logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon AVR 255 - piski, grzanie,nie działają przyciski, brak HDMI

tomaszo81 17 Gru 2024 00:52 789 16
REKLAMA
  • #1 21351523
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Witam

Temat dotyczy amplitunera Harman Kardon AVR 255.

Urządzenie prawdopodobnie ucierpiało na skutek przepięcia atmosferycznego, które kilka lat temu uszkodziło u mnie jeszcze parę innych urządzeń.
    (Wyciągnąłem je z piwnicy z nadzieją, że może jest jakaś szansa na naprawę.)

Generalnie wzmacniacz działa na wszystkich kanałach i nie ma problemu z jakością dźwięku.
    Natomiast nie wszystko działa poprawnie.

Objawy:
    - włączając po dłuższej przerwie, w głośnikach przez kilkanaście minut słyszalne są ciche, niejednorodne piski - na wszystkich kanałach - po czasie mocno cichną.
    - po uruchomieniu po dłuższym stanie beznapięciowym/standby nie działają przyciski na panelu czołowym.
    Z pilota działa przełączanie źródła, głośność, natomiast nie działa menu AVR konfiguracji głównej, Audio effects, Video modes, Surround modes.
    Więc nie ma możliwości konfiguracji.
    Po kilkunastu minutach od włączenia, dokonując przejścia w tryb Standby na 1-3 s i (czasem 2-3 krotnie) włączenie po tym czasie owocuje tym, że po kilku sekundach
    wszystko działa - zarówno przyciski panelu, jak i opcje na pilocie.
    Odnosi się wrażenie, że jeśli urządzenie się rozgrzeje, to zaczyna poprawnie działać.

- mocno się grzeje, nie działa moduł HDMI - nie podaje sygnału na wyjście - podłączano różne odbiorniki (na wszystkie wejścia również).
    - radiator główny mocno się grzeje (parzy) nawet jeśli jest całkiem wyciszony.

Czy takie objawy mogą sugerować przyczynę problemu? Choć pewnie niekoniecznie jest jedna...
    Gdzie szukać?

Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków naprawczych lub diagnostycznych, aby rozwiązać te problemy? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Demontowałem płytę HDMI - to jednak całkiem uniemożliwia pracę menu i przycisków, nawet jak urządzenie się rozgrzeje.
    AI: Czy możesz opisać warunki, w jakich używasz amplitunera, takie jak wentylacja, zasilanie, czy inne urządzenia podłączone do tego samego obwodu?
    Warunki pokojowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21352435
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Jeśli chodzi o radiator główny to po włączeniu zimnego wzmacniacza jeśli masz możliwość - dotknij elementy przykręcone do radiatora - któryś na pewno będzie wyczuwalnie cieplejszy i to będzie winowajca.

A moduł HDMI - sprawdziłbym na początku czy ma poprawne zasilanie.

Nie znam urzadzenia - czy w środku jest jakaś przetwornica? Wyschnięte kondensatory przetwornicy mogą być źródłem pisków. Piski też mogą być przez to że wzmacniacz się wzbudza i to może być przyczyną gorącego radiatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21352481
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    tomaszo81 napisał:
    Urządzenie prawdopodobnie ucierpiało na skutek przepięcia atmosferycznego,

To ja zawróżę. Scenariusz prawdopodobny.
    Wyładowanie w bliskiej okolicy, w kablu od anteny satelitarnej indukcja, pierwszy po drodze przyjął to dekoder od satelity, potem puścił dalej po hdmi do telewizora, który również po hdmi ponownie do pozostałych sprzętów do niego podłączonych ładunki sobie przeleciały.
    Wielokrotnie klienci mi takie całe sety przywozili na "serwis". Czasem się naprawiało, czasem wymieniało zasilacz lub inną uszkodzoną elektronikę a czasem niestety śmietnik. Szukaj od wejścia hdmi w głąb uszkodzeń.
  • #4 21352541
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21352435

Dzięki za wskazówki!

Sprawdziłem:

- najszybciej mocno się rozgrzewają elementy na płytce CUP12055-1: 278R00PI i 378R05PI.
    Schemat połączeń płytki CUP12055 z zaznaczonymi elementami IC21 i IC23.
    - napięcia na złączu BN82 zgodne z dokumentacją.
    - na płycie HDMI najmocniej się grzeje obszar procesora z dużym radiatorem.

Załączam instr. serwisową.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • harman_kardon_avr-255-230l.pdf (19.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21352545
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21352481
    Tu scenariusz nie był odmienny - dostał jeszcze telewizor i dekoder.
    U sąsiada podobnie...

Zrobiłem też upgrade do najnowszej wersji firmware wszystkich modułów lecz to nic nie pomogło.

Jak odłączę zasilanie modułu HDMI/wszystkie połączenia - to mam wrażenie , że radiator główny nie nagrzewa się tak bardzo-jednak nawet po dłuższym "rozgrzaniu" przyciski i część menu nie działa....
    Pewnie on jest przyczyną tych problemów z menu i najchętniej bym go odłączył na stałe (bo chcę tylko korzystać z dźwięku) jednak chyba brak tego modułu uniemożliwia poprawną pracę systemu.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Przyjżałem się jeszcze tej płytce HDMI.
    Na jednym elemwncie gdzie widnieje oznaczenie z napięciem tego napięcia nie ma mimo że na lewej nóżce jest 5V - analogicznie jak na identycznum elemencie obok- na którym na prawej nóżce jest 1.8V jak na oznaczeniu.

Zdjęcie poniżej :

Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi i oznaczeniem napięcia.
    Po jego odlutowaniu przyciski już nawet po "rozgrzaniu" urządzenia nie działają.
    Spróbuję jutro gdzieś we Wrocławiu lokalnie poszukać i wymienić go.
  • #6 21352814
    cysiekw
    Poziom 42  
    Daj foto większego pola całej tej okolicy. Co za drobnica obok? Nie ma oznaczenia układu na pcb?
  • #7 21352838
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Zbliżenie na niebieską płytkę drukowaną z widocznymi komponentami elektronicznymi i oznaczeniami.

Schemat układu stabilizatora napięcia z oznaczeniem IC61. Fragment schematu elektronicznego z zaznaczeniem napięcia 1.8V.

Oznaczenie tego stabilizatora to IC61 - tak się domyślam, bo widać tylko część oznaczenia - znajduje się na nim dziura.
    To napięcie 1.8V z niego wykorzystywane jest w wielu miejscach. Tylko czy płyta HDMI może wpływać na działanie menu na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • #8 21352853
    cysiekw
    Poziom 42  
    Schemat układu z dwoma stabilizatorami napięcia IC74 i IC65.
    IC74 i IC65
    Strona 43 i 103
    w pdfie podlinkowanym

Dodano po 24 [minuty]:

tomaszo81 napisał:
    Oznaczenie tego stabilozatora to IC61
    Tak.
    tomaszo81 napisał:
    To napięcie 1.8V z niego wykorzystywane jest w wielu miejscach.

Może być również przy zasilaniu czegoś właśnie od lcd. Po nitce do kłębka. Pomierz drobnice wokoło czy nie ma zwarcia, jeśli masz zasilacz laboratoryjny możesz zasilić bezpośrednio układ po wymianie i sprawdzić czy prawidłowo robi 1.8.
  • #9 21352889
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Sugerowałem się tym:Zbliżenie na płytę drukowaną z widocznymi oznaczeniami i uszkodzeniami.
  • #10 21352900
    cysiekw
    Poziom 42  
    Masz wylutowanego możesz teraz zmierzyć czy nie masz zwarcia na 1.8 i 5V
  • #11 21352917
    tomaszo81
    Poziom 10  
    cysiekw napisał:
    Masz wylutowanego, możesz teraz zmierzyć, czy nie masz zwarcia na 1.8 i 5V

Zmierzyłem pomiędzy tym wyjściem, gdzie ma być 1.8V, i masą - rezystancja po długim ustabilizowaniu (spadała od 200kOhm) osiągnęła ok. 14kOhm.
    Mierzyłem na płycie.
    Sam stabilizator nie ma zwarcia pomiędzy nóżkami 5V i 1.8V a masą.

Elementy towarzyszące stabilizatora są po drugiej stronie płyty.
    Zbliżenie na płytę drukowaną z widocznymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatorem elektrolitycznym i układem scalonym ST232C.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

Szukałem tego stabilizatora : NJM2845DL1-18. Ale troche lipa jest z dostępnością.

Czy jest jakiś zbliżony zamiennik?

Z tego co w dtr'ce patrzyłem, ma bardzo mały "dropout" : 0.18 - 0.3V.
    W sumie ma wejściu jest 5V to pewnie można zastosować zamiennik z "dropout'em" np.1.1V ?
    Chociaż pewnie będzie się bardziej grzał...
  • #12 21353705
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Jutro mają dojść stabilizatory LD1117 1,8V.
    Wrzucę info czy urządzenie przeżyło :)
  • #13 21354859
    tomaszo81
    Poziom 10  
    No i jak to często w życiu bywa - to by było zbyt łatwe, żeby się udało ;)

Po instalacji stabilizatora na wyjściu napięcie zaledwie kilkanaście miliwoltów.

Coś pewnie mocno go obciąża.
    Macie jakiś pomysł?
  • #14 21354884
    cysiekw
    Poziom 42  
    tomaszo81 napisał:
    Macie jakiś pomysł?

Sprawdzenie c977, c978. Sprawdzenie gdzie dalej idzie linia 1.8_HD i szukanie dalej po niej.
    Jeśli masz zasilacz laboratoryjny próba zwarciowa na tej linii 1.8_HD.
  • REKLAMA
  • #15 21355228
    tomaszo81
    Poziom 10  
    cysiekw napisał:
    tomaszo81 napisał:
    Macie jakiś pomysł?

Sprawdzenie c977, c978. Sprawdzenie gdzie dalej idzie linia 1.8_HD i szukanie dalej po niej.
    Jeśli masz zasilacz laboratoryjny próba zwarciowa na tej linii 1.8_HD.

Dzięki za wskazówki !

Elementy przy stabilizatorze okazały się dobre.

Pokusiłem się o użycie egzemplarza stabilizatora LM1117-18 - i tu w końcu pojawiło się napięcie 1.7... V i menu w końcu zaczęło działać !
    Teraz po kilkudziesięciu minutach procesor już jak by tak mocno o dziwo się nie nagrzewa.

Niestety nadal jest jakiś problem bo z kolei ten nowy stabilizator potwornie się nagrzewa.
    nie idzie go dotknąć po kilku minutach - czy dlatego , że inny typ stabilizatora czy jednak nadal któryś element za bardzo obciąża ?
    Testowałem we/wy HDMI - sygnał przechodzi tylko po kilku chwilach wyłącza się i znów pojawia - i w tej konfiguracji menu po kilku chwilach przestaje działać-czyli wraca do stanu z przed naprawy.
    Po wyjściu w standby i włączeniu ponownie menu znowu działa.

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Poprawiłem przyleganie stabilizatora do płyty i dołożylem mały radiator na niego. Narazie wszystkie wejścia i wyjście Hdmi pracują stabilnie i bez zarzutu.

Podsumowując dotychczasowe postępy:

- problem z przyciskami na amplitunerze i częścią menu spowodowany był brakiem zasilania części podzespołów na płycie HDMI - uszkodzony stabilizator IC61 1.8V zlokalizowano sprawdzając punkty kontrolne narysowane na płycie HDMI.
    Tymczasowo zastosowano LM1117 1.8V(ma inny układ wyprowadzeń więc trzeba było improwizowqć) do czasu otrzymania właściwego stabilizatora.

-hdmi oraz menu i przyciski w pełni sprawne.

Pozostał chyba jeden ostatni problem o ile to nie jest normalne - główny radiator nadal bardzo mocno się grzeje - najbardziej gorący jest w okolicy płytek zasilających CUP12055.

Jeśli ma ktoś wiedzę na temat tego objawu to będę wdzięczny za wskazówki.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

tkordus napisał:
    Wyschnięte kondensatory przetwornicy mogą być źródłem pisków. Piski też mogą być przez to że wzmacniacz się wzbudza i to może być przyczyną gorącego radiatora.

Czy tu może pomóc korekta prądu spoczynkowego wzmacniacza ?
  • #16 21355984
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Myślałem że główny radiator - masz na myśli ten od końcówek mocy a potem wyszło w odpowiedziach że grzeje się radiator procesora więc moja propozycja raczej bezużyteczna.
  • #17 21356128
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21355984
    Oba się grzeją - od procesora i od końcówek mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy amplitunera Harman Kardon AVR 255, który prawdopodobnie uległ uszkodzeniu po przepięciu atmosferycznym. Użytkownik zauważył, że wzmacniacz działa na wszystkich kanałach, ale występują problemy z piskiem w głośnikach, grzaniem elementów oraz nieprawidłowym działaniem przycisków na panelu czołowym. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmowały sprawdzenie radiatorów, zasilania modułu HDMI oraz kondensatorów. Po wymianie stabilizatora napięcia na LM1117-18, menu zaczęło działać, ale nowy stabilizator się nagrzewał, co sugerowało dalsze problemy z obciążeniem. Użytkownik poprawił przyleganie stabilizatora i dodał radiator, co poprawiło stabilność działania HDMI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA