?: lub jeśli jedną lampa będzie wprowadzona z środkowych a oświetlenie schodów że skrajnych być może trzeba będzie jakiś przekaźnik i przyciski, na razie to tylko domysły bo nic nie wiadomo o instalacji.
  • REKLAMA
  • #7 17758517
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    No nic, moduł krzyżowy już dotarł i mam nadzieję, że jednak uda się coś wymodzić... Rozebrałem włączniki i przesyłam to co znalazłem:

1. Włącznik na dole schodów, który chcę dołączyć do dwóch pozostałych u góry na początku korytarza i na końcu, które już sterują tą jedną lampą

Czy da się zrobić z 2 wyłączników schodowych załączanie światła z 3 włączników??

Ten włącznik jest nieczynny z pierwszego schodowego, który chcę wyeliminować.

2. Włacznik u góry schodów na początku korytarza

Ten jest wspólny dla dwóch schodowych, z czego drugi schodowy działa w połączeniu z 3 włącznikiem. Widoczne tutaj przewody niepodłączone jak podłączę zamiast tych co są obecnie to będzie wspólpracował jako schodowy z pierwszym włącznikiem na dole schodów.

3. Włącznik u góry na końcu korytarza

Pod ten włącznik najpewniej jest podłączona instalacja lampy, którą chciałbym móc sterować tymi 3 włącznikami...

Jak to ugryźć? ;) Da się coś zrobić na obecnej instalacji wymieniając któryś schodowy na kupiony krzyżowy??
  • Pomocny post
    #8 17758679
    mawerix123
    Poziom 39  
    Niestety za wiele nie widać ale podejrzewam że z montażu krzyżowego nici jeśli na na górze przy schodach w puszczę jest 6 przewodów.
    Kolorystyka przewodów korespondencyjnych jest nieprawidłowa lecz nikt nie będzie instalacji pewnie wymieniał ale jeśli oświetlenie jest zabezpieczone jednym wyłącznikiem nadprądowym to można użyć przekaźnik bistabilny i trzy przyciski chwilowe (dzwonkowe).
  • #9 17759141
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    Dzięki, czyli nic z tego na obecnej instalacji nie wymodzimy, szkoda... ;)
  • #10 17761209
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    Nie da się :/
  • #11 17805214
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    mawerix123 jednak dał radę pomóc przez PW i udało się to wszystko podłączyć bez przerabiania instalacji stosując włącznik krzyżowy w środku :) Wielkie dzięki za pomoc i może sam pomocnik wypowie się dlaczego jednak dało się to zrobić :)
  • #12 17805237
    mawerix123
    Poziom 39  
    CzarnyElo napisał:
    dlaczego jednak dało się to zrobić

Po bardziej szczegółowym zapoznaniu się okazało że prowadzenie przewodów w instalacji jednak pozwalało dołożyć krzyżowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można zrealizować włączanie światła z trzech punktów, korzystając z dwóch wyłączników schodowych. Odpowiedzi sugerują, że potrzebny będzie dodatkowy wyłącznik krzyżowy oraz prawdopodobnie nowe przewody. Użytkownik potwierdza, że włączniki na górze schodów są wspólne dla dwóch schodowych, co umożliwia zastosowanie wyłącznika krzyżowego. Po dostarczeniu modułu krzyżowego, użytkownik rozbiera włączniki, aby sprawdzić połączenia. W końcu, po konsultacjach, udało się podłączyć system bez przerabiania instalacji, wykorzystując wyłącznik krzyżowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA